of 61043 LinkedIn

10 dagen tot PS2015: VVD en PvdA stijgen

Na de eerste debatten in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen stijgen VVD en PvdA beide met twee zetels. PVV is nog altijd de grootste volgens de peiling met 26 zetels.
18 reacties

Flinke virtuele verschuivingen in het aantal zetels van de politieke partijen, anderhalve week voor de Provinciale Statenverkiezingen. De VVD stijgt vier zetels, de PvdA twee en 50Plus één

PVV grootste
PVV en D66 dalen juist twee zetels. CDA, SP en GroenLinks verliezen één zetel. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Met de verschuiving zou de VVD nu 21 zetels in de Tweede Kamer hebben en de PvdA 15. Ondanks de daling, blijven de PVV, D66 en CDA de grootste partijen in deze peiling; met respectievelijk 26, 23 en 22 zetels.

Jihad-standpunt
De winst van de VVD heeft volgens De Hond waarschijnlijk deels te maken met de stelling van premier Mark Rutte bij het tv-debat bij RTL dat hij liever heeft dat jihadisten sneuvelen in hun strijd dan dat ze naar Nederland terugkomen. Vrijwel alle VVD- en PVV-kiezers staat daar achter. Zelfs onder D66-kiezers was 39 procent het met hem eens, zo blijkt uit de zondag gepubliceerde peiling. De afgelopen drie maanden waren er weinig verschuivingen in de peilingen. Over tien dagen zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Ach ik stem op regionale thema's, daar moeten de volksvertegnwoordigers die ik ga kiezen zich mee bezighouden.
Dat in Den Haag de regering een minderheid heeft in de EK was volgens mij al zo-dus misschien moeten ze een beetje harder werken de laatste anderhalfjaar van het kabinet...
Door henk op
Liste, fraude en bedrog wordt blijkbaar beloond door de kiezers. In het lange rijtje namen van VVD ers die de kluit belazeren kunnen we nu Opstelten en Teeven toevoegen
Door Fritz A. von Geusau op
@Gemeente,
'het uitstapje van CDA naar PVV...'. Het zal ongetwijfeld aan mij liggen, maar die opmerking kan ik niet plaatsen. Voor zover u doelt op de positie van de PVV t.o.v. het vorige kabinet, was dat toch echt het kabinet Rutte I.
Door John op
Jammer, Kees Kiezer, je was een half uur te vroeg met je reactie.
Kabinet ontploft en opnieuw in het zicht van verkiezingen.
Door Kees (kiezer) op
Wie de politiek volgt - en niet de meerderheid gedachteloos achterna loopt - weet dat de twee regeringspartijen het goed doen. En dat verdient de steun van de kiezer, ook bij een verkiezing voor de provinciale staten (en indirect de Eerste Kamer).
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat de regeringspartijen in de lift zitten. Dit constant blunderende kabinet, die groepen uit elkaar speelt en zich niets aantrekt van door de Overheid zelf ontwikkelde algemene beginselen van behoorlijk bestuur, is duidelijk rijp voor vervanging.
Door Gemeente (ambtenaar) op
Dat PvdA en VVD stijgen is niet meer dan logisch. Ze hebben verantwoordelijkheid genomen in tijden van crisis. Dat is niet voor iedereen weggelegd ( SP en D'66) en het uitstapje van CDA naar PVV is ook niet iedereen vergeten.
Door bennl (door dit kabinet genaaide persoon) op
je kunt zeggen van Rutte wat je wilt: normaal draait hij op een walgelijke manier om de brei heen, steunt z'n corrupte makkers met "kontekruiperij". Hij heeft nu toch maar eens recht voor z'n raap iets gezegd. Wow, jammer dat Wilders er niet was, die had hem meteen de oren gewassen!! Rechts roepen en links draaien.
Door Karel van Klaveren op
Twee opmerkingen:

1. Maurice de Hond peilde maandenlang de VVD en PvdA heel laag. Andere bureaus voorspelden niet zo'n extreem verlies voor de regeringspartijen. En net als bij voorgaande verkiezingen laat De Hond deze partijen weer opkrabbelen. Bang dat hij er anders te ver naast zit ?

2. De jihad-uitspraak mag dan premier-onwaardig zijn, de reacties van Buma en Pechtold daarop waren ronduit hypocriet: Wel de bombardementen tegen IS steunen, maar wegkijken als er doden vallen.
De burgers voelen dat echt wel aan en belonen de realist Rutte.
Door Plafond op
Wilders bepaalt de toon van elk debat, ook als hij thuisblijft.