Tijdens de kennismaking zei Remkes dat hij tot uiterlijk 1 juli volgend jaar aanblijft. Tegen die tijd moet Den Haag weer een volwaardige burgemeester hebben.

 

Duidelijk verzoek

Remkes' voorganger, Pauline Krikke, kondigde afgelopen zondag haar vertrek aan. Een dag ervoor kreeg Remkes al een sms'je van de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit. 'Het verzoek was duidelijk. Of ik me wilde voorbereiden op het beantwoorden van de vraag of ik waarnemend burgemeester zou willen worden. Hij liep vooruit, en dat deed hij terecht, op de mogelijke gebeurtenissen die konden gaan komen', zei Remkes.

 

Uit de brand

Remkes twijfelde lang, maar stemde uiteindelijk toe. Wat volgens hem de doorslag gaf, was dat hij twee jaar geleden uit de brand werd geholpen door de Haagse oud-burgemeester Jozias van Aartsen. Die was bereid om waarnemend burgemeester van Amsterdam te worden na de dood van Eberhard van der Laan. Remkes was toen commissaris van de Koning in Noord-Holland. 'Hij nam toen uiteindelijk zijn verantwoordelijkheid, waar ik hem buitengewoon erkentelijk voor was.' (ANP)