Advertentie

Alleen Limburg is een echte krimpprovincie

Limburg is de enige Nederlandse provincie waarvan het aantal inwoners in de komende vijftien jaar zal dalen. In Limburg zal die daling het sterkst zijn in de meest verstedelijkte gebieden, terwijl de bevolking in verstedelijkte gebieden in de rest van Nederland juist nog toeneemt of hooguit stabiliseert.

20 april 2010
Gemiddeld
Dat constateert het LEI, een economisch onderzoeksinstituut van de Wageningen Universiteit. Het LEI heeft op verzoek van het ministerie van LNV doorgerekend wat de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) betekenen voor de bevolkingsontwikkeling op het platteland, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Volgens het LEI blijft de bevolkingsgroei in andere regio's die krimp vrezen, zoals Groningen en Zeeland, dicht in de buurt van het gemiddelde, terwijl de bevolking in Friesland zich stabiliseert.

Groeien
Nederland zal tot 2025 nog iets groeien, net de rest van Europa. De vergrijzing neemt toe. In 2025 is een op de vijf (21 procent) van de Nederlanders ouder dan 65 jaar. Het LEI verwacht dat jonge mensen zich vooral in Flevoland, Utrecht en Noord-Holland gaan vestigen, zodat de bevolking in die drie provincies veel sneller groeit dan in de rest van Nederland. De vestiging aldaar heeft alles te maken met de nabijheid van werk in de Randstad.

Verstedelijkte gemeenten
Ook Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Gelderland groeien, maar langzamer dan de drie snelle groeiers. In totaal heeft Nederland op dit moment 430 gemeenten. In 43 procent daarvan neemt de bevolking de komende vijftien jaar nog toe. Het gaat om 75 sterk verstedelijkte gemeenten, 103 verstedelijkte gemeenten en veertien plattelandsgemeenten.

Kans
Het LEI adviseert het ministerie om krimp in het landelijk gebied niet te bestrijden, maar te zien als een kans. Gemeenten moeten niet tegen elkaar gaan opbieden met de bouw van luxe woningen, want dat leidt tot concurrentie en onrendabele investeringen. Het LEI verwacht niet dat er spookdorpen ontstaan als de overheden inzetten op nieuwe landinrichting door krimpbeleid.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans Aerts / fractievoorzitter D66 Venlo
Er bestaan forse regionale verschillen in Limburg. Voor Zuid-Limburg is dit van toepassing maar voor Noord-Limburg ( regio Venlo ) zeker niet. Dat heeft te maken met het de economische omgeving van deze regio die een aantal sterke peilers heeft, kansen creeert en nadrukkelijk op zoek gaat naar partners in binnen- en buitenland. Tel daarbij op de traditioneel andere aanpak van de bevolking:-aan de slag en niet teveel ouwehoeren- en je ziet dat er binnen de provincie grote verschillen zijn.De regio Venlo kiest daarom bewust en vol zelfvertrouwen voor een groei scenario.
Karin Straus / gemeenteraadslid VVD Roermond
Ook vanuit Midden Limburg (regio Roermond) wil ik dit bericht nuanceren. Ook onze regio doet het economisch goed. Door jarenlange inzet op nieuwe vormen van economische ontwikkeling (retail, recreatie & toerisme) is een aantrekkelijke en dynamische regio ontstaan die niet alleen aantrekkelijk is voor bezoekers maar ook als vestigingsklimaat van mensen en bedrijven. Het is een kwestie van durf, om te investeren in kwaliteit en te denken in kansen. Investeren in de toekomst is het adagium en vooral niet nij de pakken neer zitten.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Afname van bevolking accepteren is niet hetzelfde als "bij de pakken neerzitten". Je kunt het einde van bevolkingsgroei juist zien als een kans om te investeren in verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving. Da's pas "durf".

Ik proef bij de twee reagerende politici wat oude reflexen en (vermeende) korte-termijn-belangen van een beperkte achterban.

Wat heeft een gemeente als Venlo of Roermond eraan als er nog 10.000 mensen bijkomen en dan houdt de groei tien jaar later alsnog op? In plaats van een groeiscenario na te jagen, kun je beter investeren in toekomstbestendige kwaliteiten die niet afhankelijk zijn van verdere bevolkingsgroei.
Advertentie