Advertentie

Aantal ambtenaren daalt met 60.000

Het aantal ambtenaren daalt de komende jaren met 60.000 naar 1 miljoen in 2016. De daling doet zich voor bij vrijwel alle overheidssectoren.

05 juni 2013

Het aantal ambtenaren daalt de komende jaren met 60.000 naar 1 miljoen in 2016. De daling doet zich voor bij vrijwel alle overheidssectoren: Rijk, gemeenten, provincies, waterschappen, onderwijs, politie, defensie, onderzoeksinstellingen en rechterlijke macht.


Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Het doel van het kabinet de overheid te verkleinen, wordt volgens hem in 2016 ruim gehaald. 

Natuurlijk verloop
De daling van het aantal ambtenaren in het openbaar bestuur komt vooral door de vergrijzing. Veel medewerkers gaan met pensioen, de vacatures worden niet opgevuld en bovendien worden tijdelijke contracten niet verlengd. De overblijvende medewerkers zijn gemiddeld steeds ouder. In het onderwijs krimpt het personeel doordat de gezinnen kleiner worden en er dus minder kinderen zijn.


Niet overal daling
In de veiligheidssector (politie en defensie) groeide het aantal werknemers de laatste jaren. Maar door de bezuinigingen bij defensie daalt het aantal mensen ook hier. Alleen bij universitaire ziekenhuizen stijgt het aantal werknemers, door het grotere beroep op de zorg.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Tel alle dure interimmers en geprivatiseerde ambtenaren er weer bij en die 60.000 zijn er weer bij (en meer dan dat vrees ik). Het heet alleen geen ambtenaar meer en het is duurder. Tel uit je winst...
Jos / Adviseur
@Willem Wat ik dan weer jammer vind is dat veel mensen een mening hebben die bol staat van de ongenuanceerde opvattingen en vinden dat ze alles en iedereen over een kam moeten scheren. Dit soort reacties draagt echt niet bij aan een evenwichtige samenleving waarin de overheid iedereen langer wil laten werken. En "mensen met een lang dienstverband eruit knikkeren als ze niet meer van nut zijn" getuigt echt niet van nuance. Maar ja, ik moet er dan maar van uitgaan dat je dit baseert op je enorme ervaring.
True
Willem heeft een punt, ouderen komen niet meer zo goed mee, heeft niks te maken met onwil. Belooft wat als we straks door moeten tot ons 70e, met de steeds versnellende technologie. Gaat niet lukken. Beter plaats maken voor jongeren, hebben die ook wat te doen ;)
pipadekloon / voorlichter
I Ambteloos
Henri Okken / Klokkenluider corruptie misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.
Daar moeten we naar toe !. Bezuinigen op alle fronten, en zaken nog verder in de soep laten draaien !. Dat de oude garde er uit gaat, heeft alleen maar vele voordelen. Een ander belijd !. Plaats voor de toekomst !, en dan zijn we verlost van vele misstanden die de oude garde heeft gekweekt !. Dan roeien we de corruptie en de misbruik praktijken uit, lijkt me een goed plan, om nu al te beginnen met opruimen !. Laten we beginnen in Drenthe , jeugd genoeg om zaken op te pakken, minder kunnen we het niet maken! en worden dan ook nog eens verlost van deze gigantische criminele kliek. wat willen we nog meer, mooier kunnen we het niet maken. Dan kan de vlag uit ,meerdere vliegen in ( 1 klap. De enkele vertrouwde ambtenaar mag van mij blijven, maar dat zullen er niet veel meer over zijn !. De jeugd heeft de toekomst. Want niemand heeft het eeuwige leven. Nee we scheren niet alle gemeenten over een kam, maar in Drenthe , gemeente Hoogeveen is het in ieder geval op alle fronten een schrikbarende puinhoop. zelfs de onafhankelijke ombudscommissie durft het volledige oordeel niet meer uit te spreken !, Er zou inderdaad wel eens wat aan de hand kunnen zijn in de gemeente Hoogeveen.! Relevante vragen worden al niet meer beantwoord.. Men weet de weg niet meer te vinden. Ook deze garde komt niet meer mee!. Dat er fouten worden gemaakt is begrijpelijk, maar doelbewust hun eigen medemens de dood in jagen!. Hoe ik hier over denk, we zijn niet baldadig, We willen onze vingers niet branden !, in wezen zijn deze maffia lieden het niet eens waard !. De zieke geesten regeren!. maar voor hoe lang nog, juist niemand heeft het eeuwige leven!. Misschien iets om over na te denken overheid !. Vriendelijke groet, klokkenluider corruptie & misbruikpraktijken Hoogeveen Drenthe

