of 62284 LinkedIn

Adviescommissie onderzoekt geborgde zetels

Een onafhankelijke commissie gaat de komende maanden onderzoek doen naar de totstandkoming van het bestuur van waterschappen, en de rol van de zogenaamde ‘geborgde zetels’ daarin. Voor de zomer moet de commissie met een advies komen.

Een onafhankelijke commissie gaat de komende maanden onderzoek doen naar de totstandkoming van het bestuur van waterschappen, en de rol van de zogenaamde ‘geborgde zetels’ daarin. Voor de zomer moet de commissie met een advies komen.

Kritisch 

Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) kondigde vorig jaar al een onderzoek aan, nadat de Tweede Kamer zich kritisch toonde over de geborgde zetels, bestuurszetels die automatisch worden toebedeeld aan vertegenwoordigers van boeren, bedrijven en natuurorganisaties.

 

Meningen

Het is overigens niet de eerste keer dat er een onderzoek naar geborgde zetels komt; ook in 2015 was dat zo, maar het leidde niet tot veranderingen. De meningen over de zetels zijn, ook binnen de waterschappen, verdeeld. Volgens sommigen is het toebedelen van invloed vanwege een economische betrokkenheid niet democratisch, en wordt daarmee de invloed van burgers beknot. Maar aan de andere kant stellen voorstanders van de geborgde zetels dat het waterschapsbestuur als uitvoeringsoverheid uniek is, en meer gezien moet worden als ‘stakeholderparticipatie’.

 

Vastbijten

De commissie, onder voorzitterschap van Jan Boelhouwer, de burgemeester van Gilze en Rijen, gaat zich de komende maanden vastbijten in de materie. De andere benoemde leden zijn Ina Adema (burgemeester gemeente Lelystad), Paul van Erkelens (oud dijkgraaf Wetterskip Fryslan), Solke Munneke (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen) en Richard van Zwol (staatsraad Raad van State).

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Een staatscommissie die het gehele reilen en zeilen van de waterschappen eens onder de loep had genomen was beter geweest. Zaken, die o.a. ook spelen zijn:
-professionalisering van de bestuurlijke organisatie in relatie met de andere overheidslagen.
-de bekostiging van het beheer en de exploitatie en de bijdragen van burgers en bedrijven.
De BV Nederland loopt onder de Kabinetten Rutte steeds meer achterstallig onderhoud op!

Vacatures

Van onze partners