Advertentie

Aangifte om tweet in zaak-Van Rey

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag aangifte gedaan om een tweet van het Heerlense raadslid Christian Petermann. Die vergeleek officier van justitie Anja Janssen dinsdag op Twitter met een kampbeul in het Duitse concentratiekamp Auschwitz en wenste haar dood.

12 mei 2016

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag aangifte gedaan om een tweet van het Heerlense raadslid Christian Petermann. Die vergeleek officier van justitie Anja Janssen dinsdag op Twitter met een kampbeul in het Duitse concentratiekamp Auschwitz en wenste haar dood.

Nog vanavond verongelukken

Janssen formuleerde dinsdag de eis tegen het Roermondse raadslid Jos van Rey. Zij eiste twee jaar celstraf tegen Van Rey wegens corruptie, witwassen en lekken uit een vertrouwenscommissie. Petermann vergeleek haar op Twitter met Irma Grese, een kampbeul in Auschwitz. 'Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer, oftewel ‘de Irma Grese van het OM’, nog vanavond verongelukt', twitterde hij dinsdag. Vijf minuten later verwijderde hij die tweet weer.

Politieke vriend Van Rey

Het parket heeft aangifte gedaan bij de hoofdofficier in Limburg, die een onderzoek is begonnen. Het parket vindt de uitlatingen 'ongepast en een grove belediging voor de officier van justitie in kwestie.’

Petermann is een politieke vriend van Jos van Rey. Hij zei donderdag desgevraagd de tweet in een emotionele bui gepost te hebben, om snel weer tot bezinning te komen. 'Het was pure beeldspraak’, zei hij donderdag. 'Ik reageerde op haar uitstraling, die vileine kilheid.’ Meer wilde hij er niet over kwijt.

Burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen noemde de tweet donderdag onacceptabel. Temeer omdat Petermann geen excuses aanbood. (ANP)

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel van Klaveren
Verontwaardiging alom als een columnist in Turkije wordt opgepakt. Maar in NL is het niet veel anders. Vrijheid van meningsuiting ? Lijkt er niet op als je voor een in emotie gedane tweet al wordt aangeklaagd.
Hans / afdelingsmanager
@ Carloo: sinds wanneer valt het iemand openlijk dood wensen - door een politicus nog wel - onder de vrijheid van meningsuiting? Als die Petermann in gegaan was op de strafeis tegen van Rey had hij volop de ruimte gehad. Hij kiest er zelf voor grof en beledigend te zijn.
Ellen
Ik vind het vrij ongepast van een raadslid om zo'n persoonlijke aanval te doen op een ambtenaar die daar de wet zit uit te voeren. Laat ik nou me menen te herinneren dat de landelijke politiek juist vindt dat agressie tegen ambtenaren in functie strenger bestraft moet worden.

Zou een gewone burger woorden van die strekking gebruikt hebben tegen een agent die hem een boete wil geven, dan zou hij daar niet zo mee wegkomen. Ben je een raadslid van de VVD dan kom je ermee weg. Op grond van ontoerekeningsvatbaarheid, wellicht? Maar moet zo iemand dan wel raadslid zijn?
Kaas !
Nazi vergelijkingen zijn nou eenmaal folklore, horen bij ons culturele erfgoed.

Jeannette
Dus we zeggen sorry en het is weer goed burgemeester??? Hoop dat dit voor deze meneer een staartje krijgt. Iemand die doodsverwensingen uit is niet volks vertegenwoordigend waardig. Zo iemand moet je niet in je raad willen hebben. Misschien zou meneer zelf de stap kunnen nemen om in ieder geval te vertrekken uit de raad. Laat hij in ieder geval zien dat hij onacceptabel gedrag heeft vertoond.
Richard / op persoonlijke titel
Dit is nu weer zo'n voorbeeld van verval van morele waarden en normen; en een burgemeester die hier halfslachtig afstand van neemt kort nadat we op 4 mei op De Dam hebben stilgestaan bij de gevolgen van WOII. En andere culturen maar de maat blijven nemen.....Laten we ook vooral eens naar onszelf kijken als we dit een vrije vorm van meningsuiting vinden!
Henk de B.
Terechte actie van het OM. Het is evident dat geen sprake is van 'vrijheid van meninguiting'.
Jack
Vrijheid van meningsuiting staat niet op zich zelf. Het vormt een combi met anti-discriminatie e.d. Ook is vrijheid van meningsuiting iets anders dan onbegrensd anderen beledigen, de dood toewensen, e.d. Indien deze moraliteit niet aanwezig is, is dit dodelijk voor een samenleving.

In het geval Van Rey is nog iets anders aan de hand. Het miskennen van de rechterlijke macht als de uitkomst je niet bevalt, ondermijnt een van de fundamenten van onze maatschappij. Dan wordt gekozen voor het recht van de grootste bek, de hardste vuist en het kleinste verstand.
Willem / AS
Als Petermann ook maar een greintje fatsoen heeft, trekt ie zich terug als raadslid. Niks emotie, die Roermondse clan is gewoon totaal vergiftigd en waant zich vogelvrij. Ze zijn lokaal een aantal jaren heer en meester geweest en hebben het gesjoemel tot norm verheven. Eindelijk staat nu één van hun kopstukken voor de rechter, maar zelfs die willen ze niet accepteren. Het is eenvoudig, Van Rey krijgt z'n straf en zal deze moeten ondergaan en Petermann gaat andere (minder foute) dingen doen, in elk geval uit de politiek. Maar misschien eerst een taakstrafje, in de hoop dat ie er iets van leert?
Rex Rotary / Coördinator
Ik moet helaas constateren dat het gros van de VVD-politici als niet toerekeningsvatbaar moet worden gekenmerkt. Dit is er weer zo'n voorbeeld van. Als ik zo'n uitlating op mijn werk zou doen zat ik vanaf de volgende dag voor de rest van mijn leven met een hengel aan het IJ.
Henk Donkers / medewerker
Je zult maar zulke vrienden hebben. Lijkt met toch een groot probleem voor van Rey. En die man heeft het al zo moeilijk.
Wottsjer
Lieve Hemel, Jezus, Maria, Jos-us. Breidt de ziekte zich nou ook nog uit? Tot in Heerlen nog wel, onder de criminele rook van Roermond?
Advertentie