Advertentie

Adviesbureaus tellen hun knopen

Het restant van adviesbureau ConQuaestor laat zich inlijven door accountantskantoor Grant Thornton. Het financiële bureau is niet de enige adviesfirma waarvan de aandeelhouders over de toekomst twijfelen.

28 april 2013

Onenigheid

ConQuaestor maakt bekend op te gaan in accountantsorganisatie Grant Thornton. Het bericht komt niet als een verrassing: al sinds januari gonst het van de geruchten dat het bureau uit elkaar zou vallen. Kort daarop stapten drie partners met een twintigtal werknemers over naar KPMG. En nu worden de resterende, een kleine 400 adviseurs in het boekhoudersnetwerk van Grant Thornton opgenomen. Hoewel met die transactie geen overnamesom gemoeid is, is de aanleiding wel een onenigheid onder de aandeelhouders van ConQuaestor geweest.

Bankconvenanten

En daar kampen meer bureaus mee. Na vier jaren van druk op de inhuurvolumes, een aanhoudende prijzenslag en een steeds inventiever inkoopbeleid bij gemeenten en overheidsorganisaties, merken aandeelhouders en vennoten bij de bureaus dat het dividend uitblijft. En als aandeelhouders daar zelf niet mee komen, zijn het wel geldschieters die eisen stellen aan bureaus. Twynstra Gudde heeft na de convenanten van zijn banken eind 2011 te hebben gebroken vorig jaar zijn bedrijfsmodel succesvol herzien.

Aandelenemissie

Bij BMC leidden monsterverliezen vorig jaar tot een herziening van het eigendom. Schuldeisers, die al sinds 2010 geen rente meer trekken hebben afgezien van hun lening in ruil voor nieuwe aandelen. Daardoor zijn het management en de oprichters die tot vorig jaar een meerderheid van de stukken bezaten, hun meerderheidsbelang kwijtgeraakt.

Nationalisatie-light

In zekere zin is er sprake van een nationalisatie-light van BMC: Staatsbank ABN Amro bezit samen met het staatsgesteunde ING Bank en met het investeringsfonds GIMV (voor 27 procent in handen van de Vlaamse overheid) een meerderheid van de aandelen in het bureau. In de nieuwe situatie zal BMC zich richten op ‘hoogwaardige dienstverlening’ in de publieke en semi-publieke sector. Directeur Albert Jansen hoopt met de nieuwe strategie dat BMC dit jaar weer winstgevend zal zijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Ja, consultant Boontje vroeg ook wel erg vaak een te hoog loontje....
Advertentie