of 61043 LinkedIn

77 gemeenten stellen vuurwerkvrije zones in

Tientallen gemeenten stellen de aankomende jaarwisseling een of meerdere vuurwerkvrije zones in. Van de 390 gemeenten hebben er 77 een verbod ingesteld, zo blijkt uit een rondvraag van NU.nl. De steden die bij G4 behoren hebben allemaal een of meerdere vuurwerkvrije zones ingesteld.

Tientallen gemeenten stellen de aankomende jaarwisseling een of meerdere vuurwerkvrije zones in. Van de 390 gemeenten hebben er 77 een verbod ingesteld, zo blijkt uit een rondvraag van NU.nl. De steden die bij G4 behoren hebben allemaal een of meerdere vuurwerkvrije zones ingesteld.  

Extra handhaving

De handhaving gebeurt door politie en stadshandhavers. Niet alle gemeenten gaan extra handhaven in de vuurwerkvrije zones. Onder meer Haarlemmermeer, Geldermalsen, Culemborg en Arnhem doen dat niet. Handhaving in Amsterdam zal volgens een woordvoerder volgens de reguliere inzet gebeuren. Overtreders van het vuurwerkverbod kan een celstraf of een geldboete tot 4.100 euro opgelegd worden


Opvanglocaties voor dieren
NU.nl meldt dat de meeste gemeenten het verbod hebben ingesteld in de omgeving van opvanglocaties voor dieren, of bij verzorgingstehuizen. Rotterdam heeft 35 vuurwerkvrije zones door de stad. Den Haag heeft op 23 plekken verboden om vuurwerk af te steken. 

Rechtszaak Hilversum 
Op 14 december 2016 deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak over het verbod om in een door Burgemeester en wethouders van Hilversum aangewezen gebied in het centrum vuurwerk af te steken. De zaak was aangespannen door in Hilversum gevestigde vuurwerkverkopers. De uitspraak geeft duidelijkheid aan gemeentebesturen over de mogelijkheden van een dergelijk verbod. De laatste jaren denken steeds meer Nederlandse gemeenten erover om met oud en nieuw vuurwerkvrije zones in te stellen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
@Fris. Maak er dan gemeentelijke referenda van.
Door Fris op
Mooi onderwerp voor buurtreferenda; wel of geen vuurwerk, kan een landelijk totaalverbod achterwege blijven.