of 61441 LinkedIn

Actievere rol rijk nodig bij woningbouw

Het rijk moet een prominentere rol krijgen in de bouw. Volgens bestuursvoorzitter Daan Sperling van TBI is de ruimtelijke ordening in Nederland te gedecentraliseerd en blokkeren gemeenten de woningvraag te veel. ‘Het kan niet zo zijn dat de ruimtelijke inrichting van ons land alleen maar een optelsom is van gemeentelijke plannen’, stelt Sperling in een interview met vakblad  Cobouw.  

Het rijk moet een prominentere rol krijgen in de bouw. Volgens bestuursvoorzitter Daan Sperling van TBI is de ruimtelijke ordening in Nederland te gedecentraliseerd en blokkeren gemeenten de woningvraag te veel. ‘Het kan niet zo zijn dat de ruimtelijke inrichting van ons land alleen maar een optelsom is van gemeentelijke plannen’, stelt Sperling in een interview met vakblad Cobouw. 

De topman ziet te veel polarisatie in het debat over waar gebouwd kan worden. ‘Een groot aantal gemeenten zit nu op de tour dat de woningbehoefte alleen binnenstedelijk kan worden voorzien’, zegt Sperling. In Nederland, waar per jaar 75.000 woningen gerealiseerd moeten worden om aan de woningvraag te voldoen, zou het nodig zijn om zowel in de stad als daarbuiten te bouwen.

Vergunningen
Sperling spoort minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan om een actievere rol te nemen: ‘Zeker voor de grote Randstad, waar woningbehoefte en ruimteclaim het grootst zijn, moet het rijk sterker een regierol op zich nemen.’

Hij wil geen noodkreten slaken, maar hij ziet wel problemen. De begrenzing van de middenhuur, de verplichting van sociale woningbouw en de terughoudendheid met koopwoningen in steden maken gemeenten niet de meest lucratieve opdrachtgever voor ontwikkelaars. Hij spoort lokale overheden aan om meer locaties te plannen en procedures voor vergunning te versnellen. ‘Verruim het locatieaanbod, omdat het altijd langer duurt voordat een locatie tot realisatie komt dan je denkt.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.