of 64120 LinkedIn

2-meter samenleving in Slowakije

Relatief streng waren de maatregelen in Slowakije al. Vier dagen na de eerste corona-uitbraak gingen de scholen dicht en een dag later de grenzen. Zowel de landelijke als de lokale overheid schreef iedereen het dragen van een masker voor als ze de straat op gaan en zelfs in huis als daar iemand van ouder dan 65 (of met een ziekte) woont.

Waar Denemarken de corona-maatregelen versoepelt, schroeft Slowakije ze (tijdelijk) nog verder op.

Relatief streng waren de maatregelen in Slowakije al. Vier dagen na de eerste corona-uitbraak gingen de scholen dicht en een dag later de grenzen. Zowel de landelijke als de lokale overheid schreef iedereen het dragen van een masker voor als ze de straat op gaan en zelfs in huis als daar iemand van ouder dan 65 (of met een ziekte) woont. Begrafenissen en bruiloften mogen door maximaal vier personen worden bijgewoond.

Schoolsluiting voorgoed
Alle openbare ruimtes, zoals parken en speeltuinen, zijn nog steeds gesloten en scholen zijn voorgoed gesloten voor dit semester. Het ministerie van onderwijs heeft dit schooljaar alle scholen afgesloten. De leerlingen en studenten krijgen allemaal online-examens. De basisschoolleerlingen krijgen geen cijfer, maar een mondelinge evaluatie.

Handschoenen verplicht
Alleen supermarkten, apotheken en drogisterijen zijn open. Zijn in sommige Nederlandse supermarkten speciale seniorenuurtjes ingesteld (van 07.00 tot 08.00 uur), in Slowakije zijn die winkels elke dag van 9.00 tot 12.00 uur open voor alleen ouderen (ouder dan 65 jaar). Anderen mogen dan de winkel niet in. Bovendien moeten alle mensen maskers en handschoenen dragen, anders mogen ze geen enkele winkel binnen. Ook is er een limiet van één persoon per 25 m2 van de winkel, anderen moeten in de rij voor de winkel staan en een afstand van twee meter tussendoor houden als ze wachten. Diezelfde afstand dient overal op straat te worden gerespecteerd.

Leger controleert
Zicht op enige versoepeling van de regels is er niet. Tijdens Pasen werden de maatregelen zelfs aangescherpt: iedereen werd gevraagd in huis te blijven en alleen te vertrekken om boodschappen of medicijnen te halen. Alle verplaatsingen met de eigen auto van een wijk naar een andere wijk zijn verboden en worden gecontroleerd door de lokale en staatspolitie en het leger.

Vorige week vielen de eerste twee corona-doden in Slowakije. Meer dan 25.000 mensen zijn inmiddels getest, waarvan 715 positief.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.