of 64204 LinkedIn

Bijleveld: Dit kabinet is niet onze eerste keus

Een kabinet van VVD, PvdA en CDA was de eerste keus van het CDA. Dat zegt Ank Bijleveld, de nieuwe commissaris van de Koningin in Overijssel en ex-onderhandelaarster namens het CDA in de kabinetsformatie.
20 reacties
Een kabinet van VVD, PvdA en CDA was de eerste keus van het CDA. Dat zegt Ank Bijleveld, de nieuwe commissaris van de Koningin in Overijssel en ex-onderhandelaarster namens het CDA in de kabinetsformatie.

Bestuurspartijen
Die formatie leidde tot de vorming van een coalitie van VVD, CDA met gedoogsteun van de PVV. ‘Dit kabinet is niet onze eerste keus’, zegt Bijleveld in een gesprek met Binnenlands  Bestuur. Volgens Bijleveld, die vorige week afscheid nam als Tweede Kamerlid, wilde het CDA een kabinet met de drie grote bestuurspartijen. ‘We hebben de verkiezingsuitslag met ons allen gewogen. Een kabinet van VVD, PvdA en CDA was onze eerste keus’, aldus Bijleveld die in het nieuwe jaar begint als commissaris van de Koningin in Overijssel.

Ruimte
Dat zo’n kabinet er niet is gekomen, lag volgens CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen aan de PvdA die de ruimte gaf om – na het mislukken van de paarse formatiepoging – eerst een coalitievariant met de PVV te onderzoeken. Uit een recente reconstructie in de Volkskrant blijkt dat Verhagen bewust op een dergelijke coalitie aanstuurde met VVD en PVV. Van het met dezelfde wilskracht en overtuiging aansturen op een kabinet van VVD, PvdA en CDA, de eerste keus, aldus Bijleveld, was geen sprake. Verhagen wilde niet opnieuw regeren met de PvdA, die het kabinet-Balkenende liet vallen op het stoppen van de militaire missie naar Uruzgan. Verhagen wilde als minister van Buitenlandse Zaken juist in Uruzgan blijven.

Geen beloning
Volgens Bijleveld had het CDA uiteindelijk geen keus. ‘We hebben niemand uitgesloten en het land moet ook geregeerd worden.’ Bijleveld werd onderhandelaar voor het CDA na het terugtreden van Ab Klink, die zich verzette tegen samenwerking met de PVV, en na een oproep van CDA-gedeputeerden om het huidige kabinet te vormen. Volgens Bijleveld is haar benoeming tot commissaris van de Koningin geen beloning voor haar inspanningen om het huidige kabinet tot stand te brengen. Toen zij onderhandelaarster werd in de kabinetsformatie had ze al gesolliciteerd in Overijssel. Alleen CDA-leider Maxime Verhagen zou daarvan in Den Haag op de hoogte zijn geweest.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door observer (observist) op
wompus, toonbeeld dat rechtse lieden vaak maar wat schreeuwen. Met luie lieden is te praten met domme lieden niet.
Door Cor van der Zwaag op
Zwak verhaal van Bijlebeld. Wel og een eerste keus maakt niet uit; het CDA heeft vrijwillig gekozen voor samenwerking met de PVV. Nu nemen verschillende CDA-politici afstand van deze keus maar ondertussen werkt het CDA gewoon door -al is het wat krampachtig- aan de uitvoeing van het PVV-beleid.
Door Jose (gem.ambtenaar) op
ik heb pvda gestemd, maar of ik gelukkig zou zijn met een vvd/cda/pvda kabinet, ik weet het niet; pvda wil het m.i. zelf niet, want 2 tegen 1; daarnaast zit er bij cda zoveel rancune tov pvda, dat zou toch niet niet goed gaan; cda heeft m.i. alleen aandacht geschonken aan korte termijn en dat zal ze bij ev 2de kmr verkiezingen lelijk opbreken; limburgers / katholieken, zo is mij verteld, zijn niet te vertrouwen; hoop dat csa intern alsnog een onderzoek start naar wie de brief van Klink heeft gelekt; dat is volgs mij een judasstreek; zal mij niets verbazen als verhagen er (in)direct mee te maken heeft; ken hem niet persoonlijk, maar zoals ik hem heb leren kennen (krant/v), ik màg hem niet; zelf hoop ik dat de oppositie niet met dit kabinet meewerkt; ze maakt dan indirect vuile handen omdat de pvv dit kabinet gedoogd;hopelijk over 4 jaar dat pvv er niet toe doet, hun onderwerpen zijn dan "uit de mode", anders over 8 jaar; elke keer maar over islam hebben, dat gaat vervelen en nederland is gebonden aan internationale verdragen en ik denk niet dat deze regering zich "terug trekt"> nedrland komt dan geïsoleerd te staan, internationaal gezien; en het cda, ja, 2 stromen: 1) getuigenis en 2) besturen; wie zal het straks winnen??
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Niet sjiek om nu met een dergelijke uitspraak te komen en wel erg makkelijk vlak nadat je eigen toekomst (baantje als CDK) veilig is gesteld. Goede bewindsvrouw maar dit siert haar niet.
Door Jan op
Als het niet de eerste keus was, waarom dan niet serieus iets anders geprobeerd? Krokodillentranen van Bijleveld. Een doorzichtige poging om ontevreden CDA-kiezers binnenboord te houden. Waarom niet eens beginnen met een beetje eerlijkheid? Er zijn grenzen, zelfs aan Machiavelli. Donder toch op. leugenaars.
Door Eric Ferguson op
CDA, lees uw eigen beginselprogramma, dat zo nauw aansluit bij het Evangelie. Vergelijk dat met het regeer- en gedoogaccoord. Wat leert dat u over eerlijkheid en rechtschapenheid in uw politiek handelen?
Door Kobus (waakzaam burger) op
Wat wordt er in onderstaande reacties enorm rechts 'gehuild'. Er blijkt bij rechtse lieden - die zich, overigens, onwetend tonen over politieke feiten - een schaamteloze voorkeur te bestaan voor vuile politiek. Maar oprechte burgers mogen zich getroost weten: dit wankele kabinet struikelt voortijdig, misschien zelfs over iets onbenulligs.
Door piet brontsema (org. adviseur) op
heeft deze mevrouw al wel eens iets zinnigs gezegd.
Door besserwessie op
Een reconstructie door de Volkskrant is een linksdraaiende reconstructie.
Door jakov (controller) op
Hoewel ik het politiek totaal oneens ben met hem is Verhagen een goed strateeg. Het CDA maakt wederom deel uit van de regering en trekt aan de touwtjes. De PvdA staat buitenspel en krijgt daarvoor ook de zwarte Piet toegespeeld. Het CDA is daar meester in, de PvdA is jammer genoeg niet bij machte om de beeldvorming te keren.
Degene die het hards lacht is echter de heer Wilders. Zonder zijn goedvinden worden geen besluiten genomen. M.i. zal dit kabinet (jammer genoeg) de vier jaar volmaken.
Wat mij betreft maakt Rutte de 12 jaar vol: Rutte 12 jaar oude jenever!

Vacatures

Van onze partners