of 64277 LinkedIn

Aantal Polen in Nederland voorbij de 100 duizend

Er wonen in Nederland inmiddels meer dan 100 duizend Polen. Nog eens 80 duizend Polen zijn seizoensmigrant in met name de bouw en tuinbouw.
4 reacties

Sinds 1 juli wonen er meer dan 100.000 Polen in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Er gaan steeds meer Polen weg uit Nederland, maar het aantal dat zich hier vestigt is nog altijd groter. In totaal immigreerden in de eerste helft van dit jaar 76.000 mensen naar Nederland en emigreerden er 64.000, waardoor het aantal inwoners door migratie met 12.000 steeg, aldus het CBS.

Nog eens 80 duizend seizoensmigranten

De meeste (70 procent) Polen komen naar Nederland om te werken en gaan dan veelal aan de slag in de bouw en tuinbouw. Ongeveer 20 procent komt naar Nederland voor gezinshereniging of -vorming. Overigens meldt het CBS dat ongeveer de helft van de Poolse immigranten na een jaar of 10 het land weer verlaat. Er zijn naast de 'vaste' immigranten ook ongeveer 80.000 Polen die als seizoensmigranten naar Nederland komen; zij blijven maar kort.

Meer Roemenen

Het totaal aantal immigranten was met 76.000 iets hoger dan in 2013: toen kwamen er 8600 minder het land in. De emigratie bleef met 64.000 ongeveer gelijk aan vorig jaar. Het aantal Roemenen dat naar Nederland komt, neemt toe. Vergeleken met vorig jaar zijn er in het eerste half jaar dubbel zoveel Roemenen deze kant op gekomen, namelijk 2300. Het aantal Bulgaren is niet gegroeid: net als in de eerste helft van 2013 kwamen tot nu toe in 2014 2000 Bulgaren hierheen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Die Brinkhorst is financieel adviseur van Aruba nou dan weet je het wel.Ik vind wel dat die Polen net zoals wij milieu en afvalheffingen moeten betalen.Acht Polen in een flat een berg afvalzakken en niemand die betaald.
Door R. M. Dalmijn op
Welkom, zonen en dochters van onze bevrijders!
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Toen zo'n tien jaar geleden de grenzen opengingen voor inwoners van Polen en veel mensen vreesden voor hun baan (concurrentie van goedkope arbeidskrachten) bezwoer toenmalig minister van economische zaken (ook D66) Laurens Jan Brinkhorst dat het wel mee zou vallen met de aantallen Oost-Europeanen die zich hier zouden vestigen. Zijn we nu bewust om de tuin geleid of was hij gewoon naïef? Ik weet overigens niet wat ik erger vind.
Door Peentje op
CDA agrariërs mogen zelf hun uitkering betalen komende 40 jaar, ik heb daar geen zin meer an.

Vacatures

Van onze partners