of 64740 LinkedIn

21 gemeenten krijgen meer raadszetels

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen krijgen 21 gemeenten meer zetels in de raad en moeten 3 gemeenten zetels inleveren. Dat heeft het CBS berekend..

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen krijgen 21 gemeenten meer zetels in de raad en moeten 3 gemeenten zetels inleveren. Dat heeft het CBS becijferd.

Inwonertal

Het aantal zetels in een gemeenteraad kan veranderen aan de hand van het inwonertal. Artikel 8 van de Gemeentewet schrijft voor hoeveel raadsleden een gemeente krijgt. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart worden de raadsleden van 335 gemeenten worden gekozen. In 45 gemeenten zullen geen verkiezingen worden gehouden, omdat deze als gevolg van een gemeentelijke herindeling op een ander moment worden of zijn gehouden. In de 335 deelnemende gemeenten wonen volgens de laatste bevolkingscijfers 12,7 miljoen kiesgerechtigden.

 

Hoogst mogelijke aantal
In 21 gemeenten neemt het aantal raadszetels toe. Zo had de gemeente Almere op 1 januari 2017 meer dan 200 duizend inwoners, waardoor het aantal raadszetels toeneemt van 39 naar 45, het hoogst mogelijke aantal. De andere groeiende gemeenteraden krijgen er 2 zetels bij.

 

Afbeelding

 

Meer zetels
De gemeente Alblasserdam heeft in januari 2017 de grens van 20 duizend inwoners met 8 overschreden, waardoor de raad naar 19 zetels zal groeien. Sliedrecht en Gemert-Bakel zitten respectievelijk net 12 en 24 inwoners boven een groeigrens. Purmerend en Hendrik-Ido-Ambacht hebben op basis van de bevolkingstand op 1 oktober recht op meer zetels.

 

Bijstellen
De raden van de gemeenten Bergen (Noord-Holland), Delfzijl en Loppersum zullen met twee leden krimpen omdat het bevolkingsaantal is geslonken. De bevolking van de gemeente Westervoort zat in januari 2017 onder de grens van 15 duizend inwoners, maar in oktober weer daarboven, waardoor het aantal zetels in de raad toch niet omlaag hoeft. Een gemeente mag namelijk het aantal zetels naar boven bijstellen op basis van de bevolkingsstand in de vierde maand voorafgaande aan de maand van de kandidaatstelling, in dit geval 1 oktober 2017.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.