of 64621 LinkedIn

2,5 jaar cel voor Hooijmaijers

Volgens het hof is bewezen dat de vroegere VVD-bestuurder Ton Hooijmaijers zich tussen 2004 en 2009 heeft schuldig gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen.
4 reacties

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53) is maandag door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Het Openbaar Ministerie (OM) had vorige maand vier jaar celstraf geëist.

Ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen

Volgens het hof is bewezen dat de vroegere VVD-bestuurder zich tussen 2004 en 2009 heeft schuldig gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Eind 2013 veroordeelde de rechtbank in Haarlem hem daarvoor tot drie jaar gevangenisstraf. Het hof kwam op meer onderdelen tot vrijspraak.

 

Betalingen en beloften
In de ogen van het hof onderhield Hooijmaijers als verantwoordelijk provinciaal bestuurder voor ruimtelijke ordening in Noord-Holland nauwe banden met ondernemers in de vastgoedwereld en gingen die goede verhoudingen 'naadloos over in het aannemen van betalingen en beloften'. Zijn gedrag heeft volgens het hof geleid tot 'een ernstige inbreuk op het vertrouwen in het openbaar bestuur'. Dat in hoger beroep minder aanklachten zijn bewezen dan eerder bij de rechtbank, doet daar volgens het hof niets aan af.

Maatschappelijke paria

De straf voor Hooijmaijers werd licht gematigd doordat hij 'van gevierd politiek bestuurder maatschappelijke paria is geworden' en doordat zijn gezin en hij al vijf jaar lang 'op indringende wijze' de gevolgen van de strafzaak ondervinden. Hooijmaijers zelf was afwezig. De oud-gedeputeerde heeft met zijn frauduleuze praktijken volgens het hof in totaal 276.000 euro witgewassen. Voor een belangrijk deel gebeurde dit via Move Consultants B.V., het adviesbureau dat Hooijmaijers op naam van zijn vrouw Jocelyne P. (44) zette toen hij in 2001 wethouder van Amsterdam werd.

Vrijgesproken
Het bedrijf factureerde en incasseerde smeergelden, vaak met het kantoor van ex-makelaar Arnold van de K. (68) in Vinkeveen als tussenstation. P., volgens het OM een belangrijke schakel, werd net als bij de rechtbank vrijgesproken. Van de K. kreeg conform de eis drie maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf.

Opgelucht en tevreden
Hooijmaijers' raadsman Frits Schneider wilde niet inhoudelijk reageren. De advocaat van P. was 'opgelucht en tevreden'. Bij het OM overheerste tevredenheid doordat het hof de corruptie van Hooijmaijers heeft bestraft met een forse, onvoorwaardelijke gevangenisstraf. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ernst (beschouwer) op
Mij lijkt evident dat de verregaande liberalisering van de laatste decennia heeft geleid tot een grote mate van daadkrachtverslaving. De oveheidwordt geleid als een bedrijf. Daarmee worden fundamentele rechten geschonden en een goede traditie afgebroken. Degenen die erop uit waren de overheid te minimaliseren en de macht kregen, ondergraven zo de geloofwaardiheid van de overheid. Geef hen die de overheid waarderen de macht, niet hen die de overheid niet zien zitten. Ik g ook niet naar een restaurnt waar de kok niet van eten houdt en de sommelier niet van wijn!
Door Jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Hoogmoed komt voor de val. Het is een oud gezegde, maar veel interessanter is het waarom er steeds meer procedures en controllers komen, terwijl het aantal politieke schandalen ook recht evenredig toeneemt ! Waarom ? Kritische ambtenaren verliezen hun baan en worden geïntimideerd, collega-bestuurders kijken graag de andere kant op of profiteren graag mee bij een spel blufpoker. Het is wel erg simpel om het etiket alleen op VVD-bestuurders te plakken. Ook bestuurders van andere partijen hebben te vaak moeite met het onderscheid tussen privébelangen en publieke belangen. En bij gebrek aan visie houden de sociaal-democraten kennelijk erg van schreeuwers met grote ego's. En de PVV kijkt roepend vanaf de zijlijn toe als een stel luidruchtige supporters van de Tegenpartij.

Door Jan op
Eindelijk krijgt een van de vele VVD-boeven zijn terechte straf. Maar over 2,5 jaar wordt hem weer een commissariaat aangeboden. Wedden?
Door henk op
van gevierd politiek bestuurder maatschappelijke paria is geworden: ............. een fraai voorbeeldje van klassenjustitie??????