Advertentie

'Alphen moet leningen slachtoffers kwijtschelden'

Alphen aan den Rijn moet de renteloze leningen kwijtschelden die het heeft verstrekt aan ondernemers in winkelcentrum De Ridderhof die hun bedrijf na het schietdrama noodgedwongen hebben opgedoekt. Ook zou een aantal winkeliers beperkte en bijzondere schadevergoeding moeten krijgen, als vaststaat dat ze mede als gevolg van de schietpartij zijn gestopt. Dat adviseert een onderzoekscommissie die de nazorg van het bloedbad op 9 april 2011 onderzocht.

18 december 2012

Precedentwerking bekeken 
Burgemeester Bas Eenhoorn zegt de aanbevelingen serieus te bekijken. Hij zegt dat de gemeente niet ,,zomaar geld kan kwijtschelden.'' Wel moet goed naar die mogelijkheid gekeken worden, zegt hij. Ook schadevergoedingen moeten zorgvuldig worden afgewogen. ,,Anders krijg je een wonderlijke verhouding tussen ondernemers. Ook moeten we goed kijken naar de precedentwerking die er van uit gaat. Iedereen moet op dezelfde manier behandeld worden.''

6 mensen omgekomen

Tristan van der Vlis vuurde tientallen kogels af in het winkelcentrum. Daarbij kwamen zes mensen om het leven en raakten zestien personen gewond. Bij de kassa van een supermarkt pleegde de dader zelfmoord.

Ophef over nazorg gemeente

Eerder dit jaar ontstond er ophef over de nazorg door de gemeente. Kamerlid Ahmed Marcouch bezocht mensen die de gevolgen van het bloedbad ondervinden. De PvdA'er had de indruk dat de aandacht en de hulp direct na het incident goed en groot was, maar dat dit daarna vervaagde.

De onderzoekers zeggen dat de gemeente al snel met hulp van experts een plan opstelde om de 300 direct betrokkenen nazorg te geven. Ook werd direct 700.000 euro vrijgemaakt.

Periode te kort ingeschat
Maar de gemeente schatte de periode dat mensen hulp nodig hadden te kort in. De commissie wijst de gemeente erop dat de effecten van een ramp nog jaren kunnen duren en dat de gevolgen voor betrokkenen ieder moment actueel zijn. Met die kennis had de gemeente de kloof tussen behoefte aan hulp en de bereidheid die te verlenen klein(er) kunnen houden.

Speciaal telefoonnummer
Ook dit advies zegt Eenhoorn ter harte te nemen. Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen nog steeds bij de gemeente terecht. Die heeft daarvoor een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen en er is een medewerker die is aangewezen als contactpersoon voor mensen met vragen. Deze kan mensen doorverwijzen naar de benodigde instantie.

Verkeerde verwachtingen gewekt

En de gemeente heeft het zich zelf moeilijk gemaakt door stellige uitspraken die soms verkeerde verwachtingen wekten bij gedupeerden. De gemeente zou hebben beloofd niet weg te kijken, mensen te hebben klaarstaan die helpen de pijn te dragen en ruimhartig om te gaan met verzoeken. ,,Een aantal betrokkenen heeft deze afspraken geïnterpreteerd als zou de gemeente iedere denkbare schade willen vergoeden'', staat in het rapport. Eenhoorn zegt dat de uitspraken juist niet van de gemeente zijn, ,wij zijn juist altijd terughoudend geweest''.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Als de (rijks)overheid gefaald heeft bij de afgifte van een wapenvergunning is er alle reden tot het betalen van schadevergoedingen. Is dat niet het geval dan kan m.i. een beroep worden gedaan op verzekeringen, die ondernemers hebben afgesloten tegen bedrijfsrisico's. Ondernemers die een dergelijke verzekering niet hebben afgesloten hebben - helaas - reuze veel pech.
GJ Boer
De schietpartij op zich is heel erg, maar winkeliers schadeloos stellen? Overal is de detailhandel ingestort.

Mensen zo goed mogelijk helpen oke, maar dat hoort volgens mij uit afgsloten verzekeringen te gebeuren.

Het betreft dan hoofdzakelijk kosten voor medische en psychische hulp

Het CBR wordt toch ook niet aansprakelijk gesteld als een examinator een rijbewijs toekent aan een persoon die binnen een jaar een dodelijk ongeluk door roekeloos rijden veroorzaakt
Niek / jurist
Lastig thema. De gemeente moet zich in dit neo-liberale tijdperk nergens meer bemoeien. Maar er wordt wel verlangd dat er tonnen worden neergelegd voor de pechvogels die achterbleven na het drama TvdV. Nu een commissie dit stelt, kan geen raadslid meer tegen zijn zonder geattaqueerd te worden. In feite is de gemeente Alphen ook een pechvogel.
Advertentie