Advertentie

Afstand tot testlocatie drempel voor testbereidheid

Mensen die dichtbij een testlocatie wonen of beschikking hebben over een motorvoertuig, lieten zich beduidend vaker testen.

25 augustus 2021
teststraat-testen-corona-shutterstock.jpg

Mensen die dicht bij een coronatestlocatie wonen laten zich gemiddeld vaker testen dan mensen die een langere afstand moeten afleggen. Vooral voor mensen die niet beschikken over een auto, lijkt de afstand een drempel te zijn. 

Dichtbij
Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mensen die dicht bij een testlocatie wonen of beschikking hebben over een motorvoertuig, lieten zich beduidend vaker testen. Maar andere factoren, zoals leeftijd en arbeidsmarktpositie, lijken doorslaggevender te zijn dan de afstand tot de testlocatie.

Motorvoertuig
Tussen augustus 2020 en januari 2021 liet elke maand gemiddeld 6 procent van de Nederlandse bevolking zich één of meerdere keren testen. Voor de groep die minder dan 3 kilometer bij een GGD-testlocatie vandaan woont, ging het om 6,5 procent. Bij een afstand van meer dan 10 kilometer, daalt het aandeel naar 5,1 procent. Bij mensen die niet met een motorvoertuig naar een locatie toe kunnen, is het verschil nog groter. Van de mensen die op meer dan 10 kilometer afstand van een testlocatie wonen en daar niet met de auto naartoe kunnen, liet elke maand slechts 3 procent zich testen.

Meer teststraten
In augustus 2020 was de gemiddelde afstand tot een testlocatie 8,7 kilometer. Dankzij de opening van meer teststraten daalde die afstand in januari 2021 tot 6,2 kilometer.

Tekst gaat door onder afbeelding.
Afbeelding
Klik om de afbeelding te vergroten. Bron: CBS.

Leeftijd
Hoewel de afstand tot een testlocatie invloed heeft op het aantal tests, lijken andere factoren een grotere rol te spelen. Zo liet de leeftijdsgroep 18 tot 40 jaar zich aanzienlijk vaker testen dan anderen, onafhankelijk van hoe ver ze bij een testlocatie vandaan wonen. Elke maand werd ruim 9 procent van hen één of meerdere keren getest door de GGD. Bij 65-plussers lag het aandeel niet hoger dan 3,3 procent, zelfs bij de mensen die dichtbij een testlocatie wonen.


Sociaaleconomisch
Ook zijn er verschillen op basis van sociaaleconomische factoren. Werknemers lieten zich vaker testen (tussen de 7,1 en de 8,9 procent) dan gepensioneerden (tussen de 2,3 en de 3,3 procent) en bijstandsgerechtigden (tussen de 3,7 en de 5,3 procent). Zelfstandigen lieten zich iets minder vaak testen dan werknemers (tussen de 4,8 en 7,7 procent).

Locatie
Uit een eerdere publicatie van het CBS bleek ook al dat factoren als leeftijd, arbeidspositie en het hebben van een motorvoertuig invloed hebben op de testbereidheid. Daarin werd echter nog niet specifiek gekeken naar het effect van de afstand tot de testlocatie.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
Dat wordt dan in elke straat een testlocatie.
Advertentie