of 58952 LinkedIn

Aantal meldingen ID-fraude verdubbeld

Het aantal meldingen van Identiteitsfraude bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI) is verdubbeld. In 2016 kwamen er 1700 meldingen binnen. Dat waren er een jaar eerder nog 800. Coördinator van het CMI Helen van der Sluys meldt dat aan DigitaalGids van de Consumentenbond.

Het aantal meldingen van Identiteitsfraude bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI) is verdubbeld. In 2016 kwamen er 1700 meldingen binnen. Dat waren er een jaar eerder nog 800. Coördinator van het CMI Helen van der Sluys meldt dat aan DigitaalGids van de Consumentenbond.

Naamsbekendheid

Volgens van der Sluys ligt dat voor een deel aan een grotere naamsbekendheid

van het meldpunt en aan de komst van een toegankelijker meldingsformulier. Daarbij zij organisaties nu ook verplicht om consumenten te informeren over een datalek.  ‘Maar we zien ook meer misbruik van

persoonsgegevens. Identificatie hoeft steeds minder vaak in persoon aan de balie, dat gebeurt steeds vaker online met een kopie van je identiteitsbewijs, zoals bij het afsluiten van een telefoonabonnement en bankrekening. Een oplichter heeft alleen een kopietje van je ID nodig.’
 

Veelvoorkomende trucs
Een veel voorkomende truc is dat fraudeurs niet-bestaande vacatures plaatsen op vacaturesites en een kopie van een identiteitsbewijs of loonstrook vragen. Ook bij advertenties voor kamerverhuur en bij Marktplaatsadvertenties komt dit voor. Met een kopie van een ID kunnen er telefoonabonnementen en leningen worden afgesloten, of bankrekeningen worden geopend, zo legt van der Sluys uit in het interview.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wim de Gelder op
Recent heb ik een eenmanszaak gestart om een uit de hand gelopen hobby te formaliseren. Mijn BSN wordt, met de toevoegingen NL en B01 mijn BTW nummer, wat ik verplicht ben te communiceren op briefpapier en mijn website. De overheid voert campagne voor het veilig omgaan met -vooral- het BSN en tegelijkertijd verplicht dezelfde overheid mij dit BSN in het openbare rond te strooien. Een ander BTW nummer aanvragen is niet mogelijk. Hier kan de overheid zelf een goede verbeterslag maken.
Door P.J. Westerhof op
Identiteitsfraude ligt bij 53% aan basis van datalekken in 2015.
De meeste gemeenten vinden bestrijding van identiteitsfraude "heel belangrijk", maar doen er verder niets mee.

Men zou denken dat bij de uitreiking van een ID-bewijs gelijktijdig ook een ID-cover zou kunnen worden meegegeven. Daarmee bestrijdt men het kwaad aan de bron.
De NVVB levert deze dingen voor amper €0,20
Kosten welke prima passen binnen de gangbare gemeentelijke legesstructuur.

Niets is echter minder waar.
Op enkele gemeenten na vinden gemeenten dit geen 'gemeentelijke taak' en verwijzen door naar de ANWB.
Daar mag de burger een ID-cover met ANWB-logo kopen voor €5,95 + €1,95 verzendkosten.

"Privacy is een bestuurlijke verantwoordelijkheid" volgens het symposium ‘Grip op privacy’ op 7 februari 2017.
De praktijk leert anders.