of 59250 LinkedIn

Alphen stuurt dreigbellers waarschuwingsbrief

De gemeente Alphen aan den Rijn stuurt waarschuwingsbrieven naar mensen die ambtenaren telefonisch bedreigen of uitschelden: nog een keer en we doen aangifte.

Mensen die ambtenaren van de gemeente Alphen aan den Rijn telefonisch bedreigen, kunnen een waarschuwingsbrief verwachten: nog een keer en we doen aangifte.

Een geval van telefonische agressie
De gemeente heeft in 2012 in totaal 65 meldingen binnengekregen van agressie tegen ambtenaren. Daarbij zat een geval van telefonische agressie. Dit jaar is het nog niet voorgekomen. Toch heeft het college op basis van deze unieke agressor het anti-agressieprotocol uitgebreid en een voorbeeldbrief laten opstellen die naar de dreigbellers wordt gestuurd:

“Uw gedrag is voor ons absoluut onaanvaardbaar. Wij accepteren niet dat medewerkers van de gemeente worden bedreigd. Er is een rapport opgemaakt van dit gesprek en wij zijn verplicht een melding naar het gemeentelijk registratiesysteem te sturen. Wij gaan er vanuit dat uw gedrag eenmalig was en dat het in de toekomst niet meer zal voorkomen. Als dit toch gebeurt, zullen wij aangifte doen bij de politie.''

Was getekend, burgemeester en wethouders.

Alphense ambtenaren meldingsgezind
In het protocol staat al dat mensen die ambtenaren bedreigen of uitschelden aan de balie in het stadhuis, bij gemeentelijke diensten of ambtenaren van toezicht en handhaving op straat zo benaderen een brief krijgen. Daar worden de dreigbellers nu aan toegevoegd. ‘We kunnen niet zeggen of 65 meldingen in 2012 veel of weinig is. Wel zijn ambtenaren in Alphen meldingsgezind. De Arbeidsinspectie vond de cijfers in ieder geval niet schokkend’, aldus een woordvoerder.

Melding doen op intranet
De gemeente neemt de gesprekken met burgers overigens niet standaard op, maar maakt een rapport op basis van het verhaal van de bedreigde ambtenaar. Die kunnen hun verhaal kwijt op een meldingsformulier dat kan worden ingevuld op intranet.

Lees meer over Gemeente Alphen aan den Rijn. in Overheid in Beeld
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joschke op
Ik hoop dan wel dat de telefoongesprekken wel worden opgenomen in verband met de bewijslast, want anders kan een ambtenaar zeggen dat hij onheus werd bejegend terwijl dat niet zo hoeft te zijn.

En zo maar opnemen kan ook weer niet in verband met de privacy...
Door Edward van den Bogaart (jurist) op
Wat een slappe hap. Alsof medewerkers niet voor zichzelf kunnen opkomen. Mij dunkt dat je hier zelf op reageert en vanzelfsprekend moet de werkgever dit steunen.
Door Henri Okken (Klokkenluider misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.) op
Bedreiging tegen bestuurders ,hulp verleners moet keihard worden aan gepakt, ongeoorloofd!. Maar daarnaast wil ik wel even duidelijk maken, dat er Overheid instantie's zijn die deze problematiek zelf kweken!. Zolang onze Overheid zelf het verkeerde voorbeeld geeft , zal deze problematiek toe nemen. Het word tijd voor een ander belijd!. dat er op toe ziet dat foute bestuurders het veld ruimen. Het word steeds grotesker!, de irritatie's nemen toe. Overheid neem de bevolking serieus,wat gij niet wil, dat u geschied!.( Met alle respect, Vriendelijke groet H. Okken Drenthe.
Door Wim (Senior Begeleiding Samenlevingszaken) op
Nou, dit vind ik geen schokkend nieuws hoor. In onze gemeente Midden-Drenthe is dit standaard. Niet gedragen, in de spreekkamer, dan wel telefonisch of per email, is een waarschuwingsbrief. Lijkt mij niet zo moeilijk om in te voeren.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Heel terecht. Je kunt dit maatschappelijke probleem alleen maar aanpakken door consequent te handelen. Hulde voor Alphen aan den Rijn.