Advertentie

10 dagen tot PS2015: VVD en PvdA stijgen

Na de eerste debatten in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen stijgen VVD en PvdA beide met twee zetels. PVV is nog altijd de grootste volgens de peiling met 26 zetels.

08 maart 2015

Flinke virtuele verschuivingen in het aantal zetels van de politieke partijen, anderhalve week voor de Provinciale Statenverkiezingen. De VVD stijgt vier zetels, de PvdA twee en 50Plus één

PVV grootste
PVV en D66 dalen juist twee zetels. CDA, SP en GroenLinks verliezen één zetel. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Met de verschuiving zou de VVD nu 21 zetels in de Tweede Kamer hebben en de PvdA 15. Ondanks de daling, blijven de PVV, D66 en CDA de grootste partijen in deze peiling; met respectievelijk 26, 23 en 22 zetels.

Jihad-standpunt
De winst van de VVD heeft volgens De Hond waarschijnlijk deels te maken met de stelling van premier Mark Rutte bij het tv-debat bij RTL dat hij liever heeft dat jihadisten sneuvelen in hun strijd dan dat ze naar Nederland terugkomen. Vrijwel alle VVD- en PVV-kiezers staat daar achter. Zelfs onder D66-kiezers was 39 procent het met hem eens, zo blijkt uit de zondag gepubliceerde peiling. De afgelopen drie maanden waren er weinig verschuivingen in de peilingen. Over tien dagen zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. (ANP)

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Wat heerlijk dat D66 ( een plaag voor ouderen) daalt en 50Plys stijgt ondanks alle tegenwerking van de politieke elite!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik zit niet bepaald te wachten op deze vorm van plat populisme van Mark Rutte als premier. Het is een teken dat het allemaal één pot is in de politiek. Visie en daadkracht ontbreken. Voor het jihadisme moet je kijken naar de structurele oorzaken en dan met een maatwerkaanpak komen. Gebral vind ik irritant.
Sjaak / burger
De kiezer begint kennelijk na te denken. Ingezien wordt dat D66 een wel erg opgeblazen ballon is, een partij van woorden en niet van daden en bestuurlijke aanpak. Mensen die maar een beetje nadenken nemen afstand van de PVV en daarmee van onheil brengend populisme.

Momenteel moet er stevig gereageerd worden, met de kracht en de moed die daarvoor met het aantreden van het huidige kabinet is getoond. De kiezer die inhoud wil geven aan zijn/haar stem denkt daarover na, volgt geen gemakkelijk gemakkelijk gevoel en hanteert het rode potlood in het stemhokje met verstand. Dat moet een stem op één van de regeringspartijen opleveren..
Rex Rotary / Coördinator
Dit kenmerkt ook het niveau van een deel van de huidige kiezers; deze reageert uitsluitend op gebral. Dat zag je ook bij de vorige verkiezingen toen Emile Roemer vakkundig in DWDD van staatsomroep VARA werd afgemaakt.
Willem Kamps
Die uitspraak is ook lekker relevant voor het beleid van de provincies. Uiteindelijk gaat het om de bezetting van de Eerste Kamer, vandaar het populistische gebral, maar als kiezer heb je daar slechts indirect een ietsiepietsie invloed op...
JHAGM Sneuf van Toetellaere / BD
Ach voor de Staten was het een onzinnig verhaal

maar Wilders aangeklaagd voor minder gespierde taal

Zoals gewoon was Rutte niet relevant

hij vertelt zelden iets dat baat aan ons land

En ik als kiezer het gelag weer betaal.

Plak het maar achter het presidentieel behang

naast die € 1000,= die ik nimmer van hem vang.

Het is en blijft triviale politiek

te bekijken bij onze gerespecteerde Griek

maar met zulke uitspraken maak je niemand bang.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Grappig, iedere keer lukt het Maurice de Hond opnieuw om de aandacht van de pers te krijgen, ondanks de forse vraagtekens die professionele marktonderzoekers bij zijn methoden zetten. Ondanks de soms bijna komische verschillen met de werkelijkheid. Misschien goed om u twee keer te bedenken voor u inhoudelijk reageert op de cijfers die Maurice uit zijn hoge hoed tovert.
joko / Ironicus
Je kan merken dat Mark zelf geen kinderen heeft en de onhandelbare leeftijd bij zichzelf blijkbaar heeft vergeten.

Het is een staatsman onwaardige uitspraak !
Kaas !
Wilders bepaalt de toon van elk debat, ook als hij thuisblijft.
Karl
Twee opmerkingen:



1. Maurice de Hond peilde maandenlang de VVD en PvdA heel laag. Andere bureaus voorspelden niet zo'n extreem verlies voor de regeringspartijen. En net als bij voorgaande verkiezingen laat De Hond deze partijen weer opkrabbelen. Bang dat hij er anders te ver naast zit ?



2. De jihad-uitspraak mag dan premier-onwaardig zijn, de reacties van Buma en Pechtold daarop waren ronduit hypocriet: Wel de bombardementen tegen IS steunen, maar wegkijken als er doden vallen.

De burgers voelen dat echt wel aan en belonen de realist Rutte.
bennl / adviseur
je kunt zeggen van Rutte wat je wilt: normaal draait hij op een walgelijke manier om de brei heen, steunt z'n corrupte makkers met "kontekruiperij". Hij heeft nu toch maar eens recht voor z'n raap iets gezegd. Wow, jammer dat Wilders er niet was, die had hem meteen de oren gewassen!! Rechts roepen en links draaien.
Gemeente / ambtenaar
Dat PvdA en VVD stijgen is niet meer dan logisch. Ze hebben verantwoordelijkheid genomen in tijden van crisis. Dat is niet voor iedereen weggelegd ( SP en D'66) en het uitstapje van CDA naar PVV is ook niet iedereen vergeten.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat de regeringspartijen in de lift zitten. Dit constant blunderende kabinet, die groepen uit elkaar speelt en zich niets aantrekt van door de Overheid zelf ontwikkelde algemene beginselen van behoorlijk bestuur, is duidelijk rijp voor vervanging.
Kees / kiezer
Wie de politiek volgt - en niet de meerderheid gedachteloos achterna loopt - weet dat de twee regeringspartijen het goed doen. En dat verdient de steun van de kiezer, ook bij een verkiezing voor de provinciale staten (en indirect de Eerste Kamer).
John
Jammer, Kees Kiezer, je was een half uur te vroeg met je reactie.

Kabinet ontploft en opnieuw in het zicht van verkiezingen.

Fritz
@Gemeente,

'het uitstapje van CDA naar PVV...'. Het zal ongetwijfeld aan mij liggen, maar die opmerking kan ik niet plaatsen. Voor zover u doelt op de positie van de PVV t.o.v. het vorige kabinet, was dat toch echt het kabinet Rutte I.
henk
Liste, fraude en bedrog wordt blijkbaar beloond door de kiezers. In het lange rijtje namen van VVD ers die de kluit belazeren kunnen we nu Opstelten en Teeven toevoegen
Paul / projectleider
Ach ik stem op regionale thema's, daar moeten de volksvertegnwoordigers die ik ga kiezen zich mee bezighouden.

Dat in Den Haag de regering een minderheid heeft in de EK was volgens mij al zo-dus misschien moeten ze een beetje harder werken de laatste anderhalfjaar van het kabinet...
Advertentie