of 64204 LinkedIn

Aangifte tegen Baudet wegens ronselen stemmen

Frank de Bie uit Den Bosch heeft aangifte gedaan tegen lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie vanwege het oproepen tot ronselen van stemmen. Directe aanleiding is volgens de oud-directeur van de Bossche lokale omroep een fragment uit een livestream van de partij, waarin Baudet uitlegt dat FVD-leden volmachten kunnen ‘regelen’ voor de Tweede Kamerverkiezingen.
2 reacties

Frank de Bie uit Den Bosch heeft aangifte gedaan tegen lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie vanwege het oproepen tot ronselen van stemmen. Directe aanleiding is volgens de oud-directeur van de Bossche lokale omroep een fragment uit een livestream van de partij, waarin Baudet uitlegt dat FVD-leden volmachten kunnen ‘regelen’ voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Strafbare feiten

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch bevestigt de aangifte en bestudeert die op dit moment, zegt een woordvoerster. ‘We gaan na in hoeverre er in het filmpje sprake is van strafbare feiten.’ Volgens haar is dit tot nu toe de enige aangifte die is binnengekomen, ook landelijk gezien. ‘Maar dat kan natuurlijk nog veranderen. In dat geval kan het zijn dat we aangiftes bundelen. Maar vooralsnog doen we dit in Den Bosch af.’

 

Volmachten regelen

‘Als je niet stemt, dan telt je stem niet mee en daarom is het zo belangrijk dat mensen die FVD een warm hart toedragen in hun omgeving mensen enthousiasmeren om volmachten aan hen af te geven’, zei Baudet in het gewraakte fragment. ‘Mensen die misschien niet zo politiek betrokken zijn, die willen misschien wel een volmacht geven en dan kun je dus toch meermaals stemmen. Dus één persoon kan vier keer stemmen eigenlijk, als je maar die volmachten kunt regelen.’

 

Hele rel

De Bie bekeek het filmpje en ‘viel van zijn stoel’. ‘Dit is overduidelijk stemmen ronselen en dat mag niet. Ik weet nog dat in de jaren negentig mensen in Den Bosch langs de deuren gingen om volmachten op te halen. Dat is destijds een hele rel geweest.’ Hij benaderde de Kiesraad, maar die raadde hem aan aangifte te doen bij de politie als hij vermoedde dat er sprake was van een strafbaar feit. Dat deed hij afgelopen maandag.

 

Actief benaderen

Kiezers actief benaderen met de vraag een volmacht af te geven heet ronselen en is strafbaar. FVD ontkende een paar weken geleden dat Baudet in het fragment oproept tot ronselen. Een woordvoerster liet weten dat FVD-leden zich ‘uitsluitend mogen richten tot mensen die zelf al van plan waren om bij volmacht te stemmen, maar moeite hebben een gevolmachtigde te vinden. In dat geval is uitdrukkelijk geen sprake van ronselen.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Keijzer op
Inmiddels is het volgende mij duidelijk m.b.t. hoofdbedekking afdoen, om pasfoto te vergelijken bij verkiezingen, op grond van richtlijnen van de kiesraad:

A. Er zijn geen richtlijnen hieromtrent.

Wat betekent dat?
1.Hoofdbedekking verwijderen mag niet gevraagd worden bij identificeren in stemlokaal.
2.Dit mag naar eigen goeddunken worden gevraagd, met discrimineren als gevolg. Artikel 1 stelt: in dezelfde situatie, dezelfde behandeling.

B. Vragen om mondkapje even te verwijderen mag wel.
Is dat vanuit de overheid gezien consistent? Omdat het nou de overheid uitkomt vanwege verkiezingen, mag die haar eigen regels doorkruisen?
Ook al is een binnenruimte corona-veilig gemaakt, waar mensen mogen verblijven in bepaalde aantallen, zijn mensen verplicht een mondkapje te dragen.
Mensen die dus de opgelegde plicht willen houden om die te dragen, vanuit al of niet terecht gevoel van veiligheid, zouden dan niet kunnen stemmen?

Heeft de betreffende verantwoordelijke minister conform de wet- en regelgeving gehandeld?

Hopelijk is er een door de overheid aangewezen club, die uit afgelopen jaar corona-beleid, de gebleken wenselijke- en onwenselijke richtlijnen verzamelt, met als resultaat een handboek bij volgende pandemie. Inclusief verkiezingen.

Resultaten uit verleden zijn de beste voorspeller voor de toekomst. Te vrezen valt dus, dat het wederom wordt: wie dan leeft, wie dan zorgt.
We aldus voortdurend al struikelend, het wiel blijven uitvinden.
Door Keijzer op
Waar ligt de grens tussen zieltjes winnen en ronselen?
Als ronselen (zieltjes winnen en dan een machtiging ontvangen, omdat diegene geen zin heeft naar stembureau te gaan) verboden is en nu FvD geviseerd wordt, zou dit een algemeen onderzoek moeten worden naar alle partijen! Het lijkt me sterk, dat dit niet gebeurt in het algemeen.

Overigens een vraag: in het stemlokaal werd een oudere mevrouw gevraagd met een muts op, om die muts af te zetten. De overheid eist mondkappen. De ogen waren geheel vrij. Mag dit i.v.m. discriminatie t.o.v. islamitische vrouwen met een hoofddoek op? Die zullen en public die niet afdoen neem ik aan. Moeten die apart hun haarbedekking af doen in een besloten ruimte? Moet Iedereen zonder hoofdbedekking geidentificeerd worden?

De mevrouw van het stembureau merkte nog op, met vergelijken foto identificatie bewijs, dat het haar verschilde en nu grijzer was. Waarop de vrouw antwoordde: ik doe geen kleurspoeling meer, nadat een lange tijd naar kapper gaan niet mogelijk was. Nogal pijnlijk dit te zien en te horen.

Ik heb niet de indruk dat hier algemene richtlijnen voor zijn gegeven, met het oog op de verplichte mondkappen en identificeren plicht. Het lijkt me niet oké onderscheid te maken, wie wel of niet hoofdbedekking moet afdoen en ook niet commentaar over grijs geworden haar te geven, al of niet door sluiting kappers bij een oudere dame.

Vacatures

Van onze partners