Advertentie

Aboutaleb gesteund door moskeeën

Twaalf moskeeën uit de vier grote steden hebben in een verklaring steun uitgesproken aan Ahmed Aboutaleb. De burgemeester van Rotterdam deed met de kerst uitspraken over salafisme en jihad en moet zich daarvoor donderdag verantwoorden in een gemeenteraadsdebat.

10 januari 2018

Twaalf moskeeën uit de vier grote steden hebben in een verklaring steun uitgesproken aan Ahmed Aboutaleb. De burgemeester van Rotterdam deed met de kerst uitspraken over salafisme en jihad en moet zich daarvoor donderdag verantwoorden in een gemeenteraadsdebat.

'Elke moslim een beetje salafist' 

Aboutaleb had in het radioprogramma Dit is de Dag gezegd dat elke moslim een beetje salafist is (op zijn voorganger Mohammed wil lijken) en dat hij zich in de kern geen zorgen maakt over het salafisme. Ook zei hij zelf een beetje jihadist te zijn door elke dag om 07.00 uur op te staan om het goede te doen voor een stad in Nederland. De uitspraken leidden hier en daar tot verbazing en Leefbaar Rotterdam wil de burgemeester in het debat aan de tand voelen.

Taalkundig perspectief

De moskeeën uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vinden echter dat Aboutaleb de termen taalkundig in het juiste perspectief heeft geplaatst. ,,Hij verwoordt de gevoelens van veel moslims in ons land, die zich dagelijks inzetten voor een betere samenleving. Deze termen worden vaak ten onrechte vanuit angst, onwetendheid en negativiteit benaderd, waardoor ze bij voorbaat geassocieerd worden met radicalisme, extremisme en gewelddadigheid.''

Andere beleving

Volgens de moskeeën, waaronder Essalam in Rotterdam en As-Soennah in Den Haag, leiden termen als salafisme tot negatieve beeldvorming terwijl die door moslims heel anders worden beleefd. (ANP)

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnoud
Scheiding van kerk en staat: daar doen de moslims niet aan. Aboutaleb ook niet, trouwens.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Doordat de moskeeën nu ondersteuning bieden, leggen zij beslag op de inhoud van het politiek debat in de gemeenteraad. Dat is gevaarlijk en kan tot een onzuiver debat leiden. Overigens, met Arie eens scheiding van kerk en staat.Maar dat is zo formeel. Denk aan CDA, CU, SGP enz. allemaal figuren die menen dat hun Godheid via hen de enige waarheid verkondigt. Plastisch gezegd: ze zijn door die stem op de achtergrond net zo onfeilbaar als de Paus van Rome. In zoverre is de islam veel duidelijker dat is heel duidelijk een echte ideologie. Sterker ook dan bijv. RK want de Paus kruipt al. Triest voor de echte ongelovigen dat ze vervolgd zijn en worden.
T / medewerker
Volgens mij haalt loekoek van alles door elkaar. Ideologie is iets anders dan geloof. Maar of je nu SP, D66, PVV, PvdA, Groen links of VVD-er bent, je bedrijft allemaal politiek vanuit je levensovertuiging, niets mis mee.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Teunis. Ideologie kan geloof omvatten.In het geval van Islam is dat, volgens mensen die er voor hebben doorgeleerd, het geval. Denk aan wijlen Hans Janssen, Pim Fortuyn enz..Mensen die opletten, zien dat ook. De door u aangehaalde partijen gaan in principe niet uit van geloof als ondersteuning van het handelen. De leden en kiezers kunnen wel een geloof aanhangen. Dus binnen een (vaak totalitaire) ideologie vinden we geloof als mede bindende factor. Een totaal ongelovige is en kan geen geen volgeling van Islam zijn.Levensovertuiging is iets anders dan geloof trouwens.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Aboutaleb is een intelligente, rechtvaardige, sociale en fatsoenlijke man.
Manu / Beleidsadviseur
Oei, ik zie toch een beetje als uitglijder van de normaliter zo weloverwogen verbindend optredende burgemeester.

Dat hij e.e.a. anders heeft bedoeld, dan o.a. Leefbaar Rotterdam heeft (willen) op(ge)vat(ten, daarvan ben ook ik overtuigd, maar handig waren de uitspraken m.i. niet. Het brede publiek waaraan de boodschap is gericht, moet wel in staat zijn om deze juist te kunnen interpreteren zonder zich eerst in de wijsheden van de Islam en de verschillen tussen geloof en ideologie te hoeven verdiepen.

Dat twaalf grote moskeeën zich nu in de discussie mengen is m.i. juist niet handig, maar leidt alleen maar tot polarisatie en maakt het voor Aboutaleb alleen maar lastiger. Hoewel misschien goed bedoeld, hadden deze zich er m.i. beter buiten kunnen houden.

De tijden dat je voor een aanstelling een aanbevelingsbriefje vanuit de kerk moest kunnen overleggen zijn voorbij. Laat dat a.u.b. zo blijven en bemoei je als moskee dus niet met de invulling van het burgemeestersambt in Rotterdam.

Nu wordt het debat vanavond voor Aboutaleb pas echt een balance-act. Hij moet nu over elk woord drie keer nadenken voordat hij het kan uitspreken om niet óf de moskeeën óf de gemeenteraad op de (lange) tenen te trappen.

De opmerking van loekoek, dat de moskeeën nu beslag leggen op de inhoud van het politiek debat, vind ik dus helemaal terecht. Ook ik verwacht, dat dat vanavond (en morgen in de pers) het geval zal zijn.

