Advertentie

Akkoord voor betere dienstverlening e-overheid

Betere dienstverlening door de overheden aan burgers en bedrijven. Dat is de bedoeling van het akkoord Nationaal uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid (NUP) dat rijk , provincies, gemeenten en waterschappen maandag hebben ondertekend.

02 december 2008
Betere dienstverlening door de overheden aan burgers en bedrijven. Dat is de bedoeling van het akkoord Nationaal uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid (NUP) dat rijk , provincies, gemeenten en waterschappen maandag hebben ondertekend.

Kernelementen
De gezamenlijke overheden willen de infrastructuur van de e-overheid beter benutten. Het uitvoeringsprogramma richt zich met name op die dienstverlening waar meer dan één overheidsorganisatie bij is betrokken. Goed gebruik en onderlinge afstemming van ICT en vermindering administratieve lasten voor burgers en bedrijven zijn kernelementen.

Vergunningen
Het NUP moet leiden tot een aantal merkbare verbeteringen. Zo kunnen burgers in de loop van 2009 een aantal vergunningen gemakkelijker aanvragen via een digitaal omgevingsloket, Het gaat daarbij om veel voorkomende vergunningaanvragen als de bouw-, inrit-, kap- en sloopvergunning.

Toegankelijk
En alle overheidswebsites moeten uiterlijk op 31 oktober 2010 voldoen aan de webrichtlijnen. Dat betekent bijvoorbeeld dat alle overheidssites ook voor visueel gehandicapten goed toegankelijk zijn, dat ze vanaf verschillende browsers en mobiele telefoons te bereiken zijn en dat informatie makkelijk te vinden is. Daarnaast komen er uiterlijk 31 december 2009 klantcontactcentra bij alle gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners. Eind 2011 moeten alle gemeenten een zo’n centrum hebben.

 

Klantdossier
Burgers die te maken hebben met het CWI, de UWV en gemeentelijke sociale diensten hoeven op termijn nog maar één keer de benodigde gegevens te verstrekken. Het is de bedoeling dat in de toekomst het digitaal klantdossier zich uitbreidt naar de Wet maatschappelijke ondersteuning, het onderwijs en bijstandverlening aan 65+ers.
 
Lees ook:
E-Overheid vergt visie 09.09.2008

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik Fontijn / jur. bel.medewerker

En namens de stichting Blind Colour wil ik meegeven, dat er ook nog rekening gehouden moet worden met kleurenblindheid.
Marc Buiks / Programma manager Publieke dienstverlening
@Erik
De overheid heeft de aanbevelingen uit 'internet drempelvrij' overgenomen. Hierin zijn o.a. de belangen van visueel gehandicapten vertaald in richtlijnen. Mocht je menen dat hier binnen onvoldoende aandacht bestaat voor de kleurblindenproblematies zou ik je willen verwijzen naar www.webrichtlijnen.nl om daar te informeren hoe je de belangen van kleurblinden een plaats kunt geven.
Advertentie