of 65101 LinkedIn

Afschaffen briefstemmen ‘onbegrijpelijk’

Ouderenbond ANBO noemt het onbegrijpelijk dat 70 plussers bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer per brief kunnen stemmen.

Ouderenbond ANBO noemt het onbegrijpelijk dat 70 plussers bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer per brief kunnen stemmen.

Ongeldig

Bij de Kamerverkiezingen van maart dit jaar hebben ruim een miljoen 70-plussers per brief gestemd. Dat ging echter niet probleemloos. Veel stemmen die per brief werden uitgebracht werden ongeldig verklaard. Doordat de procedure ingewikkeld was, werden zo’n 65.000 stemmen van zeventigplussers niet meegeteld, een aantal dat bijna goed is voor een zetel. Dat is een van de redenen waarom demissionair minister Ollongren het briefstemmen heeft geschrapt.

 

Te ingewikkeld

Bij het briefstemmen dit voorjaar waren er problemen: veel briefstemmen werden ongeldig verklaard door een veel te ingewikkelde procedure. Dat is een van de redenen waarom demissionair minister Ollongren het briefstemmen heeft geschrapt. Het stemmen over meerdere dagen krijgt wel een vervolg. In maart kon vanwege corona voor het eerst drie dagen worden gestemd. Ouderen maakten daar veel gebruik van. Stemmen over verschillende dagen uitsmeren kost wel 10 tot 15 miljoen euro per verkiezing.

 

Behoefte

Het feit dat bijna een miljoen mensen per brief hebben gestemd laat volgens de ANBO zien dat dit in een behoefte voorziet. ‘In deze crisistijd is het belangrijk dat deze veilige manier van stemmen in stand wordt gehouden. We zitten nog steeds middenin de crisis, dus de behoefte aan briefstemmen is er ook nog bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart’, stelt de ouderenbond. ANBO meent dat het logischer geweest zou zijn als de minister het afgelopen jaar had gebruikt om de procedure simpeler te maken. ‘Deze gemeenteraadsverkiezingen komen immers niet uit de lucht vallen.’

 

Niet veilig

ANBO vreest dat een deel van de 70-plussers nu niet gaat stemmen omdat het niet meer per brief kan. ‘Ze voelen zich lang niet allemaal veilig in een stembureau. De minister zou zich er juist voor moeten inspannen om zo veel mogelijk kiezers in staat te stellen hun stem uit te brengen’, aldus de ouderenbond.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
De 2e kamer, de kiesraad en de minister houden niet van simpele oplossingen. En systemen overnemen uit het buitenland? Nee, we vinden zelf het wiel wel uit. Briefstemmen op zijn Duits? Digitaal stemmen op zijn Lets? Het is er allemaal, maar dat gaan we niet doen. We houden lekker vast aan ons rode potloodje, ingewikkelde instructies en volmachten. Na 10 jaar voorzitterschap van een stembureau houdt ik het nu wel voor gezien. De politieke stompzinnigheid waarmee het stemproces is omgeven is alleen voor insiders te volgen. Handmatig tellen gaat prima, maar kost veel personele inzet en een foutmarge van 1 pro-mille hoort daar simpelweg bij. Is dat erg? Nee, want we willen geen ander systeem blijkbaar en dat onsportieve verliezers plots gaan twijfelen aan de integriteit van de duizenden stembureauleden nemen we dan maar op de koop toe.
Door Spijker (n.v.t.) op
Het foutieve briefstemmen tijdens de laatste verkiezingen is vooral veroorzaakt door de relatief ingewikkelde instructie. Iets simpel regelen (noodzakelijk om zoveel mogelijk mensen in het proces mee te nemen) is kennelijk voor de Rijksoverheid niet weggelegd.
Door Bas (beleidsadviseur) op
Schande dat briefstemmen wordt afgeschaft in coronatijd.
In Duitsland werkt het al jaren prima.
Waarom neemt Nederland niet gewoon het Duitse systeem over?
Ook mensen van andere leeftijden kunnen er gewoon briefstemmen.

Vacatures

Van onze partners