of 64621 LinkedIn

Alles in de strijd voor veel kiezers

Gemeenten proberen met bijzondere stemlocaties, maar ook met verruimde openingstijden op bijvoorbeeld stations, op 21 maart zo veel mogelijk kiezers naar de stembus te lokken.

Van een heus Drive-in stembureau tot stemmen in de kamer van de burgemeester of een varend stembureau. Gemeenten proberen met bijzondere stemlocaties, maar ook met verruimde openingstijden op bijvoorbeeld stations, zo veel mogelijk kiezers naar de stembus te lokken. De gemiddelde opkomst was vier jaar geleden 54 procent.

Gemeentewerf

In Zuidplas kan in een Drive-in stembureau worden gestemd. Daarvoor wordt op de gemeentewerf in Zevenhuizen een kiesstraat ingericht. Automobilisten, maar ook inwoners op de motor of fiets kunnen het Drive-in stembureau inrijden en stemmen. Mensen van buiten de gemeenten kunnen in het Drive-in stembureau voor het referendum hun stem uitbrengen.

 

Meekijken

In 2015 experimenteerde Zuidplas met een drive-in stembureau, maar toen moesten de stemmers hun auto uit en in de stemhokjes hun stem uitbrengen. Nu is er een uitschuifbaar tafeltje met schermen gemaakt, waardoor niemand kan meekijken. De Kiesraad heeft dit goedgekeurd, maar wel als voorwaarde gesteld dat de stemmer alleen in de auto zit. Dat moeten de leden van het stembureau controleren.

 

Gevangenisbus

In Steenwijkerland kan op een boot worden gestemd. Deze meert op drie plekken in de gemeente af. De voormalige gevangenisbus van Veenhuizen wordt eveneens als mobiele stemlocatie ingezet. Voor het eerst kan, vanaf 5.15 uur, op het NS-station Steenwijk worden gestemd. Steenwijk is een van de 81 station waar woensdag kan worden gestemd. Net zoals in Steenwijk gaan veel andere stembureaus op station al om 5.15 uur open om vroege vogels de kans te geven om hun stem uit te brengen voor de gemeenteraad en/of het referendum. Station Castricum gaat al om middernacht open. Alle stembureaus moeten wel om 21 uur sluiten, zo laat een woordvoerder van de Kiesraad weten.

 

Kamer burgemeester

In Eindhoven kan van 10 tot 17 uur op de kamer van burgemeester John Jorritsma worden gestemd. De burgemeester is er zelf tussen 11 en 12 uur. Ook op de redactie van het Eindhovens Dagblad op Strijp S kan worden gestemd. Daarnaast zijn er drie pop-up stembureaus, waaronder de Fontys Hogeschool. Arnhemmers hebben de keus uit 71 stembureaus, waaronder een oude trolleybus die als mobiel stembureau wordt ingezet.


Slechtzienden

In Den Haag, Utrechtse Heuvelrug, Veldhoven en Zeist kunnen blinde en slechtziende mensen zelfstandig stemmen. Het stemmen gebeurt met behulp van een zogenoemde mal en audio-ondersteuning, zo meldt de Oogvereniging.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mark op
Behoudens de getroffen maatregelen voor slechtzienden is dit toch allemaal complete onzin betaald van gemeenschapsgeld. De één nog gekker dan de andere om de pers maar te halen. Dit soort idioterie trekt echt geen extra kiezers.