Advertentie

4500 euro grens voor giften politieke partijen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft bepaald dat politieke partijen alle giften boven de 4500 euro openbaar moet maken.

26 februari 2013

Politieke partijen moeten straks openbaar maken van wie ze giften hoger dan 4500 euro ontvangen. Dat is volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wel een enigszins willekeurige, maar geen onredelijke hoogte. Dat zei hij dinsdag in de Eerste Kamer.

Streng

Hij wees erop dat openbaarmaking in Duitsland pas boven de 10.000 euro hoeft, dus Nederland wordt in vergelijking daarmee in de voorgenomen wetgeving nog best streng. Senatoren wezen erop dat de grenzen in weer andere landen en op Europees niveau lager liggen en dus nog strenger zijn. Plasterk wil de nieuwe wet over 5 jaar evalueren. ,,Dan kunnen we zien of de grenzen de juiste zijn.''

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Die grens zou uit oogpunt van transparantie gewoon op 0 euro moeten liggen.

Net als dat je alle nevenfuncties moet bekend maken.
Alfred
@ Nobby



Dat zou onwerkbaar zijn en erop neer komen dat de leden lijsten van een partij openbaar moeten worden gemaakt. Behalve dan van de PVV. Dat is wel bijzonder.



Ik vind dat bedrag dat Plasterk voorstelt niet verkeerd. Het is een behoorlijk bedrag.
D. Oneur / P.V.V. sympathisant
Goed idee, en dan meteen subsidies aan politieke partijen afschaffen.
Alfred
@ D Oneur



Prima...en dan ook buitenlandse financiering in koffertjes met contanten toestaan.... Ter compensatie, want anders overleeft de PVV niet.
Hans
Eigenlijk vreemd; sympatisere3n met een partij en daar niet voor uit durven te komen. En geldt dit alleen op het nationale niveau, of ook voor lokale partijen en lokale afdelingen van landelijke partijen?
Hannes Haganum / kritisch lezer
En wie controleert de koffertjes van Geert Wilders en zijn kornuiten ? Of van de lokale lijsten, zoals de Lijst Eikelmans of hoe die overbetaalde betweters uit Meersen op Loon op Zand al niet mogen heten ?

Laat de politiek eerst maar eens zichzelf vernieuwen en er voor zorgen dat kwaliteit en levenservaring weer een rol gaan spelen in het openbaar bestuur.

Te vaak zit Jan de Zakkenvuller nu op het gemeentelijke pluche,
Advertentie