of 59250 LinkedIn

Aboutaleb: De overheid moet sterk zijn

Ahmed Aboutaleb buigt voor het applaus van de andere genomineerden en de zaal - foto Serge Ligtenberg
Ahmed Aboutaleb buigt voor het applaus van de andere genomineerden en de zaal - foto Serge Ligtenberg

Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zei in het Utrechtse CineMec verrast te zijn door de beslissing om hem dit jaar wederom uit te roepen tot beste lokale bestuurder van Nederland. Burgemeester Aboutaleb: ‘Ik dacht dat ik op de lijst stond voor een eervolle vermelding. Het lag niet voor de hand om de titel te prolongeren. Ik had het niet verwacht. Maar deze erkenning ervaar wel ik als een ferme steun in de rug.'

Niet onberoer
'Steun voor een bestuurder die een dynamisch maar ook bewogen jaar achter de rug heeft. Een jaar met verdriet in de wereld, in Europa en in onze dorpen en steden, waardoor we nu toch anders door het leven gaan. Een jaar waarin we getuige waren van veel menselijk leed dat ook ons niet onberoerd heeft gelaten.’ Leed dat wél heeft gestimuleerd dat in Rotterdam afgelopen jaar een ongekend aantal bijeenkomsten is belegd met bewoners, aldus burgemeester Aboutaleb. ‘We zijn op zoek gegaan naar wat de stad bindt en wat ons weerbaar maakt en houdt. Weerbaar als ons óók dergelijk leed treft. Daar moet je rekening mee houden. Juist dán is het essentieel dat mensen elkaar in maatschappelijke verbanden kennen.’

 

Tweede keer

Het was de tweede keer dat Ahmed Aboutaleb (54) door Binnenlands Bestuur werd uitgeroepen tot beste lokale bestuurder. Vorig jaar won hij die titel ook al. Zijn uitverkiezing werd vanmiddag bekendgemaakt tijdens het Binnenland Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas 2016 in Utrecht. Eerder werd de titel in de wacht gesleept door Marco Florijn, Lodewijk Asscher, Bas Eenhoorn, Henk Aalderink en Albert Rodenboog.

 

Daadkracht

Lokale en regionale politici en bestuurders roemden in twee onderzoeksrondes burgemeester Aboutalebs daadkracht en deskundigheid. De zin ‘een bestuurder die er op crisismomenten in slaagt de boel bij elkaar te houden’, sprak boekdelen over Aboutalebs kwaliteiten. In de tweede ronde konden de lokale en regionale politici en bestuurders hun keuze maken uit de shortlist met kandidaten en mochten ook geïnteresseerden via een openbare link hun stem uitbrengen.

 

Sterk

Burgemeester Aboutaleb zei in Utrecht ook dat deze troebele tijden niet, zoals tien jaar geleden, vragen om een terugtrekkende overheid of een kleinere overheid. Ahmed Aboutaleb: ‘De overheid moet ook niet groter worden, maar wel sterk zijn. Een sterke overheid die bereid is complexe vraagstukken het hoofd te bieden en daarbij ook de leiding durft te nemen. De complexe vraagstukken van vandaag zijn niet eenvoudig op te lossen. We moeten het hebben van complexe oplossingen. Het is niet anders. Maar dan moet de overheid wel flink in zijn schoenen staan. Burgers en bedrijfsleven zitten niet te wachten op een zwabberende en twijfelende overheid die het erbij laat zitten. Zo’n overheid wordt door burgers weggezet als incapabel. Dat kunnen we niet hebben, ook niet uit het oogpunt van legitimiteit van het bestuur. We hebben nu echt een ander slag overheid nodig, niet alleen op lokaal niveau, maar ook nationaal.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan (Zelfstandig) op
Aboutaleb, kan er niets aan doen, hij is gekozen en heeft af en toe juiste uitspraken. Verder hebben al zijn collegae een beetje boter op hun hoofd ,en sommige lopen er gebukt onder. Ik noem geen namen dat weten jullie zelf wel. Burgemeesters gekozen mensen met de juiste capaciteiten , geloof je dat zelf , En wat krijgen ze aan salaris?
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Een flinke man die deze prijs wederom meer dan verdiend heeft.
Door P.J. Wsterhof op
Tja, Aboutaleb is een Hollander. Hij is geen 'duiker' maar houdt zijn rug recht. En dan steek je er - terecht - bovenuit.
Door maud arkesteijn (cultureel ondernemer) op
Aboutaleb, heeftb groot gelijk we hebben een ferme overheid nodig die niet weg kijkt en alles denkt op te lossen door alles maar zonder geld over de schutting te gooien, en het door het bedrijfsleven zelf te laten oplossen wat niet gebeurt, draai die beslissingen terug en neem je verantwoordelihjkheid en laat zien dat je geloofwaardig bent en handelt , daar hebben wij als burgers behoefte aan.
Door August Biels (gewezen ICT ambtenaar) op
Je moet toch ook respect hebben voor een bestuurder die in hetzelfde jaar kan oproepen dat moslims die mensen de hoofden (willen) afhakken maar moeten optieften, en i datzelfde jaar op een zakelijk bezoek gaat naar een land met moslims die mensen de hoofden (willen) afhakken.

Knap, hoe je dat voor elkaar krijgt en toch goed kunt slapen.