of 59250 LinkedIn

Aardverschuiving in rood Groningen: D66 grootste

Groninger D66-ers horen zojuist dat hun partij van 4 naar 9 zetels gaat
Groninger D66-ers horen zojuist dat hun partij van 4 naar 9 zetels gaat

In de stad Groningen is gisteravond geschiedenis geschreven.  Na 85 jaar dominantie van de PvdA heeft D66 daar in één avond korte metten mee gemaakt. En niet zo’n beetje ook. De Groninger D66 ging van 4 zetels naar maar liefst 9, meer dan een verdubbeling. De PvdA ging van 9 naar 6 zetels. En dat is net zoveel als de SP nu heeft, die ging van 4 naar 6.

Bizar
Wethouder Ton Schroor (D66) was de ster van de uitslagenavond in de stad. Groninger politici, bestuurders en hun achterban wachtten er gespannen op de cijfers. ‘Bizar hè!’ Roept hij in het voorbijgaan naar voormalig GroenLinks-wethouder Karin Dekker. ‘Ik wist dat het veel zou zijn, antwoordt ze met een knipoog, 'maar dit is een beetje tè veel.’ Wethouder Schroor krijgt aan de lopende band felicitaties toegewenst.
 
Loon naar hard werken 

‘Dit had ik echt niet verwacht, zegt de D66-wethouder, breed lachend. ‘Ik dacht dat het nog een strijd zou worden tussen de PvdA, D66 en de SP. Maar dit is een klinkende overwinning, en we hebben het verdiend. Het is loon naar hard werken.’ Schroor denkt namelijk niet dat de monsterzege alleen te danken is aan de landelijke prestaties van D66. ‘Natuurlijk hebben we veel te danken aan de partij in Den Haag, maar dat is niet alles. We hebben een enorme plus toegevoegd en dat kun je toeschrijven aan het degelijk lokaal bestuur van D66 de afgelopen jaren. En we hebben 100 jaar sociaal-democraten verslagen, daar zijn we trots op!’
 
Groningen ander karakter

De Pvda-wethouders Dig Ishta en Roeland van der Schaaf waren uiteraard niet blij met het zware verlies van hun partij. Van der Schaaf: ‘Een domper, dit is geen leuke avond. Maar het is wel een landelijke tendens. Ik hoorde op straat ook veel mensen klagen over het ‘afbraakkabinet.’ Daar worden we lokaal helaas op afgerekend. Toch zijn er nog veel mensen die op ons hebben gestemd, daar houd ik me dan maar aan vast. Maar, inderdaad, de uitslag is historisch. Met afstand zelfs. De stad Groningen is duidelijk van karakter veranderd,’ aldus PvdA-wethouder Van Der Schaaf.

'Pechtold'-effect
Dig Ishta, nu nog een van de twee PvdA-wethouders van Groningen, knoopt demonstratief zijn rode PvdA-sjaal om. Beteuterd zegt hij:  ‘Ik ben al dertig jaar PvdA-lid en heb dus heel wat pieken en dalen meegemaakt. Maar dit is wel een héél diep dal.’ Hij denkt dat D66 Groningen voor een groot deel heeft geprofiteerd van het ‘Pechtold-effect.’ ‘Net als wij in het verleden van het Wouter Bos-effect hebben geprofiteerd. Het blijft toch altijd zo: What goes up, must go down.’

Geen rood bolwerk meer
De burgemeester van de stad Groningen, Ruud Vreeman (PvdA) laat weinig los over zijn gevoelens rondom de verkiezingsuitslagen. 'Ik heb meer oog voor het geheel,’ zegt hij diplomatiek. ‘Het was het noodlot,’ voegt hij vervolgens toe. ‘En dat dit het resultaat is van het landelijke beeld, kan dan onrechtvaardig aanvoelen. Groningen is in elk geval geen rood bolwerk meer. Maar dat rode bolwerk heeft wel een hele mooie stad achtergelaten.’

Optimistisch
Tjeerd van Dekken, tweedekamerlid (PvdA) èn stad-Groninger blijft ondanks alles optimistisch. ‘Het is een aansporing om het beter te gaan doen, en dit signaal nemen we natuurlijk serieus. Maar we komen wel weer terug, we gaan daarvoor knokken tot op het bot.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H.(Appie) Kootstra (oud wethouder GL) op
Dat de PvdA verloren heeft is hun eigen schuld, Samsom voort met verve het rechtse VVD beleid uit en laat daarmee de arbeiders in de kou staan.Zelfs nu gaat hij nog steeds door om alle opgebouwde voorzieningen volledig af te breken ,ze moeten nog meer verliezen! De huren stijgen dramatisch dankzij de PvdA (Partij van de Afbraak) met steun van D66.
Of wij als groningers zo gelukkig moeten zijn met de winst van D66 vraag ik mij wel af,zij zijn in vele gevallen nog rechtser dan de VVD. Zij bepleiten afschaffing ontslag bescherming terwijl de werkloosheid enorm stijgt.De glimlach van Pechthold geeft al het gevoel dat hij je voor de gek houdt heel onbetrouwbaar figuur?
Door flip op
Niks Pechtold-effect, want het arrogante mannetje Pechtold is bepaald geen stimulans om te gaan stemmen - nee, de lokale D66-variant, en de onvoorstelbare arrogantie van de PvdA, die waren samen voldoende. PvdA Groningen is de voeling met zijn kiezers al heel lang kwijt, net als elders in het land - zie de opkomst van de SP, de enige partij die "solidariteit" nog serieus neemt.
Door S.L. op
Geweldig overwinning van D66! Het gaat er nu om dat het vertrouwen van al die mensen die op de sociaal liberalen hebben gestemd niet beschaamd wordt. Dat is de afgelopen jaren al genoeg gebeurd in Groningen e.o.
Door Wadloper (Wadloper) op
Het kwartje van Kok is gevallen.