of 63623 LinkedIn

Alleen maar tijdelijke burgemeesters Duin- en Bollenstreek

Commissaris van de Koningin Jan Franssen stuurt half maart een brief naar de vijf gemeenteraden in de Duin- en Bollenstreek over de openstelling van burgemeestersvacatures. Hij gaat hiertoe over nu stappen richting samenwerking zijn gezet.

Commissaris van de Koningin Jan Franssen zal medio maart een brief sturen naar de gemeenteraden in de Duin- en Bollenstreek over de openstelling van burgemeestersvacatures. Vier van de vijf gemeenten (Hillegom, Lisse, Noordwijk, en Teylingen) hebben nu een waarnemend burgemeester. Alleen Noordwijkerhout heeft geen tijdelijke burgemeester.

Informeel overleg

Woensdag hadden zij een informeel overleg met CvdK Franssen en gedeputeerde bestuurlijke zaken Rik Janssen. Franssen beloofde hen medio maart met een reactie te komen over hoe hij verder omgaat met de openstelling van de burgemeestersvacatures.


Geen burgemeestersvacature zonder onomkeerbare besluiten

In november 2012 sprak Franssen nog met de fractievoorzitters uit de gemeenteraden. Daar heeft hij gezegd dat de burgemeestersvacatures niet worden opengesteld voordat onomkeerbare besluiten zijn genomen over de toekomst, vertelt André Lammerse, woordvoerder van Franssen. 'De raden zijn hier toen in meegegaan en Franssen heeft zijn opdracht teruggegeven aan de minister.'


Stappen gezet om samenwerking te intensiveren

De “onomkeerbare besluiten” gaan over stappen zetten tot overdracht van macht. De gemeenteraad van Noordwijk had in oktober 2012 namelijk besloten zelfstandig te blijven. Franssen aanvaardde dat niet. Die situatie is nu achter de rug, stelt Lammerse. Na de raadsconferentie van 14 februari zijn stappen gezet om de samenwerking te intensiveren. 'Franssen zal in zijn brief van half maart aangeven hoe hij verder wil in de procedure van de burgemeestersbenoemingen.'

 
Geen reactie op gang naar bestuursrechter 

Franssen heeft geen behoefte om te reageren op het feit dat het Noordwijkse raadslid Dennis Salman hem voor de bestuursrechter sleept, zegt Lammerse. 'We wachten de zaak af en zien deze met vertrouwen tegemoet.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J. Kop op
Volstrekt ongezond dat een CdK zo'n persoonlijk stempel kan zetten op de bestuurlijke inrichting van de provincie. Franssen heeft heel wat uitglijders gemaakt bij benoeming van tijdelijke burgemeester en in het sollicitatieproces van vaste burgemeesters. Toch komt hij er telkens mee weg.

Is er nu werkelijk geen journalist die hier eens achteraan gaat ? Binnenkort is Franssen weg, en dat mogen anderen de puinhopen opruimen die hij heeft veroorzaakt.