Advertentie

Aanbevelingen Cohen zijn 'Randstedelijke arrogantie'

Wouter Jong, crisisadviseur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) beticht Cohen van Randstedelijke arrogantie in de aanbevelingen naar de gemeente Haren.

12 maart 2013
Aanbevelingen in het rapport van Job Cohen over de Facebookrellen in Haren neigen hier en daar naar 'Randstedelijke arrogantie'. Ook zijn ze niet altijd even realistisch en in één geval zelfs hilarisch.

Dat stelt Wouter Jong, crisisadviseur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), in een blog over het rapport. Jong hekelt het advies om ,,te leren van de ervaring van de grote steden in het westen van het land bij problemen''.

Net andersom

Hij noemt voorbeelden van gevallen dat de grote steden juist van kleinere gemeenten leerden: ,,Utrecht dat bij de rellen in de wijk Ondiep de lessen van rellen in Den Bosch benutte. Amsterdam dat bij de problemen rond het tentenkamp met asielzoekers de eerdere ervaringen van het tentenkamp in Vlagtwedde gebruikte.'' Ook is de ervaring van Nijmegen met de Vierdaagsefeesten, het grootste meerdaagse evenement van Nederland, al vaker genoemd.
 
Nodeloos complicerend 

,,Het is goed om van elkaar te leren, maar het zou niet moeten uitmaken waar die kennis voorhanden is'', zegt Jong. De crisisadviseur veegt ook de vloer aan met de kritiek van de commissie op de bestuurlijke crisisorganisatie. Die zou ,,nodeloos complicerend'' zijn geweest.
 
Meer perswoordvoerders 

Burgemeester Rob Bats van Haren schaalde op naar het een na hoogste crisisalarm, omdat hij vooral veel meer hulp van (pers-)woordvoerders uit de stad Groningen wilde hebben. Maar die alarmfase, bekend als GRIP 3, betekent ook onder andere dat er veel meer brandweerwagens en ambulances in staat van paraatheid komen, terwijl dat niet nodig was.


'Enige oplossing'

Volgens Cohen heeft die keuze complicerend en verwarrend gewerkt. Burgemeester Bats zelf zei daarover dinsdag: ,,Het was de enige keuze die ik had om meer ondersteuning te krijgen.'' En: ,,Voor een kleine gemeente als Haren was dit die avond de enige oplossing. Ik zou niet weten hoe het een andere keer anders zou moeten'', aldus Bats. Volgens Jong is een 'nadere beschouwing' nodig om te bezien of de Groningse organisatie wel zo veel verschilt van de Amsterdamse aanpak met Koninginnedag.

 
Speelruimte en veiligheid 

Volgens het genootschap waren de afspraken nu eenmaal zoals ze waren, maar het lijkt wel wenselijk om sommige zaken opnieuw te bekijken. ,,De gebeurtenissen laten een conflict tussen twee werelden zien: een wereld die om speelruimte vraagt tegenover een wereld die veiligheid eist'', aldus de burgemeesters.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Ik vind dit totaal de verkeerde discussie worden. Net als bij de cafébrand in Volendam en de vuurwerkramp in Enschede.

Voorop zou moeten staan dat mafkezen die de boel in de brand steken, met vuurwerk klooien en 5000 mensen oproepen naar een feestje te komen, KEIHARD moeten worden aangepakt, ook als ze het niet zo bedoeld hebben of beneveld zijn door drank, drugs of onnozelheid. Vervolgens degenen die de gevaarzetting verhoogd hebben (de cafebaas, de eigenaar van de vuurwerkfabriek en mafkezen die met de rellen zijn begonnen). Pas daarna moet je je gaan afvragen of de hulpverlening enzovoorts goed werkt. Maar ja, het is erg in om in Nederland hulpverleners dwars te zitten. NIet alleen op straat maar ook in de politiek. Ik zit echt op de dag te wachten dat we in Nederland weer een normaal gaan denken en doen.
Ker / Fiscalist
Ik lees weinig inhoudelijke reacties en veel persoonlijke aanvallen op Cohen.

beperk je tot de inhoud svp,

Over het rapport;

De burgemeester zou niert zijn opgestapt als er niet heel veel mis was gegaan.

het feit dat andere Burgemeesters e.e.a. goed praten geeft wel aan dat het kennelijk moeilijk is om in het openbaar kritisch te zijn over een collega bestuurder.

Verder is het tercht dat opgemerkt wordt dat de relschoppers hoofdverantwoordelijk zijn.

Cohen heeft in het verleden al vaak aangetoond een

betere bestuurder te zijn dan politicus,voor aanpak van deze problemen heb je een goed bestuurder nodig.
gerrie
Job legt graag uit hoe veilig Amsterdam vandaag de dag is. Dat is beter dan betaald wat van anderen willen vinden. Lekker baantje. Amsterdam lijkt wel een getto, Job. Niemand is daar veilig. Ook gooien ze dagelijks voor 60000 volwassenen aan voedsel weg. Klimaatneutraal zeker, laat me toch niet lachen.
Kritikus / Geen Hagenees
Stel dat burgemeester bats zijn dorp hermetisch had afgegrendeld en 2 peletons ME achter de hand had gehouden. En er was niets gebeurd. Hij zou met pek en veren zijn overladen en het dorp uitgejaagd.



Voor heel veel geld gaat Cohen hier even de kritische onderzoeker uithangen. Zonder enig gevoel voor nuancering en relativering. Als oud-collega nog even de burgemeester in de grond trappend.



We weten allemaal wat er in Amsterdam gebeurde toen Cohen daar burgemeester was. De dood van Theo van Gogh is een grotere smet dan de relletjes in Haren.
Martin / Jur. medewerker
In de tekenfilmserie South Park kwam eens een personage voor, Captain Hindsight. Een superheld die, altijd als er een ramp was gebeurd, aan kwam vliegen om met zijn kennis achteraf te komen vertellen wat er had moeten gebeuren. Hij stak zelf geen vinger uit om iets aan de situatie te doen, hij stond alleen commentaar te geven op wat er verkeerd was gegaan en wat er had moeten gebeuren om de ramp te voorkomen. Daar doet dit me zo aan denken...
Fritz
Heeft Job Cohen zelf ook nog wat geleerd van zijn geweldig doortastende aanpak van de overlast in de Diamantbuurt in Amsterdam? Ongelofelijk dat uitgerekend zo'n 'zwaargewicht' op dit terrein een onerzoekscommissie moest leiden.
Advertentie