Advertentie

Afname meldingen van bedreiging politici

De politie heeft afgelopen jaar minder meldingen van mogelijke bedreigingen tegen politici gekregen. Hett Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag kreeg vorig jaar 200 meldingen. In 2014 waren dat er nog 246.

27 mei 2016

De politie heeft afgelopen jaar minder meldingen van mogelijke bedreigingen tegen politici gekregen. Volgens het Openbaar Ministerie kreeg het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag in 2015 tweehonderd meldingen. In 2014 waren dat er nog 246.

Strafbaar

Van de tweehonderd meldingen beschouwde justitie er 92 als strafbaar. Twintig daarvan zijn niet vervolgd door gebrek aan bewijs of omdat de verdachte niet kon worden getraceerd. Van de 72 overblijvende zaken werden er zeven om verschillende redenen geseponeerd.

Gevangenisstraf

Het OM heeft in 24 bedreigingszaken een verdachte voor de rechter gebracht. In negen gevallen deed de rechter al een uitspraak. In twee zaken is de verdachte vrijgesproken. In de overige zeven zaken variëren de sancties van werkstraffen in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf tot een voorwaardelijke werkstraf of gevangenisstraf of een voorwaardelijke geldboete. In twee gevallen heeft de aanklager zelf met de verdachte een werkstraf afgesproken. De overige zaken zijn nog in behandeling.


Melding

Als politici een bedreiging ontvangen, dan kunnen zij hiervan melding doen bij het Team Bedreigde Politici. Het Openbaar Ministerie wil uit privacyoverwegingen niet zeggen welke politici werden bedreigd. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
Is dit nu goed nieuws of slecht nieuws? Betekent dit nu dat het aantal incidenten is afgenomen of is het aantal meldingen afgenomen omdat de straffen zo te zien nu niet echt een afschrikwekkende werking op plegers hebben?
Advertentie