Advertentie

200 euro woonkostenvergoeding is wettelijk maximum

Het college van Den Helder was van plan om burgemeester Hulman ongeveer veertien keer het bedrag te geven dat officieel staat voor de woonkostenvergoeding. De wettelijke woonvergoeding voor burgemeesters en wethouders die verplicht in de werkzame gemeente moeten wonen bedraagt namelijk slechts 227 euro voor maximaal 4 maanden. Minister Ter Horst van Binnenlandse zaken schrijft in een brief aan het college van Den Helder dat de vergoeding van 3200 euro onrechtmatig is. 

19 januari 2009

'Tegemoetkoming heel normaal' 
En dat is iets anders dan wat het ministerie tot nu toe suggereerde. In De Telegraaf van 31 december meldde een woordvoerder van Binnenlandse Zaken naar aanleiding van Hulman nog dat burgemeesters regelmatig, boven op hun vaak al riante inkomen, een tegemoetkoming ontvangen voor dubbele woonlasten wanneer zij de woning in hun vorige woonplaats nog niet hebben verkocht. ‘Maar om hoeveel geld het gemiddeld gaat is niet bekend. Dat houdt niemand bij. 'Dit wordt onderling geregeld tussen de betreffende burgemeester en de gemeenteraad. Wij bemoeien ons daar niet mee, behalve wanneer er zoals in het geval van Den Helder opheldering wordt gevraagd,’ aldus de woordvoerder in De Telegraaf.

Schril contrast
Het maximum van de 227 euro staat in schril contrast met de 3200 euro die het college aan burgemeester Hulman wil geven. Hulman en het college liggen momenteel niet alleen onder vuur vanwege deze royale compensatie voor een nog onverkocht huis van de burgemeester. Ook het verzwijgen van inkomsten wordt hem zwaar aangerekend.

Huis in Spanje
Zo werden de andere inkomsten niet meegerekend in het financiele plaatje waarop de woonvergoeding onder meer werd toegekend. Zo heeft hij sinds 2005 een huis in Spanje, waarop hij een extra hypotheek heeft genomen. In Rotterdam bezit hij ook nog een parkeerbox ter waarde van 70 duizend euro. Het accountantsbureau Deloitte berekende dat hij  tot mei volgend jaar 17.300 euro wachtgeld (bruto) van de gemeente Rotterdam ontvangt, een APB-uitkering van 3.247 euro krijgt en dan heeft zijn vrouw ook nog een eigen inkomen van 21.363 euro. De wethouders van Den Helder hebben naar aanleiding hiervan het vertrouwen in de burgervader opgezegd.

'College en fractievoorzitters moeten opstappen'
De oppositiepartij en eenmansfractie ‘Prins’ vindt dat niet alleen de burgemeesters maar ook de wethouders en de fractievoorzitters moeten opstappen. Ze hadden Hulman in de nooit moeten helpen met een financieel reddingsplan, aldus Roel Prins.
Stefan Hulman beraadt zich inmiddels op zijn positie. Maandagavond wordt er tijdens de raadsvergadering beslissingen genomen.

 

Lees de brief van minister ter Horst aan het college van Den Helder

 

 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie