of 64621 LinkedIn

Actie nodig voor meer vrouwelijke burgemeesters

Er moeten meer vrouwelijke burgemeesters komen; ook in grote steden. Het is onacceptabel dat nog geen kwart van alle burgemeesters in Nederland een vrouw is.  Dat stellen de Overijsselse Commissaris van de Koning Ank Bijleveld en senator Annemarie Jorritsma in een opiniestuk op de site van Binnenlands Bestuur.

Er moeten meer vrouwelijke burgemeesters komen; ook in grote steden. Het is onacceptabel dat nog geen kwart van alle burgemeesters in Nederland een vrouw is. Commissarissen van de Koning, vertrouwenscommissies en politieke partijen kunnen en moeten hierin verandering brengen.

Dat stellen de Overijsselse Commissaris van de Koning Ank Bijleveld en senator Annemarie Jorritsma in een opiniestuk op de site van Binnenlands Bestuur. ‘De samenleving bestaat uit mannen en vrouwen, maar in het openbaar bestuur zie je dat niet terug.' 

 

Actie nodig

Slechts vier van de 31 100.000-plusgemeenten hebben een vrouwelijke burgemeester, in de 76 steden met meer dan 50.000 inwoners negen en in de vier grote steden geen enkele. De recente benoeming van Marja van Bijsterveldt als burgemeester van Delft is de directe aanleiding voor Bijleveld en Jorritsma om aan de bel te trekken. ‘Er is actie nodig om ervoor te zorgen dat onze gemeenten door een gelijkwaardig aandeel vrouwen worden bestuurd. Ook de grote steden.’

 

Talent

Alle gremia in bestuurlijk Nederland hebben daarin een rol te spelen, vinden Bijleveld en Jorritsma. Gemeenteraadsleden moeten in overleg met de Commissaris van de Koning (CdK) pleiten voor een longlist en een shortlist van mannelijke en vrouwelijke kandidaten. Profielschetsen moeten ook voor vrouwen uitnodigend zijn en vertrouwenscommissies moeten worden geschoold om oog te hebben voor vrouwelijk talent. ‘Uit onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen tijdens een sollicitatiegesprek eerder een man dan een vrouw kiezen ook al zijn beiden even competent’, stellen Bijleveld en Jorritsma. Politieke fracties moeten er voor zorgen dat er net zoveel mannen als vrouwen in de fracties zitten. ‘De fractie kan dienen als de kweekvijver voor toekomstige burgemeesters.’

 

Te bescheiden

CdK’s moeten kijken welke burgemeestersposten openstaan of vacant komen en in die gemeenten benadrukken dat het van belang is dat naar vrouwelijke kandidaten wordt gekeken. Vrouwen moeten ook de hand in eigen boezem steken. ‘Steek je hand op en laat zien wat je kunt en dat je er klaar voor bent. Vrouwen zijn vaak ten onrechte bescheiden. Wordt je niet gevraagd? Ga niet zitten wachten, zorg ervoor dat je gevraagd wordt of dien je gewoon aan.’

 

