Advertentie

Airbnb gaat gemeenten helpen met handhaven

Airbnb kondigde vrijdag aan dat het gemeenten wil gaan helpen met het handhaven op illegale vakantieverhuur door advertenties zonder registratienummer te weigeren en data te delen met gemeenten. Doordat het registratienummer herleidbaar is tot een adres, kunnen gemeenten handhaven op eventuele illegale verhuur of overlast. Ook maakte het platform maatregelen tegen overlast van huurders bekend. Airbnb wil daarnaast in meer gemeenten belasting gaan betalen.

28 februari 2020
Koffers.jpg

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (wonen) vindt het goed dat Airbnb iets gaat doen aan overlastgevende gasten, maar is ook van mening dat het bedrijf nog te weinig actie onderneemt. Ivens reageert daarmee op een pakket van maatregelen dat het woningverhuurplatform vrijdagochtend aankondigde. Hij wil dat ook Airbnb een boete kan krijgen bij overtredingen.

‘Niet zo betrouwbaar’
‘Het blijft erg teleurstellend dat Airbnb illegale verhuur van meer dan dertig nachten of aan meer dan vier personen niet wil voorkomen’, laat Ivens weten. ‘Dat ze advertenties zonder registratienummer vrijwillig willen weren, maakt overheden afhankelijk van deze platforms. En ze laten nu juist zien dat ze met het handhaven van de regels niet zo betrouwbaar zijn. Daarom is het de hoogste tijd dat platforms en Airbnb zelf ook beboet kunnen worden bij het overtreden van regels.’

Overlast aanpakken
Wel vindt Ivens het goed nieuws dat Airbnb de overlast van huurders wil aanpakken. ‘Airbnb erkent eindelijk dat ze overlast veroorzaken. In vijf jaar tijd zijn ze in Amsterdam vier keer zo groot geworden en in de binnenstad ondervindt 80 procent van de mensen overlast van toeristische verhuur van woningen’, aldus de wethouder.

Airbnb gaat helpen
Airbnb kondigde vrijdag aan dat het gemeenten wil gaan helpen met het handhaven op illegale vakantieverhuur door advertenties zonder registratienummer te weigeren en data te delen met gemeenten. Doordat het registratienummer herleidbaar is tot een adres, kunnen gemeenten handhaven op eventuele illegale verhuur of overlast. Ook maakte het platform maatregelen tegen overlast van huurders bekend. Airbnb wil daarnaast in meer gemeenten belasting gaan betalen.

Registratienummer
Airbnb-hosts die hun woning aan toeristen verhuren, zijn onder de aankomende Wet toeristische verhuur verplicht om een registratienummer te vermelden in hun advertentie. Doordat dit nummer herleidbaar is tot een adres, kunnen gemeenten handhaven op eventuele illegale verhuur of overlast. Onder de nieuwe wet is Airbnb echter niet verplicht om advertenties zonder zo'n registratienummer te weigeren.

Geste
Door dat wel te gaan doen, wil Airbnb de aankomende wetgeving steunen en een geste doen naar gemeenten die worstelen met problemen door toeristische verhuur. ‘De huidige problemen zijn niet goed voor steden, hosts en ons bedrijf’, aldus Blecharczyk. ‘Ik wil naar een win-win-situatie toe.’ Hoe de juistheid van de ingevoerde registratienummers geverifieerd moet worden en door wie, wordt dit jaar verder uitgewerkt.

Overlastmeldlijn
Blecharczyk wil de overlast aanpakken door met ingang van maandag een 24 uur per dag bereikbare overlastmeldlijn voor buurtgenoten van verhuurders in te stellen. Een ‘rapid-response-team’ zorgt dat klachten en zorgen naar de verhuurders worden teruggekoppeld. Huurders die vaker in de fout gaat, worden afhankelijk van de overlast na twee of drie meldingen geweerd van het platform.

Geluidssensor
Ook gaat het bedrijf vanaf volgende maand experimenteren met geluidssensoren die zowel de huurders als verhuurders een seintje geven als er lange tijd veel geluid wordt geproduceerd. ‘Op die manier willen wij mensen bewust maken van hun impact op de omgeving vóórdat er klachten komen’, zegt Blecharczyk.

Toeristenbelasting
Gemeenten krijgen voortaan ook data van Airbnb over het aantal verhuurde woningen, de locaties van die woningen en het aantal boekingen. ‘Wij hopen dat gemeenten daardoor proportioneel en gebaseerd op feiten gaan handhaven’, aldus Blecharczyk. ‘Toen wij in Amsterdam een maximum van zestig verhuurdagen per jaar invoerden was dat uniek. Dat de gemeente daar dertig van maakte, vinden wij bijvoorbeeld niet proportioneel.’ Airbnb wil ook toeristenbelasting gaan afdragen in meer gemeenten en is al in gesprek met Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Haarlem. Het betalen van belasting moet daar op dezelfde manier gaan als nu in Amsterdam. Airbnb houdt zelf het belastinggeld in en maakt jaarlijks een bedrag over. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Ivens (SP) is meer bezig met het kassalaadje van de gemeente Amsterdam dan met doordacht (bouw)beleid.
Advertentie