of 60831 LinkedIn

Abortustekst aangepast na kritiek Staphorst

De 265 gemeenten die gebruik maken van de CJG-informatiebank van Stichting Opvoeden.nl krijgen volgende week een nieuwe tekst over het onderwerp ongewenst zwanger.
2 reacties

De 265 gemeenten die voor hun website van het Centrum voor Jeugd en Gezin gebruik maken van de CJG-informatiebank van Stichting Opvoeden.nl krijgen volgende week een nieuwe tekst over het onderwerp ongewenst zwanger. Na kritiek van de gemeente Staphorst is de tekst ‘evenwichtiger’ gemaakt, zegt directeur Els Verkerk.

Abortus

Onlangs verwijderde Staphorst een deel van de informatie over ongewenste zwangerschap van de eigen CJG-site. De gemeente wilde haar inwoners geen uitgebreide informatie geven over abortus en de abortusklinieken. Het leidde tot Kamervragen.

 

Mag niet

De Stichting Opvoeden.nl, door het ministerie van Volksgezondheid aangewezen om eenduidige inhoud te verzorgen voor de CJG-websites, liet weten dat dat niet mag. En na nadere overweging blijft de stichting bij dat standpunt, zegt Verkerk. ‘Gemeenten zijn vrij om te kiezen of ze zich bij onze informatiebank willen aansluiten. Maar als ze dat doen, zijn ze gehouden aan onze voorwaarde dat ze niet zelf teksten mogen wijzigen. Verwijderen van tekst is ook een vorm van wijzigen.’

 

Invloed

Maar dat is dus ook niet nodig, vervolgt Verkerk. Er zijn andere manieren om invloed uit te oefenen op de inhoud van de tekst, zoals in het geval van Staphorst is gebeurd. Naar aanleiding van de kritiek heeft de stichting de teksten opnieuw inhoudelijk laten bekijken door deskundigen en ze aangepast.

 

Beter geworden

‘De tekst zoomde wel erg in op het aspect abortus. Terwijl we ook willen informeren aan mensen die bij een ongewenste zwangerschap het kind toch willen houden. De tekst is nu absoluut beter geworden. Het is overigens nog wel de vraag of Staphorst nu akkoord gaat met de tekst. De gemeente moet nu zelf uitmaken of ze bij onze informatiebank aangesloten willen blijven.’


Volgende week wordt de nieuwe tekst ingevoerd op de aangesloten CJG-websites.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Een verwijzing naar de VBOK zou naar mijn inziens een betere optie zijn om te plaatsen.
Door schaduwfractielid (SW-werknemer) op
Zelfs in Staphorst moet men uitgebreid voorlichting krijgen. Of moet bij een regilieus instelling alles in de doofpot worden gedeponeerd, dat is pas schande.