Advertentie

Actie nodig voor meer vrouwelijke burgemeesters

Er moeten meer vrouwelijke burgemeesters komen; ook in grote steden. Het is onacceptabel dat nog geen kwart van alle burgemeesters in Nederland een vrouw is. Dat stellen de Overijsselse Commissaris van de Koning Ank Bijleveld en senator Annemarie Jorritsma in een opiniestuk op de site van Binnenlands Bestuur.

07 november 2016

Er moeten meer vrouwelijke burgemeesters komen; ook in grote steden. Het is onacceptabel dat nog geen kwart van alle burgemeesters in Nederland een vrouw is. Commissarissen van de Koning, vertrouwenscommissies en politieke partijen kunnen en moeten hierin verandering brengen.

Dat stellen de Overijsselse Commissaris van de Koning Ank Bijleveld en senator Annemarie Jorritsma in een opiniestuk op de site van Binnenlands Bestuur. ‘De samenleving bestaat uit mannen en vrouwen, maar in het openbaar bestuur zie je dat niet terug.' 

Actie nodig

Slechts vier van de 31 100.000-plusgemeenten hebben een vrouwelijke burgemeester, in de 76 steden met meer dan 50.000 inwoners negen en in de vier grote steden geen enkele. De recente benoeming van Marja van Bijsterveldt als burgemeester van Delft is de directe aanleiding voor Bijleveld en Jorritsma om aan de bel te trekken. ‘Er is actie nodig om ervoor te zorgen dat onze gemeenten door een gelijkwaardig aandeel vrouwen worden bestuurd. Ook de grote steden.’

Talent

Alle gremia in bestuurlijk Nederland hebben daarin een rol te spelen, vinden Bijleveld en Jorritsma. Gemeenteraadsleden moeten in overleg met de Commissaris van de Koning (CdK) pleiten voor een longlist en een shortlist van mannelijke en vrouwelijke kandidaten. Profielschetsen moeten ook voor vrouwen uitnodigend zijn en vertrouwenscommissies moeten worden geschoold om oog te hebben voor vrouwelijk talent. ‘Uit onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen tijdens een sollicitatiegesprek eerder een man dan een vrouw kiezen ook al zijn beiden even competent’, stellen Bijleveld en Jorritsma. Politieke fracties moeten er voor zorgen dat er net zoveel mannen als vrouwen in de fracties zitten. ‘De fractie kan dienen als de kweekvijver voor toekomstige burgemeesters.’

Te bescheiden

CdK’s moeten kijken welke burgemeestersposten openstaan of vacant komen en in die gemeenten benadrukken dat het van belang is dat naar vrouwelijke kandidaten wordt gekeken. Vrouwen moeten ook de hand in eigen boezem steken. ‘Steek je hand op en laat zien wat je kunt en dat je er klaar voor bent. Vrouwen zijn vaak ten onrechte bescheiden. Wordt je niet gevraagd? Ga niet zitten wachten, zorg ervoor dat je gevraagd wordt of dien je gewoon aan.’

Aandacht

Bijleveld, de enige vrouwelijke Commissaris van de Koning in Nederland, wil dat er vooraf en tijdens het proces van burgemeestersbenoemingen in Overijssel aandacht is voor vrouwelijke kandidaten. Ze gaat haar collega CdK’s oproepen hetzelfde te doen. Jorritsma belooft aandacht te blijven vragen voor het onderwerp en benadrukt dat er voldoende geschikte vrouwelijke kandidaten zijn. ‘Als jullie (CdK’s en raadsleden, red) geen geschikte vrouwelijke kandidaten kunnen vinden, bel mij maar. Ik ken er genoeg.’

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Julius Riemersma
Op naar de gekozen burgemeester. Kandidaten treden dan in het openbaar op, de meeste stemmen gelden en we zijn af van het toch altijd wat schimmige spel van benoemingen.
Nico / zzp
Even ander geluid. Ik snap de oproep niet. De meeste benoemingen zijn politieke benoemingen. in sommige vallen mag een select groepje van de gemeenteraad nog adviseren. Dus het probleem ligt bij de politieke partijen die blijkbaar geen geschikte vrouwelijke kandidaten hebben. Dus pvda, vvd en cda, d66 doe je best??? maar waarom dan een oproep in de krant aan mensen die er niet over gaan... verkiezingstijd :-P
H. Keuken / wethouder
Het gaat toch om de beste kandidaat en ook een kandidaat die past bij de gemeenschap? De vertrouwenscommissie is toch mens genoeg om dat zelf te bepalen? Dictaten passen niet bij onze de democratie.
Ron / adviseur
Waarom is het van belang dat er specifiek naar vrouwelijke kandidaten wordt gekeken? Is het niet van groot belang dat in de eerste plaats naar de meest geschikte kandidaat wordt gekeken?
Marijke
Ik ben zelf een vrouw maar laten we ophouden over deze krachtmetingen en emancipatie.

