Advertentie

Aboutaleb ziet wietproef niet meer zitten

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb acht de kans klein dat Rotterdam meedoet aan het experiment met de verkoop van legaal geteelde wiet.

07 november 2018
wiet.jpg

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb acht de kans klein dat Rotterdam meedoet aan het experiment met de verkoop van legaal geteelde wiet. Het aanvankelijk enthousiasme voor een experiment is verdwenen nu het Rijk de adviezen van de commissie Knottnerus naast zich neer lijkt te leggen.

Groot voorstander
‘Rotterdam is een groot voorstander van experimenteren met een vorm van gereguleerde teelt om een oplossing te vinden voor de achterdeurproblematiek en om de ondermijnende criminaliteit die hiermee gepaard gaat tegen te gaan,’ zo begint de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zijn brief aan de ministers Grapperhaus en minister Bruins van respectievelijk Justitie en Veiligheid en Medische Zorg en Sport.

Meer steden
Het bestuur van de maasstad toonde zich de afgelopen maanden dan ook enthousiast om deel te nemen aan het experiment en zag de proef als een uitgelezen mogelijkheid om de bekijken hoe op een andere manier met de verkoop van softdrugs omgegaan kan worden. In juni dit jaar kwam een commissie onder leiding van André Knottnerus met een advies dat behelsde dat het experiment in zes tot tien gemeenten te klein was. Er zouden veel meer steden in betrokken moeten worden en verschillende experimenten gehouden moeten worden om ervaring op te doen met diverse typen verkooppunten.

Eindig experiment

Ook had de adviescommissie kritiek op het feit dat de experimenten hoe dan ook, succesvol of niet, na een bepaalde periode zouden eindigen. Het kabinet besloot het aantal gemeenten dat mee kon doen aan het experiment op zes tot tien te houden, maar wel uit te breiden met een controlegroep van nog eens zes tot tien gemeenten. Aan de eindigheid van de experimenten hield het kabinet vast.

Verplicht meedoen

Voor Rotterdam is dit de reden om zich niet langer achter het experiment te scharen. Ook heeft het stadsbestuur kritiek op het feit dat alle coffeeshops verplicht zijn om mee te doen aan het experiment. Rotterdam telt bijna veertig coffeeshops. Aboutaleb schrijft in de brief dat het volgens hem lastig is voor te stellen dat zij van het ene op het andere moment allemaal tegelijk moeten overschakelen op de landelijk gekweekte wiet. Hij voorziet problemen met de openbare orde wanneer de huidige leveranciers naar andere afzetkanalen gaan zoeken. Ook is volgens hem onduidelijk hoe deelname aan het experiment van de huidige coffeeshops afgedwongen dient te worden en wat voor gevolgen dit heeft als een deel van de coffeeshops niet mee wil doen.

Kans klein

De burgemeester zegt dat Rotterdam zich zal uitspreken over deelname aan het experiment zodra dit vorm heeft gekregen in een Algemene Maatregelen van Bestuur. ‘Rotterdam acht hierbij de kans klein dat zij meedoet als de nu geformuleerde uitgangspunten in stand blijven,’ aldus Aboutaleb.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Aboutaleb heeft groot gelijk.

Onlangs stond er nog een prima artikel in BB over het legaliseren van drugs om criminelen hun handel af te pakken. Je kunt dan ook de drugs die zeer schadelijk voor de gezondheid zijn scheiden van de drugs die minder schadelijk zijn zoals bijvoorbeeld alcoholische drank (die overigens al overal vrijelijk te koop is). Jet kunt dan ook de verkoop aan minderjarigen verbieden. De maffia in Amerika is groot geworden door de drooglegging. Een experiment met legale wiet kan uitwijzen dat dit een heilzame weg is maar dan moet het wel een eerlijke kans krijgen.
B. Janssen / Ambtenaar
De ergernis blijft, decennia van halfweke bestuurders die zich verschuilen achter internationale verdragem. Canada trekt zich er niks van aan en doet wat verstandig is. Maar wij zijn gekke Henkie en kiezen liever voor de weg van het gedogen. Zal ze in Den Haag wat uitmaken dat de criminaliteit in Brabant dientengevolge de pan uit rijst. En dit soort goed verdienende criminelen kunnen met hun vermogen aan steeds meer brancheverbreding doen: vreemd hè dat er zoveel drugslabs in Brabant zijn? Droom verder in dat Torentje!
Advertentie