Advertentie

Afschaffen deelgemeenten gaan gewoon door

Minister Spies gaat gewoon door met het afschaffen deelgemeenten in Amsterdam en Rotterdam.

03 juli 2012

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken ziet geen reden om het afschaffen van de deelgemeenten uit te stellen. Dat zei ze maandag tijdens een overleg over de Gemeentewet in de Tweede Kamer.

Op tijd

Spies stelt dat Amsterdam en Rotterdam, de twee gemeenten die deelraden hebben, al langer weten dat de deelgemeenten afgeschaft kunnen gaan worden. ,,Ook heb ik geen reden om eraan te twijfelen dat beide steden dit op tijd kunnen invoeren'', stelde de minister. De gemeenten hebben Spies verder niet laten weten dat ze problemen hebben.


Doorheen gejast

Wethouder bestuurlijk stelsel Andrée van Es van Amsterdam is niet te spreken over de manier waarop Spies tot besluitvorming wil komen. ,,Het is zeer teleurstellend dat het wetsvoorstel er zo doorheen wordt gejast. Veel zaken worden door de val van het kabinet controversieel verklaard, maar dit moet er blijkbaar snel doorheen'', aldus Van Es. Volgens haar hebben Amsterdam en Rotterdam te weinig tijd om de veranderingen voor te bereiden.

Wel problemen

De Amsterdamse wethouder noemt het dan ook een ,,flagrante leugen'' dat Amsterdam en Rotterdam geen problemen zouden hebben met het op tijd invoeren van de nieuwe regels.

De nieuwe regels moeten in 2014 ingaan, als de Kamer met het voorstel akkoord gaat. Op het moment is er een meerderheid voor het voorstel. Daarna moet het voorstel nog door de Eerste Kamer.

Soberder

Amsterdam heeft zeven deelraden, Rotterdam heeft er veertien. Volgens Spies zijn dit onafhankelijke bestuurslagen geworden, die best kunnen worden afgeschaft. Dat maakt de overheid kleiner en soberder; een van de doelstellingen van het inmiddels gevallen kabinet.

Commissies

De gemeenten kunnen in de toekomst gaan werken met zogeheten bestuurs- of adviescommissies. Die hebben aanzienlijk minder taken en bevoegdheden dan deelgemeenten. Ook zijn er dan geen verplichte verkiezingen meer. Bovendien moet de burgemeester of de gemeenteraad toezicht houden op die commissies. ,,Dat is een wezenlijk andere situatie dan nu'', vatte Spies samen.

Geen besparing

Het voorstel is niet bedoeld als besparing, stelde de minister ,,De directe besparing van Rotterdam en Amsterdam is voor elk 7,5 miljoen euro. Dat zijn kosten die ze nu maken, maar die zullen ze straks op een andere manier, of minder, maken'', aldus Spies.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

chesnedy
Volledig eens met Spies. De deelgemeenten zijn een soort bestuurslaag geworden die voor hun deelgemeente zelf de zaken regelen. Als je een straat verder woont in een andere deelgemeente zijn de kosten voor bv vuilophaal ineens een stuk hoger.

Zo snel mogelijk afschaffen die bijbaantje voor surrogaat bestuurdertjes
Frits Speelman / burger
De deelgemeenten zijn een soort bestuurslaag geworden die voor hun deelgemeente zelf de zaken regelen. Decentralisatie, meer inspraak burgers, en problemen dichtbij aanpakken, in plaats van stadhuis wat ver weg staat van de burger. Niets mis mee!

Offereins / financieel beleidsmedewerker
@Hirundea: ik weet niet hoe het in Amsterdam is, maar in Rotterdam betaal je in elke deelgemeente gewoon hetzelfde, of het nu om een nieuw paspoort of vuilophalen gaat. Dat is allemaal centraal geregeld.
Boris
Heel goed dat deze bestuursspeeltjes worden afgeschaft. Ooit bedoeld om de politiek dichter bij de burger te brengen, maar helaas je hebt er niets aan. Veel verspilling, hoog hobby gehalte en van laag niveau.

Als gemeentekantoor olv een ambtenaar kunnen ze prima blijven voortbestaan om dagelijkse zaken af te handelen als burgerzaken en beheer van de openbare ruimte.
Wil Reuvers / juridisch medewerker
Prima bezuinigingsoperatie. Wat bij het leger kan moet zeker bij deelraden op korte termijn lukken. Querulanten die hun politieke establishment in stand willen houden, kunnen we missen als kiespijn.
Jan
Nog veel beter zou zijn die veel te grote en logge gemeenten als Rotterdam en Amsterdam op te delen in zelfstandige kleinere gemeenten van bijv. 60.000 inwoners.
Advertentie