Sterke doordouwers die echt zo'n functie ambieren moeten er uit zichzelf belanden en kunnen het dan ook.

Ook horen vrouwen hetzelfde te verdienen als mannen natuurlijk maar de meeste dames meten zich liever niet met mannen en waarom ook wij zijn niet hetzelfde en we hebben over het algemeen andere wensen en interesses we zijn niet allemaal ( de meesten niet ) Annemarie Jorritsma's of Hillary Clintons als je zo wilt zijn prima maar betrek niet alle vrouwen hierin mee.
Teunis Overeem / medewerker vergunningen
Laten we eens een keer ophouden met die onzin-discussie. Iedereen heeft gelijke kansen, als vrouwen deze functies ambiëren komt het vanzelf wel. Overdreven emancipatie gaat vanzelf tegen je werken.
Josephine / energieverspilling
De meeste vrouwen leiden een sterk assertief persoonlijk zelfredzaam leven en staan hun mannetje en weten heel erg goed wat ze willen maar de meerderheid werkt graag in een verzorgend beroep omdat dit over het algemeen onze voorkeur heeft mevr. Jorritsma heeft gewoon veel mannelijke hormonen en daar horen ook andere ambities bij.

Van mij krijgt ze alle waardering voor wat ze doet en de power die ze er in steekt maar ik wil zo'n baan niet.Nooit.Er zijn maar een aantal ijzeren dames die er uit springen en van mij mogen ze maar je moet ook begrijpen dat mensen verschillend zijn. Ik wens alle vrouwen heel veel succes met hun eigen beroepskeuze keuze waarin zij zich het prettigst voelen.
Burger / Ouderen bestuurder
Minder gemeenten zou een betere aanpak zijn van dit hele oude instituut uit de middeleeuwen.

Meer vrouwen is normaal maar er zijn te veel haantjes die jagen op baantjes.

Paul / projectleider
@Josephine. Sorry hoor, maar als een vrouw een bestuurlijke functie heeft, heeft ze meteen teveel mannelijke hormonen...uit welke eeuw kom je!



We leven gewoon nog steeds in een maatschappij die andere dingen van vrouwen dan van mannen verwacht. En dan denk je misschien zelf te kiezen, maar dat is helemaal niet zo...
loek / v.m. jur.medew. gsd
@p. U heeft ook gereageerd bij rolmodel helpt maar quotum werkt beter. Onbekend van welk geslacht u bent maar wacht nog 10/15 jaar en vrouwen hebben thuis weer alles te vertellen (moeders wil is wet zal een revival kennen). De emancipatie van de vrouw lijkt op vele fronten mislukt net, en misschien wel mede daardoor, als de multiculti samenleving. De emancipatiebeweging zoals we (ook ik als man) die in het verleden hebben meegemaakt, lijkt nu op een ingeslapen omaatje. Je hoeft geen haar op je tanden te hebben. De "vrouwen" die je nu vaak meemaakt, vechten elkaar de tent uit en doen er alles aan om te verzieken wat eerder bereikt is. Het klinkt hard in dit kort bestek. Maar het is maar een mening of niet mw. Van Rens?
HenS / ex wethouder verkeer
Limburg heeft 1/3 e vrouwelijke burgemeesters namelijk 11 van de 33. In de gemeenteraad van Leudal zitten

7 dames van de 25 raadsleden, bijna 25% !

Post
Met alle respect, maar er zijn een aantal mensen in onze samenleving, die het maar niet afleren. Er moet worden gekeken naar de capaciteiten van de persoon en niet naar het geslacht of dat die wit of zwart is. Iedereen moet kansen krijgen, maar dan zal je toch echt aan een aantal vereiste voorwaarden moeten voldoen.
jan peters / wethouder
Veelzeggend en beschamend dat twee vrouwen dit pleidooi (moeten) houden. Notabene de enige vrouwelijke CvdK en één van de slechts 26 (1/3) vrouwelijke senatoren.
Fred Smit
Het gaat inderdaad uitsluitend om de juiste capaciteit en kwaliteit voor een job, ongeacht welke dat is.

