of 64204 LinkedIn

Aboutaleb finalist ´World Mayor Award'

Ahmed Aboutaleb staat in de finale van de World Mayor Award, waarmee hij kans maakt op de titel beste burgemeester ter wereld. Hij kwam al twee selectierondes door.
Foto: Nancy Beijersbergen, Shutterstock

Ahmed Aboutaleb staat in de finale van de World Mayor Award, waarmee hij kans maakt op de titel beste burgemeester ter wereld. Hij kwam al twee selectierondes door.

Obama van de Maas

De organiserende World Mayor Foundation noemt hem de Obama van de Maas, die strijdt voor de waarden in de Nederlandse grondwet, zoals vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting en het principe van no-discriminatie. ´Als burgemeester van de grootste havenstad van Europa gelooft hij dat de uitdagingen van deze tijd alleen tegemoet getreden kunnen worden door samen te werken en kennis te delen.´ De andere Nederlandse kandidaten, Femke Halsema van Amsterdam, Ahmed Marcouch van Arnhem en Klaas Agricola van Dantumadiel zijn eerder afgevallen.

 

Finalisten

Aboutaleb bevindt zich in het gezelschap van een groot aantal burgemeesters met een internationale focus. Hij zit zelf in het Comité van de Regio´s en dat geldt ook voor vier andere burgemeesters, zoals François Decoster van Saint Omer, Ricardo Rio van het Portugese Braga en Matús Vallo, de burgervader van Bratislava en Peter Kurz van Mannheim. De overige finalisten zijn burgemeester van Freetown, in Sierra Leone, Raqqa in Syrië, het Villa del Conte en San Bellino beiden in Italië, Grigny in Frankrijk, Ankara en Bogotà.

 

Volharding

Op 14 september wordt bekend gemaakt wie de tweejaarlijkse prijs uitgereikt krijgt. Dan worden ook vijf andere prijzen uitgereikt: vier awards aan burgemeesters die zich sterk maken voor principes als houdbare ontwikkeling, internationale samenwerking, sociale en economische integratie en het bevorderen van solidariteit onder burgers. En een award voor een burgemeester van een kleinere gemeente die zich heeft onderscheiden door ´volharding in het aangezicht van de grootste tegenspoed´. In 2018 ging de World Mayor Award naar Valeria Mancinelli, burgemeester van het Italiaanse Ancona.

  

Beste Lokale Bestuurder

Aboutaleb werd al drie keer door de bestuurders van Nederland verkozen tot Beste Lokale Bestuurder. Die verkiezing wordt door Binnenlands Bestuur georganiseerd door alle Nederlandse lokale politici en bestuurders te bevragen. Ook in Rotterdam is hij populair: in 2019 hield RTV Rijnmond een poll over de derde ambtstermijn van de burgemeester. Van de 6000 stemmers wilde 78 procent dat hij bleef.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Zipje op
De nominatie van Aboutaleb is meer dan verdiend. Dat Femke Halsema is afgevallen is ook meer dan terecht. Die komt alleen op voor de vrijheid van haar welgevallige meningsuitingen.

Vacatures

Van onze partners