of 59854 LinkedIn

Alleen maar vrouwelijke wethouders

In Gemert-Bakel en in Appingedam zijn de wethouders (voor het eerst) allemaal vrouw. ‘Wel bijzonder, maar niet uniek’, weet Jeroen van Gool, plaatsvervangend directeur van de Wethoudersvereniging.

In Gemert-Bakel en in Appingedam zijn de wethouders (voor het eerst) allemaal vrouw. In Gemert-Bakel gaat het om vier wethouders die inmiddels zijn geïnstalleerd: drie namens het CDA en een namens de Dorpspartij Gemert-Bakel. De twee wethouders in Appingedam zijn van CDA en Gemeentebelangen.

Bijzonder

‘Wel bijzonder, maar niet uniek’, weet Jeroen van Gool, plaatsvervangend directeur van de Wethoudersvereniging. In de periode 2014-2018 bestond bijvoorbeeld het hele college van Ouder-Amstel, inclusief de burgemeester, uit alleen maar vrouwen. Gemert-Bakel en Appingedam heeft mannelijke burgemeesters. Bijzonder is het wel, stelt Van Gool: ‘Het merendeel van de colleges is een gemengd college of bestaat uit overwegend mannen.’ Een procent van alle gevormde colleges bestaat uit louter vrouwen.

 

Geen toename

In de vorige periode was 22 procent van het totaal aantal wethouders vrouw. Over een bredere periode bekeken (2006-2016) ligt dat percentage tussen de 18 en 22 procent, diept Van Gool op uit de Staat van het Bestuur, een tweejaarlijkse uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoe het percentage deze periode zal uitvallen, is nog ongewis. ‘We houden het nauwlettend in de gaten, maar het zijn nu echt dagkoersen.’ Het ene na het andere college komt op dit moment rond. ‘Het laat zich aanzien dat het percentage tussen de 20 tot 22 procent gaat uitkomen. Het aandeel vrouwelijke wethouders neemt niet zienderogen toe.’ Opvallend vindt Van Gool dat informateurs, vaak externen, regelmatig in hun verslag de suggestie doen om vrouwelijke wethouders aan te trekken. ‘In de praktijk gaat die vlieger nog niet op.’     

 

Voor het eerst

In Leiden zijn vorige week zes wethouders benoemd, waaronder vijf vrouwen: twee namens GroenLinks, een namens PvdA en een namens D66. In Berg en Dal zijn drie van de vier wethouders vrouw: een namens het CDA, een namens Polderbreed en een namens de Groesbeekse Volkspartij. In Echt-Susteren komt voor het eerst een vrouwelijke wethouder in het college: Marian Bruijsten van Democraten Echt-Susteren (DES).

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Pas als het geen nieuws meer is dat alle wethouders in een college toevallig vrouw zijn, is de emancipatie geslaagd. Alsof vrouw zijn een voor- of nadeel is... Het gaat toch om bekwame personen? Wat is het volgende artikel: Louter LGBTI -wethouders? Louter wethouders met een migratie-achtergrond? Louter wethouders kleiner dan 1,50 m?
Door Erika Spil (wethouder) op
In de vorige periode waren er 165 (!) colleges met alleen maar mannen. Daar hoor je niemand over! Zolang vrouwen de uitzondering vormen zullen ze nooit een volwaardige plek krijgen. En dat in een tijd dat er steeds meer taken naar gemeenten gaan en diversiteit steeds belangrijker wordt.