Advertentie

Aboutaleb: verkiezingen moeten doorgaan

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt dat de komende Tweede Kamerverkiezingen moeten doorgaan. Een paar van zijn collega's spraken donderdag in het NRC hun zorgen uit en willen de verkiezingen van 17 maart uitstellen. Maar Aboutaleb deelt deze mening niet. "De verkiezingen moeten doorgaan", zei hij in het televisieprogramma Jinek. De VNG ziet alleen iets in uitstel als er onaanvaardbare gezondheidsrisico's zijn.

06 februari 2021
Verkiezingen-shutterstock-593425163.jpg

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt dat de komende Tweede Kamerverkiezingen moeten doorgaan. Een paar van zijn collega's spraken donderdag in het NRC hun zorgen uit en willen de verkiezingen van 17 maart uitstellen. Maar Aboutaleb deelt deze mening niet. 'De verkiezingen moeten doorgaan', zei hij in het televisieprogramma Jinek. De VNG ziet alleen iets in uitstel als er onaanvaardbare gezondheidsrisico's zijn.

Laatste

'Het is een van de belangrijkste dingen die we hebben. Mensen moeten hun oordeel kunnen vellen over de politieke partijen en een nieuwe regering aan de macht helpen. Er worden voldoende maatregelen getroffen. Oudere mensen kunnen schriftelijk stemmen en er zijn extra kiesdagen. Het laatste wat je moet doen, is de verkiezingen uitstellen.'

 

Buiten

Volgens Aboutaleb zijn er voldoende veiligheidsmaatregelen genomen. 'We gaan in Rotterdam het aantal stemlocaties aanzienlijk uitbreiden om concentraties te vermijden en we gaan ook tenten buiten zetten om te stemmen. Ik weet ook dat alle collega's hiermee bezig zijn dat op hun eigen manier te doen. We hebben duizenden mensen nodig, maar het is ons gelukt.'

 

Risico's

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) benadrukt dat er extra aandacht is voor veilig stemmen. 'Alleen als de gezondheidsrisico’s onaanvaardbaar zouden zijn, is uitstel van verkiezingen opportuun.' Gemeenten werken eraan om de verkiezingen zo veilig mogelijk te laten verlopen en de VNG heeft daar alle vertrouwen in. Verder wil 'een recordaantal partijen' meedoen en hebben 'meer dan 70.000 vrijwilligers' zich aangemeld. (ANP/redactie)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard
Helemaal top en 100% gelijk. Nu de burgemeester van een echte stad heeft gesproken kunnen de onderdeurtjes beter zwijgen.
Jan
Niet alleen de 70-plussers maar iedereen per post laten stemmen, is de oplossing.
Keijzer
Het is de mening van een burgermeester en een vooraanstaand lid van de PvdA en daarom niet onfeilbaar. Hij is onderdeel van een politiek stelsel! Ik zou niet weten waarom die mening meer waard is dan die van andere burgermeesters. Een pandemie heeft deze burgermeester van Rotterdam ook niet eerder meegemaakt. De mening van deze burgermeester en geestverwanten, is nu naar mijn mening een dogmatisch principieel democratisch uitgangspunt (in normale tijden prima), echter in een extreem buitengewone situatie, mag je extreme buitengewone beslissingen nemen, zoals uitstel. Uitstel is geen afstel! In het licht van alle maatregelen vanaf de uitbraak, is dit niet te rijmen. Het gaat niet om boodschappen doen of medicijnen halen. Het gaat naar mijn mening om geloofwaardigheid politiek en bestuur! Er speelt nog wat anders dan alleen veilige stembusgang, waaraan totaal voorbij gegaan wordt:



De ministers nu, die tevens partijleiders zijn, moeten hun tijd besteden aan polariserende campagne bij deze mega crisis! De andere zitten in de top van hun partij, doen dat ook. Daarna hun ministerschap weer moeten combineren (als team!) met een evenzeer, polariserende coalitievorming! Dat gaat weer een lange tijd duren! Tot volgend jaar deze tijd valt te vrezen, gelet op de vorming huidige coalitie.



De bevolking mag eisen bij alle opgelegde beperkingen, dat hun kabinet en Zijne Majesteit loyale oppositie, hun focus hebben in deze extreme tijd op de pandemie en andere urgentie op de politieke agenda. Uitstel verkiezingen compenseren aangepaste wedstrijden op natuurijs en aangepaste openstelling kappers met meer uren. Dat dient wel een algemeen belang!
Keijzer
Daarnet hoor ik Hubert Bruls reageren m.b.t. (aangepaste) wedstrijden op natuurijs. Dat geloofwaardigheid politiek/overheid hier van belang is. Want, zegt hij, je kunt het als overheid niet maken, om voor die schaats evenementen een uitzondering te maken. Hij noemt dan de Vierdaagse als voorbeeld. Welnu, die weg blijft liggen, het Ijs voor heel lang niet!



Heeft men nou, ook hier weer, zulk een vernauwde blik in een politieke/bestuurlijke bubbel. Blijkbaar!



Wel, hoeveel evenementen hebben buiten plaatsgevonden, sinds de laatste schaatswedstrijden op natuurijs? Tot vorig jaar allemaal, jaar in, jaar uit.



Weerman Reinier v.d. Berg zegt gisteren op t.v., dat deze unieke weersomstandigheden 30 jaar terug hebben plaatsgevonden. Elfstedentocht 24 jaar terug.



Gelijke monniken, gelijke kappen dit? Lieve Hemel...

Oh ja, avondklok (ophokken van hele bevolking behalve essentiële bewegingen) is verlengd. Is een en ander bedoeld om stembusgang te verzekeren, met blik op ziekenhuisbedden? Het lijkt er verdacht veel op.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Keijzer: Aboutaleb heeft gewoon gelijk. Zelfs onze non-jurist 'ben' moet ik daar gelijk in geven. En om nou op grond van de politieke kleur te estellen dat hij niet onfeilbaar is, is gewoon gezeur. Alleen de paus is onfeilbaar bji uitspraken over geloof of moraal, die door de hem vanuit zijn apostolische opdracht ex cathedra gedaan worden en die voor de Kerk verbindend zijn.
B. Janssen / Ambtenaar
Dat de verkiezingen er z.s.m. moeten komen is wel duidelijk. Maar de manier waarop? Daarover zouden zich alle volksvertegenwoordigers kapot moeten schamen! Hoezo kunnen wij dit niet anders?
H. Wiersma / gepens.
Burgemeesters die nu nog roepen om uitstel van verkiezingen zoeken vooral de publiciteit. Ze hebben kennelijk niet door dat ze er helemaal niet overgaan en hun mening er -zeker op dit moment- niets toe doet. Feitelijk geven ze hiermee hun brevet van onvermogen af en tonen ze aan niet of in mindere mate geschikt te zijn voor hun taak.
Jan
Iedereen de keus geven per post te kunnen stemmen dan is het probleem opgelost.
Advertentie