Aandacht

Bijleveld, de enige vrouwelijke Commissaris van de Koning in Nederland, wil dat er vooraf en tijdens het proces van burgemeestersbenoemingen in Overijssel aandacht is voor vrouwelijke kandidaten. Ze gaat haar collega CdK’s oproepen hetzelfde te doen. Jorritsma belooft aandacht te blijven vragen voor het onderwerp en benadrukt dat er voldoende geschikte vrouwelijke kandidaten zijn. ‘Als jullie (CdK’s en raadsleden, red) geen geschikte vrouwelijke kandidaten kunnen vinden, bel mij maar. Ik ken er genoeg.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door nsvcool op
Even ander geluid. Ik snap de oproep niet. De meeste benoemingen zijn politieke benoemingen. in sommige vallen mag een select groepje van de gemeenteraad nog adviseren. Dus het probleem ligt bij de politieke partijen die blijkbaar geen geschikte vrouwelijke kandidaten hebben. Dus pvda, vvd en cda, d66 doe je best??? maar waarom dan een oproep in de krant aan mensen die er niet over gaan... verkiezingstijd :-P
Door Julius Riemersma op
Op naar de gekozen burgemeester. Kandidaten treden dan in het openbaar op, de meeste stemmen gelden en we zijn af van het toch altijd wat schimmige spel van benoemingen.
Door jan op
@P weet altijd goed een belerend vingertje op te steken en anderen de les te lezen valt mij regelmatig op in zijn reacties. P, vindt je het goed dat mensen een mening hebben die hun mening is. Dat je het er niet mee eens bent, dan mag, maar dat belerende toontje, waar is dat voor nodig.
Door Carlotte op
Als CdK heeft mevr. Bijleveld 4 waarnemers als burgemeester benoemd. Dat kan zij op eigen houtje doen, ze heeft geen instemming laat staan toestemming nodig van de gemeenteraden. 3 mannen en 1 vrouw. Gek genoeg alle 4 afkomstig van de VVD. Bijleveld jankt nu krokodillentranen, maar laat zelf kansen lopen.
Door Alexander M. op
Het komt er uiteindelijk altijd op neer dat je als vrouw zo'n positie voor lange tijd aan moet kunnen en bestuurs overwicht moet hebben over anderen anders kom je er echt niet het vraagt wel om een bepaalde persoonlijkheid.Zo gek zijn onderstaande reactie's niet.
Er zit heel veel waarheid in en is vast niet beledigend bedoelt.Er bestaan ook heel veel mannen die dit soort banen niet aan kunnen.Je moet doen wat je wilt en waar je goed in bent.
Door Hanjo op
Onze moderne democratie verdraagt geen dictaten.
Door Mark (extra assertief pittbull gehalte) op
Ik denk ook dat P een vrouw is met veel mannelijke hormonen het is wetenschappelijk bewezen dat die nodig zijn voor krachtig aanhoudend stabiel leiderschap dat is iets anders dan prive als medewerker of als vrouw een eigen bedrijf runnen in je eentje daar is ook ondernemerslust en doorzettingsvermogen voor nodig maar het gaat om hele andere bezigheden. Voor een minister,president of burgemeester zijn hele andere leiderscapaciteiten vereist en nodig voor zoiets moet je in de wieg gelegd zijn.
Er bestaan ook geen fragiele barbiepopjes als vrachtwagenchauffeur,bij defensie of politie je moet wel van een bepaald kaliber zijn.Dit is gewoon de realiteit.
Door Analecto op
"De samenleving bestaat uit mannen en vrouwen ...".
Als de gender-ideologie zich doorzet dan hebben we straks geen vrouwen en mannen meer. Iedereen is onzijdig: probleem opgelost.
Door Fred op
Nog een keer, nu zonder de laatste regels die nog gewist moesten worden. (Ik kan geen twee dingen tegelijk)
Het gaat inderdaad uitsluitend om de juiste capaciteit en kwaliteit voor een job, ongeacht welke dat is.
Vrouwen en mannen zijn heel verschillend, gelukkig wel! Het zou natuurlijk zo maar kunnen dat daar ook verschillende competenties bij horen. Dat is geen waardeoordeel of diskwalificatie, maar een aanduiding van verschil. Wel typerend dat Josephine zelf in haar 1e reactie, juist op dit item, vaststelt dat "vrouwen hun mannetje staan" en in haar 2e reactie tegengas geeft aan een insinuatie van "te veel mannelijke hormonen".
Ik weet het, het is maar een oude uitdrukking die gebezigd wordt, maar misschien zegt die wel alles.
Door Fred op
Het gaat inderdaad uitsluitend om de juiste capaciteit en kwaliteit voor een job, ongeacht welke dat is.
Vrouwen en mannen zijn heel verschillend, gelukkig wel! Het zou natuurlijk zo maar kunnen dat daar ook verschillende competenties bij horen. Dat is geen waardeoordeel of diskwalificatie, maar een aanduiding van verschil. Wel typerend dat Josephine zelf in haar 1e reactie, juist op dit item, vaststelt dat "vrouwen hun mannetje staan" en in haar 2e reactie tegengas geeft aan een insinuatie van "te veel mannelijke hormonen".
Ik weet het, het is maar een oude uitdrukking die gebezigd wordt, maar misschien zegt die wel alles. over het vershet bi verschilZou het niet zo maar kunne dat daat ook andere Het zou zo maar kunnen dat di ook dat dit ooGelukii, wat mij betreft ongeacht de fucntie