of 59147 LinkedIn

238 gemeenten minder in twintig jaar

Het aantal gemeenten in Nederland is in twintig jaar tijd met 238 gedaald. In 1996 waren er nog 626 gemeenten. Sindsdien zijn ruim de helft van de gemeentegrenzen gewijzigd, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.
11 reacties

Het aantal gemeenten in Nederland is in twintig jaar tijd met 238 gedaald. In 1996 waren er nog 626 gemeenten. Sindsdien zijn ruim de helft van de gemeentegrenzen gewijzigd, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Groei
Nederland telt vanaf volgend jaar 388 gemeenten, twee minder dan een jaar eerder.  Uit bestaande gemeenten werden er in die periode 55 nieuwe gevormd. Aan 72 gemeenten werd het grondgebied van buurgemeenten toegevoegd. Het gemiddelde oppervlak van gemeenten is daardoor met 60 procent gegroeid tot bijna 8700 hectare. Het Gelderse Westervoort is nu de kleinste gemeente, met een landoppervlak van 703 hectare. Noordoostpolder is de grootste met ruim 46.000 hectare.

Grootste
Volgende maand ontstaat de nieuwe Brabantse gemeente Meierijstad door de samenvoeging van de plaatsen Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Daarmee wordt het de grootste gemeente van Noord-Brabant als het gaat om landoppervlak. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arjan op
@Wim
Het gaat er mij om dat er geen samenhang is tussen:
- de daling van het aantal gemeenten van 741 (1985) naar 388 (2017) en de stijging van het aantal provincies in die periode van 11 naar 12;
- het takenpakket van gemeenten wordt steeds groter en dat van provincies kleiner;
- veel toezichthoudende taken wordt bij de gemeenteraad neergelegd.

Wil het provinciaal bestuur toekomstbestendig zijn dat zal er een opschaling en herziening van het takenpakket nodig zijn.
Door H. Wiersma (gepens.) op
@Wim Vreeswijk. Via regionalisering (en het creëren van meer bestuurskracht) is meer toezicht (nagenoeg) overbodig. Tegenover de miljardenschulden van gemeenten staan (over het algemeen) verantwoorde kapitaalinvesteringen.
Door H. Wiersma (gepens.) op
@A. Willemsen. Voor de zoveelste keer. De voordelen zijn vooral: afschaffen overbodige bestuurslagen (minder bestuurlijke drukte) grotere bestuurskracht, minder bureaucratie en regelzucht, meer en kwalitatief beter economisch - en welzijn/zorg elan, grotere efficiency, minder hobbyisme en statussymbolen etc. etc.
De democratische verhoudingen en participatie kunnen worden gewaarborgd door burgers directe inspraak te geven bij de opstellen van jaarplannen (investeringen, welzijnsplan, begroting e.d.).
Door Jan op
Als dit in dit tempo doorgaat, bestaat Nederland straks nog uit één gemeente... Het wordt tijd voor een weg terug: te grote gemeenten opsplitsen tot behapbare en overzichtelijke zelfstandige gemeenten van circa 50.000 inwoners.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
@Arjan: De provincie zou zich m.i. veel belangrijker kunnen maken door gemeentes met vaak ondermaatse bestuurders veel dichter op de huid te zitten met contrôles van lokale begrotingen voorjaarsnota's, najaarsnota's en perspectiefnots's. Tenslotte zijn statenleden, niet alleen toezichthouders maar ook vaak doorgeselecteerd vanuit de gemeenteraad, dus hierin is een fraaie functie weggelegd, wat een hoop artikel 12 ellende kan voorkomen. De 388 gemeenten hebben nu al voor vele tientallen miljarden schuld opgebouwd, wat wellicht nooit meer kan worden terugbetaald. Op termijn kan dan ook de Algemene uitkering uit Den Haag omlaag en kunnen de lokale belastingen voor de burger ook omlaag.
Door collega op
Ik ben altijd voor verandering, maar kijk wel of het beter wordt. Wordt het geen tijd Rotterdam in 2-en te hakken, Arnhem te splitsen en nog zo wat: Kleiner is meestal beter, want beter beheersbaar en stuurbaar
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
RTV-Noord meldde op 27 december 2016 dat uit een promotie-onderzoek van Geertsema dat gemeentelijke herindelingen doorgaans geen extra geld of efficiciëntie hebben opgeleverd voor de desbetreffende gemeenten. Ook COELO constateerde al zoiets eerder. Het idee van groot, groter, grootst veroorzaakt alleen maar een nog grotere kloof tussen kiezers en gekozene en vervreemdt de burger steeds verder van de politiek. Politieke partijen is het tevens met name ook te doen om de inwonertalgerelateerde fractiesubsidie die omhoog speert.
Door A. Willemsen op
@Arjan, wat zegt een getal? Helemaal niets. Ook opschaling van gemeenten heeft zo zijn nadelen. Ongefundeerd wat roepen dat er ergens teveel van zijn is wel heel erg makkelijk.
@ H. Wiersma, welk probleem los je hiermee op dan?
Door Arjan op
Sinds 1985 is het aantal provincies gestegen van 11 naar 12 en het aantal gemeenten gedaald van 741 (1985) naar 388 (2017). Overbodigheid van de bestuurslaag van de provincies wordt steeds navranter.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Een prima ontwikkeling op de wel erg lange weg naar regionalisering (opschalen gemeenten en opheffen provincies). Wanneer volgt de rest?