Vrouwen en mannen zijn heel verschillend, gelukkig wel! Het zou natuurlijk zo maar kunnen dat daar ook verschillende competenties bij horen. Dat is geen waardeoordeel of diskwalificatie, maar een aanduiding van verschil. Wel typerend dat Josephine zelf in haar 1e reactie, juist op dit item, vaststelt dat "vrouwen hun mannetje staan" en in haar 2e reactie tegengas geeft aan een insinuatie van "te veel mannelijke hormonen".

Ik weet het, het is maar een oude uitdrukking die gebezigd wordt, maar misschien zegt die wel alles. over het vershet bi verschilZou het niet zo maar kunne dat daat ook andere Het zou zo maar kunnen dat di ook dat dit ooGelukii, wat mij betreft ongeacht de fucntie
Fred Smit
Nog een keer, nu zonder de laatste regels die nog gewist moesten worden. (Ik kan geen twee dingen tegelijk)

Het gaat inderdaad uitsluitend om de juiste capaciteit en kwaliteit voor een job, ongeacht welke dat is.

Vrouwen en mannen zijn heel verschillend, gelukkig wel! Het zou natuurlijk zo maar kunnen dat daar ook verschillende competenties bij horen. Dat is geen waardeoordeel of diskwalificatie, maar een aanduiding van verschil. Wel typerend dat Josephine zelf in haar 1e reactie, juist op dit item, vaststelt dat "vrouwen hun mannetje staan" en in haar 2e reactie tegengas geeft aan een insinuatie van "te veel mannelijke hormonen".

Ik weet het, het is maar een oude uitdrukking die gebezigd wordt, maar misschien zegt die wel alles.
Leo
"De samenleving bestaat uit mannen en vrouwen ...".

Als de gender-ideologie zich doorzet dan hebben we straks geen vrouwen en mannen meer. Iedereen is onzijdig: probleem opgelost.
Mark / extra assertief pittbull gehalte
Ik denk ook dat P een vrouw is met veel mannelijke hormonen het is wetenschappelijk bewezen dat die nodig zijn voor krachtig aanhoudend stabiel leiderschap dat is iets anders dan prive als medewerker of als vrouw een eigen bedrijf runnen in je eentje daar is ook ondernemerslust en doorzettingsvermogen voor nodig maar het gaat om hele andere bezigheden. Voor een minister,president of burgemeester zijn hele andere leiderscapaciteiten vereist en nodig voor zoiets moet je in de wieg gelegd zijn.

Er bestaan ook geen fragiele barbiepopjes als vrachtwagenchauffeur,bij defensie of politie je moet wel van een bepaald kaliber zijn.Dit is gewoon de realiteit.
H. Keuken / wethouder
Onze moderne democratie verdraagt geen dictaten.
Alexander M.
Het komt er uiteindelijk altijd op neer dat je als vrouw zo'n positie voor lange tijd aan moet kunnen en bestuurs overwicht moet hebben over anderen anders kom je er echt niet het vraagt wel om een bepaalde persoonlijkheid.Zo gek zijn onderstaande reactie's niet.

Er zit heel veel waarheid in en is vast niet beledigend bedoelt.Er bestaan ook heel veel mannen die dit soort banen niet aan kunnen.Je moet doen wat je wilt en waar je goed in bent.
Karel van Klaveren
Als CdK heeft mevr. Bijleveld 4 waarnemers als burgemeester benoemd. Dat kan zij op eigen houtje doen, ze heeft geen instemming laat staan toestemming nodig van de gemeenteraden. 3 mannen en 1 vrouw. Gek genoeg alle 4 afkomstig van de VVD. Bijleveld jankt nu krokodillentranen, maar laat zelf kansen lopen.
Jeannette
@P weet altijd goed een belerend vingertje op te steken en anderen de les te lezen valt mij regelmatig op in zijn reacties. P, vindt je het goed dat mensen een mening hebben die hun mening is. Dat je het er niet mee eens bent, dan mag, maar dat belerende toontje, waar is dat voor nodig.
Advertentie