Alescon. Henri Okken.
Carola
Ik zie om mij heen ook overal ontslaggolven bij gemeenten en andere overheidsinstellingen. Waarom wordt dat niet genoemd?

Mensen die dertig jaar trouw dienst hebben gedaan vliegen er zonder pardon uit. Hun naam wordt doorgeschrapt alsof het niks is.
Willem / Gemeenteambtenaar
@Jos

Ik zou willen dat ik dat eens om me heen zag. Van die dinosauriërs die al 30 jaar op hun zelfde plekje zitten, weigeren modern te denken en vooral heel erg ambtelijk blijven doen. En wie vliegen er uit: de jonge bevlogen mensen op tijdelijke contracten of de jonge mensen die als laatste binnen zijn gekomen. Weg jong talent uit de overheid.



Even voor de duidelijkheid, ik gun niemand van 55 met een gezin en hypotheek dat ze op straat komen te staan na 30 jaar werk, maar ik zie nu jong talent weglopen bij de overheid omdat ze niet omhoog kunnen of er gewoon uitgegooid worden. En dat jonge talent is straks wel weer nodig.
Heinz Geurts / Voorzitter Centrale Medezeggenschapscommissie
@Willem, ik vind het jammer dat je zo'n beperkte visie hebt op de oudere werknemer bij de overheid. Er zijn voldoende oudere werknemers die nog een bijdrage kunnen leveren en ook zeer enthousiast zijn.

Je gaat er vanuit dat jongere werknemers alle talenten hebben en ook dat zij heel modern denken. Ook dat getuigt weer van een beperkte visie, onder jongeren zijn evengoed werknemers te vinden die de snelheid van de huidige maatschappij niet aan kunnen.

Op een zeker moment belandt ook jij in de leeftijdscategorie waarop je nu afgeeft, ik hoop dat er dan ook nog steeds jonge collega's zijn die er niet zo over denken als jij, maar begrip tonen voor de oudere werknemer.

Laten we toch vooral proberen om gezamenlijk de problemen op te lossen en te werken aan de mogelijkheden om jongeren voor de overheid te behouden en dat dit niet noodzakelijkerwijs ten koste gaat van de oudere werknemer en andersom.
Willem / Gemeenteambtenaar
@Heinz Geurts

Sorry misschien was mijn reactie wat te kort door de bocht. Wat mij in de opmerking van Jos tegen de borst stuitte was dat hij insinueerde dat mensen niet ontslagen zouden mogen worden, vanwege de hoeveelheid jaren in dienst.

Dat mag wat mij betreft geen afweging zijn. Je moet beoordeeld worden op je prestaties. Wat mij op dit moment zo tegenstaat is dat mensen die al jaren 'aanwezig zijn' er niet uitgaan, omdat het te duur is en dat mensen die goed en bevlogen werken geen vaste contracten krijgen of niet kunnen doorgroeien.



In mijn ervaring is de ene groep vooral ouderen (je moet natuurlijk wat ouder zijn om ergens 30 jaar te zitten) en de andere groep zijn vooral jongeren. Ik ken natuurlijk ook wel uitzonderingen op die regel (bij beide groepen), maar in mijn ervaring is dit toch wel de regel.



Laat ik mijn eerste opmerking dan nuanceren en zeggen dat ik hoop dat de overheid het eindelijk aandurft om mensen met een lang dienstverband eruit te knikkeren als ze niet meer van nut zijn en jonge enthousiaste mensen aan te nemen in hun plaats.

En ja, ik hoop dat mensen er nog steeds zo over denken als ik over 20 jaar ook 50+ ben, want anders ben ik bang dat de 'oude ambtenaren' mentaliteit dan weer hoogtij viert.
Advertentie