of 59179 LinkedIn

150 duizend mensen in Tilburg

Het bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg was met zo’n 150.000 bezoekers een stuk drukker dan de gemeente vooraf had verwacht. Maar in Amsterdam was het zoals gebruikelijk veruit het drukst op Koningsdag. Honderdduizenden mensen vierden feest in de hoofdstad.
Reageer

Het bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg was met zo’n 150.000 bezoekers een stuk drukker dan de gemeente vooraf had verwacht. Maar in Amsterdam was het zoals gebruikelijk veruit het drukst op Koningsdag. Honderdduizenden mensen vierden feest in de hoofdstad.

Wel gewend
De gemeente had vooraf gerekend op 70.000 tot 100.000 gasten voor het verjaardagsfeest van de koning. 'Maar dit soort bezoekersaantallen zijn we wel gewend, bijvoorbeeld op de Roze Maandag tijdens de kermis. Daar draaien we onze hand niet voor om', zei een woordvoerster na afloop.

Tilburg kijkt terug op een 'grandioos feest' dat in een prettige sfeer verliep. 'Zelfs de weergoden waren ons behoorlijk gunstig gezind.' Alleen aan het einde van het bezoek viel wat regen.


Amsterdam
Het feest in Amsterdam verliep 'gezellig en zonder noemenswaardige incidenten’, liet de gemeente weten. Doordat het net als vorig jaar nogal koud was -met een graad of 11 zelfs kouder dan de laatste kerst - kwam het pas later op gang dan tijdens warmere edities. Ook in andere steden waren flinke mensenmassa’s op de been. Muziekliefhebbers gingen massaal naar Breda, waar Radio538 een van de grootste feesten van het land hield. In totaal feestten 40.000 mensen er op de muziek van Di-rect, Chef’Special, Hardwell, Kensington en andere artiesten.

Den Haag

Den Haag zag mogelijk de geboorte van een nieuwe traditie. Het gratis toegankelijke muziekfestival The Life I Live duurde voor het eerst twee dagen en wat de organisatie betreft is dat voor herhaling vatbaar. 'Het is ons heel goed bevallen om op Koningsdag door te gaan', vertelde organisator Arthur Pronk. Zo’n 300.000 mensen kwamen woensdagavond en donderdag naar de Haagse binnenstad.

Danceliefhebbers hadden een ruime keuze op Koningsdag. Alleen al het festival Kingsland, met grote dj’s als Tiësto en Afrojack, ontving tienduizenden bezoekers in Amsterdam, Den Bosch, Maastricht, Groningen en Oldenzaal.

Wangedrag

Hoeveel mensen precies zijn opgepakt voor wangedrag tijdens Koningsdag is onbekend, maar in Amsterdam had de gemeente in de loop van de avond de indruk dat het er iets minder waren dan vorig jaar. Ook elders waren geen grote incidenten. De NS, die veel extra treinen en personeel inzette, toonde zich ook tevreden. 'De uitstroom gaat heel gecontroleerd’, vertelde een woordvoerder rond 22.00 uur. (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.