Maar goed, we zullen zien. Uit dat wat ik over Aboutaleb heb gehoord en gelezen, kan ook ik, niet anders dan Klaas, concluderen dat het om een intelligente, rechtvaardige, sociale en fatsoenlijke man gaat en ik wens hem daarom vanavond heel veel wijsheid en succes.
Arnoud
Burgemeester Aboutaleb, die op tv gewoon meedeelde dat hij het nooit zou accepteren als één van zijn dochters met een niet-moslim zou willen trouwen.



Heel veel mensen noemen Aboutaleb een prima vent. En waarom? Omdat hij tegen aanslagen is? En tegen straatterreur? En “rot maar op” zegt. Voor een Nederlander is dit heel normaal. Maar omdat hij een moslim en Marokkaan is, geldt dat opeens heel bijzonder. Een politieke kinderhand is snel gevuld in Nederland.



Laat Aboutaleb eerst maar eens zijn Marokkaanse paspoort inleveren en zijn dochters toestaan om met niet-moslim mannen thuis te komen. Anders blijven het allemaal praatjes en toneelspel.
Bernard
Een Nederlander van Marokkaanse afkomst als burgemeester? Moet kunnen. Een Nederlander van Marokkaanse afkomst die ook nog de Marokkaanse nationaliteit heeft? Moet niet kunnen. Dit gaat voor iedere bestuurder op trouwens, dus ook voor mevrouw Ollongren die ook nog de Zweedse nationaliteit heeft. Bovendien lijkt Aboutaleb me een oerconservatieve moslim. Daar zitten we ook niet op te wachten. Dat hij nooit zou accepteren dat zijn dochters met een niet moslim zou trouwen maakt hem ongeschikt voor een openbaar ambt. Je religie boven het Nederlanderschap zetten als bestuurder; daar ben ik op tegen. Balkenende maakte toen ook eens een uitglijder toen hij zei dat je zonder geloof niet kunt functioneren terwijl hij minister-president was.
Post
Je kan hier uit concluderen, dat de islam hier een dubbele agenda heeft en het probeert inbreuk te maken op ons democratisch systeem. Ik ben zeer teleurgesteld over de reactie van deze burgemeester. En probeer niet een andere uitleg te geven aan zijn uitspraken. Er dreigt een groot gevaar dat de rechtsstaat wordt ondermijnd. De minister van Binnenlandse zaken moet maar eens een hartig woordje met hem voeren, want hij moet zich terdege beseffen wat hij aanhaalt.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Helemaal eens met Ben. Het is nl. graag of niet. Heeft bijv. Maxima inmiddels een Nederlands paspoort of nog enkel een Argentijns? @Gepensioneerd. Reeds veel eerder viel te concluderen dat Islam een dubbele agenda heeft. Maar velen durfden/durven dat niet te erkennen laat staan uitspreken. Dat heet vloeken in de kerk. Van dubbelpaspoorter Ollongren verwachten we enkel een grote mond in zaken zoals "Brunssum". Met dat hartig woordje voeren, zit u bijna bij de troepen die zich om tactische redenen aan het terugtrekken zijn.
Lau Lavooij / Geoensioneerd
Ik neem graag kennis van de mening van mensen en zeker over maatschappelijke vraagstukken. Maar wat is dat toch dat men bij het geven van een reactie 'zich verschuilt' achter een al dan niet gefingeerde (voor)naam, maar wel graag een 'gewichtige' functie vermeldt. Dat doet m.i. per definitie afbreuk aan waarde van de inbreng!
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Lau Lavooij (Gepensioneerd) op 15 januari 2018 17:45. Niemand hier, behalve misschien de redactie van BB, weet of dit uw echte naam is en of u gepensioneerd bent. Misschien werkt u nog en is dit toch uw echte naam maar zouden er bij behoorlijke uitspraken represailles kunnen komen. Mensen zoals ik, echt wel gepensioneerd, reageren op meerdere sites. Ik haal mijn informatie op vele fronten om mijn eigen mening te kunnen vormen.Desondanks wil ik zoveel mogelijk voorkomen dat mijn gegevens ongehinderd over het internet gaan. daarom ook geen Feestboek en Twitter. Dat zal over een tijdje welhet geval kunnen zijn. Het ziet er nl. slecht uit voor de open maatschappij die we in het verleden hadden en die steeds meer afkalft. Las net een verhaal over migratie zoals voorgestaan door de VN, daar word je niet vrolijk van. De oorspronkelijke bevolkingen zijn kennelijk totaal irrelevant in de geopolitiek.
pisca / Pensionado
Als niet moslim lijken de opmerkingen van Aboutaleb mij gewoon geniaal. Het is de manier om extremisten het monopolie op woorden als jihad en salafist te ontnemen.

Anders gezegd, is zo voor moslims geen reden meer om omwille van deze prominente termen hun heil bij extremisten te zoeken. Jammer Leefbaar dat niet begrijpt.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Piska. Het is ook geniaal. De enigen die direct begrijpen dat hij dit zo meldt zijn moslims. Zij weten dat dit een spel is. In de Koran en Hadith vinden ze hun basis. Het monopolie op de woorden jihad en salafist is niet aan extremisten. Dat is nl. algemeen geldend. Leest u de boeken van o.a. wijlen Hans Janssen. Met woordenspelletjes kom je niet tot een oplossing; hoe graag we dat in het autochtone Westen ook zo zouden zien. Jammer dat niemand is gevallen over Aboutaleb's opmerking dat hij met betrekking tot islamisering voor de weg van de geleidelijkheid kiest. U kent nu dus de agenda...u bent gewaarschuwd. Leefbaar heeft het niet gered door het wegkijken en de zwakte van andere partijen. Zo lopen de hazen.
Advertentie