of 63966 LinkedIn

150 duizend subsidie voor islamitische wasruimte

De gemeente Amsterdam stelt 150.000 euro extra beschikbaar voor de bouw van een islamitische gebeds- en wasruimte op begraafplaats De Nieuwe Ooster. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat besloten, zo maakte een woordvoerster woensdag bekend.
11 reacties
De gemeente Amsterdam stelt 150.000 euro extra beschikbaar voor de bouw van een islamitische gebeds- en wasruimte op begraafplaats De Nieuwe Ooster. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat besloten, zo maakte een woordvoerster woensdag bekend.
Grafvak
Enkele jaren geleden trok de hoofdstad al eens 416.000 euro uit. De Nieuwe Ooster is een begraafplaats van de gemeente Amsterdam. Er zijn al verscheidene islamitische graven. Het kerkhof heeft bovendien een plek gereserveerd waar in de toekomst een apart grafvak voor moslims komt. Daar moet ook een ruimte komen waar moslims de begrafenisceremonie kunnen uitvoeren en het lichaam van de overledene kunnen wassen.


Aanbesteed
De gemeente stelde in 2006 416.000 euro beschikbaar voor de gebeds- en wasruimte. Toen de bouw onlangs werd aanbesteed, was de laagste inschrijving echter 167.000 euro hoger. De gemeente stelt daarom nog eens 150.000 euro extra beschikbaar, De Nieuwe Ooster zelf de overige 17.000 euro.


Inzameling
Overigens is de kans groot dat Amsterdam niet het volledige bedrag van 150.000 euro hoeft te betalen. Een aantal moskeeorganisaties zamelt namelijk tijdens de komende ramadan geld in voor de gebeds- en wasruimte. Het ingezamelde bedrag wordt afgetrokken van de subsidie die de hoofdstad betaalt. De nieuwe ruimte moet volgens de gemeentewoordvoerster ook beschikbaar zijn voor niet-islamitische begrafenissen. De bouw ervan moet nog beginnen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wieweet op
@Kim.
Je hebt helemaal gelijk.
En weet je wat het ergste is, de moslims hoeven er geen eens moeite voor te doen, het wordt ze allemaal in de schoot geworpen, door onze regering en allerlei andere "belangrijke" instanties.....
Door Kim Wok (-) op
de islamisering van Nederland begint onderhand een verontrustende omvang aan te nemen.
Door Wiet ten Doeschate (directeur ixad, vormgeving, communicatie, marketing) op
Graag had ik gelezen of het gebruikelijk is dat i Amsterdam op openbare begraafplaatsen met gemeenschapsgeld gebedshuizen worden opgericht. Enkele vragen die bij me opkomen: Als er in 2006 € 416.000 beschikbaar wordt gesteld en we zijn nu 4 jaar verder en de bouw moet nog beginnen, hoe groot was die behoefte dan indertijd? Hoe groot is die behoefte nu? Ik neem aan dat de gemeente eigenaar blijft van de grond (en van het gebouw), maar als je zonder grondkosten een ruimte moet bouwen waar een begrafenisritueel plaatsvindt, moet dat dan € 533.000 kosten? Ligt hier niet een mooie kans voor een islamitische onderneming? Moet je een apart veld maken op een openbaar kerkhof. Het is toch een mooi gezicht om katholiek, protestant, humanist, islamiet en wat dies meer zij in ieder geval op de dodenakker vredig naast elkaar te leggen?
Door Jan Beerenhout azn (v/h lid AWRV (Amsterdamse Ambtelijke Werkgroep v.d. Religieuze Voorzieningen)) op
Art. 1 GW: iedereen wordt in Nederland gelijk behandeld, in gelijke omstandigheden. D.w.z. dat juist op een algemene begraafplaats met ongelijke omstandigheden optimaal rekening wordt gehouden. Juist daar ! Heidenen worden anders begraven dan gelovigen van welke snit dan ook Begraven te (willen) worden naar eigen religieuze gebruiken dient de Overheid dan ook mogelijk te maken.
Door Omar Ben Cine op
Wat een reactie's weer en sommigen zó onwetend over de cultuur. Manager v.d.Meer bijv. schijnt niet te weten wat Ramadan inhoudt en dat moslims in die periode juist heel vrijgevig zijn. Het zou mij zelfs niet verwonderen dat men dat hele bedrag en meer zelf bij elkaar krijgt
Door Oscar op
Ik dacht altijd dat e Nieuwe Ooster een algemene begraafplaats was. Als dat zo is heeft een Islamistische was ruimte of een appart vak voor moslims absoluut geen pas. Dat laatste al helemaal niet. Dan kun je ook wel een appart deel voor blanken en niet blanken inrichten, of niet soms,
Als moslims zo nodig volgens hun tradities begraven moeten worden, openen zij maar hun eigen begraafplaats op eigen kosten.
Door Wieweet op
Wie kan mij vertellen waar het toch steeds mis gaat in dit land. Ik begrijp er echt niets meer van.
Door Jack Jetten (gemeenteraadslid) op
In de meeste gemeenten geldt voor algemene begraafplaatsen het principe van algemene dekking uit het begraafrecht. Dat vloeit voort uit het profijtbeginsel en is in zoverre eerlijk, dat de doelgroep zelf de kosten betaalt en niet de belastingbetaler.
Of dat Amsterdam ook zo is betwijfel ik.
Door Frans Westerbaan (sr.adviseur) op
Verbazend al die gemeentelijke subsidies. Tegelijkertijd lees je dat er gemeenten zijn die in het kadfer van bezuinigingen ouderensocieteiten sluiten. Zal ongetwijfeld ambtelijk met steekhoudende argumenten onderbouwd zijn en ach daarvan maken toch alleen oudere autochtonen gebruik en die zoeken het verder maar uit.
Door nick (adviseur) op
ook beschikbaar voor niet islamitische begrafenissen. Leuke verpakking.