Advertentie

Airbnb-verhuur verdubbeld in Utrecht

Het aantal via Airbnb geboekte overnachtingen in Utrecht is vorig jaar bijna verdubbeld tot 156.000. Dat blijkt uit een analyse van Hotelschool The Hague en vastgoedadviseur Colliers International. Het historische centrum is de populairste bestemming binnen de Domstad. Een op de drie van de Airbnb-woningen in Utrecht wordt volgens de onderzoekers verhuurd door mensen die meerdere accommodaties aanbieden.

15 maart 2018

Het aantal via Airbnb geboekte overnachtingen in Utrecht is vorig jaar bijna verdubbeld tot 156.000. Dat blijkt uit een analyse van Hotelschool The Hague en vastgoedadviseur Colliers International. Het historische centrum is de populairste bestemming binnen de Domstad. Een op de drie van de Airbnb-woningen in Utrecht wordt volgens de onderzoekers verhuurd door mensen die meerdere accommodaties aanbieden.

Amsterdam meest populair

Ook in Amsterdam, met inmiddels 2,1 miljoen overnachtingen veruit de populairste Nederlandse stad op het platform, wordt 38 procent van de kamers en woningen aangeboden door 'hosts' die meerdere woningen verhuren. 'Dit is een indicatie dat een deel van het aanbod wordt verhuurd door professionele partijen', stellen Collier en de hotelschool.

Regelgeving

Zowel in Amsterdam als in Utrecht is het verplicht dat mensen die hun woning verhuren aan toeristen er zelf hun hoofdverblijf hebben. Maar er zijn ook bemiddelaars die de verhuur regelen voor meerdere particulieren. Dat mag, mits een woning niet te vaak wordt verhuurd. Nu mag dat nog zestig dagen in Amsterdam en Utrecht. In de hoofdstad wordt het maximum volgend jaar dertig dagen.

Een andere uitschieter was Den Haag, waar de groei volgens het onderzoek 46 procent bedroeg in 2017. In heel Nederland steeg de vakantieverhuur via Airbnb met 25 procent. Ondanks de strengere regelgeving is er volgens de onderzoekers 'geen aanwijzing dat het aantal beschikbare accommodaties afneemt'.

Particuliere huursector
Ondertussen is de particuliere huursector is na een jarenlange krimp de afgelopen jaren sterkt gegroeid. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Leuven bedroeg de groei tussen 2012 en 2017 23,4 procent. In grote steden als Den Haag en Utrecht en studentensteden als Groningen, Tilburg, Eindhoven en Wageningen was de toename nog hoger: boven de 30 procent. In toenemende mate worden woningen gekocht om ze vervolgens te verhuren. Die praktijk, aangeduid met de Engelse term buy-to-let, is tussen 2006 en 2016 met 75 procent toegenomen.


Onderzoek SP

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de SP, die naar aanleiding van de cijfers pleit voor een 'woonplicht': 'Als je een woning koopt moet jij of een familielid daar ook in gaan wonen.' De onderzoekers komen ook met aanbevelingen: ze stellen onder meer voor de inkomensgrens voor een sociale huurwoning te verhogen, vooral in regio's waar het moeilijk is om met een inkomen van rond de 50.000 euro per jaar een koopwoning te vinden. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
De Airbnb verhuur in Utrecht betreft voor een groot deel verhuur aan expats die in Utrecht gaan werken of studeren. Werk- en studeer mobiliteit is een van de succesfactoren van de moderne stad. Dat kan niet genoeg gefaciliteerd worden.
Advertentie