Advertentie

Aardbevingen in Groningen proberen te beperken

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gevraagd om de aardbevingen te beperken. Daarnaast wil de SodM wil ook weten waarom sterkere aardbevingen slechts op enkele plekken plaatsvinden, zoals Loppersum en Middelstum.

30 augustus 2012

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wil dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de mogelijkheden onderzoekt om aardbevingen in Groningen te beperken. Dat staat in het SodM-jaarverslag dat woensdag door minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Record
De NAM meldde eerder deze maand een record aan schademeldingen na een aardbeving bij Loppersum als gevolg van aardgaswinning. Inmiddels zijn ruim 1100 meldingen van schade aan huizen binnengekomen.

Voorkomen
,,Zodra duidelijk is dat een schade samenhangt met de aardbeving, wordt deze vergoed. Maar het levert voor bewoners veel narigheid en gedoe op'', constateert Verhagen. ,,Het is van groot belang dat we naast een goede schadeafhandeling ook nagaan of het mogelijk is om schade te voorkomen.''

Plaatselijk
De NAM is niet alleen gevraagd om de aardbevingen te beperken. De SodM wil ook weten waarom sterkere aardbevingen slechts op enkele plekken plaatsvinden, zoals Loppersum en Middelstum.

Scheepvaart
Verder zag de toezichthouder de meldingen toenemen van schendingen door schepen van de veiligheidszones rond olie- en gaswinning op de Noordzee van 19 in 2010 naar 28 in 2011. De zone moet schade aan pijpleidingen en installaties voorkomen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie