Advertentie

1,1 miljoen euro subsidie voor bevordering integriteit

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt 1,1 miljoen euro aan subsidie beschikbaar ter stimulering van de weerbaarheid, integriteit en professionaliteit van het lokaal openbaar bestuur. Veertien gemeenten maken gebruik van de eerste tranche.

13 september 2018

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt 1,1 miljoen euro aan subsidie beschikbaar ter stimulering van de weerbaarheid, integriteit en professionaliteit van het lokaal openbaar bestuur. Veertien gemeenten maken gebruik van de eerste tranche.

Verschillende accenten

‘Gemeenten konden zich voor de eerste tranche aanmelden met projecten in het kader van bestuurlijke weerbaarheid, bestrijding van ondermijning en de bestrijding van ondemocratische invloeden’, laat een woordvoerder van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) weten. ‘Bij de verstrekking aan de eerste veertien gemeenten die gebruik maken van de subsidie hebben we onder meer gekeken naar hoe innovatief de voorstellen zijn en dat er een fatsoenlijke geografische spreiding is. Je ziet dat verschillende gemeenten verschillende accenten leggen in hun voorstellen.’ Veel meer, bijvoorbeeld welke veertien gemeenten de eerste subsidies krijgen, wil de woordvoerder nog niet kwijt. Op Prinsjesdag wordt meer bekendgemaakt.

Cursus professionalisering in Brunssum

Van de eerste veertien gemeenten die de subsidie krijgen, is er één inmiddels bekend: Brunssum, eerder dit jaar het toneel van de integriteitssoap rond wethouder Jo Palmen, kreeg 80.000 euro subsidie toegekend. De vijf wethouders en eenentwintig raadsleden van die gemeente volgen komende drie maanden een cursus professionalisering. Die cursus draait om het thema integriteit en moet de wethouders en raadsleden in staat stellen om een streep onder het bewogen verleden te zetten, legt een woordvoerder van de gemeente Brunssum uit. De bedoeling van het professionaliseringstraject is dat de raadsleden en wethouders met elkaar en individueel reflecteren op de manier waarop zij met elkaar omgaan en hoe zij hun rol professioneel kunnen invullen. De sessies worden onder meer ondersteund door organisatiebureaus, psychologen, filosofen en acteurs.

Tussen de oren

Over het centrale thema – integriteit – legt de Brunssumse woordvoerder uit dat het in het verleden vooral werd gezien als een middel om elkaar de maat te nemen. ‘Wij vinden het belangrijk om integriteit en professionaliteit bespreekbaar te maken zonder dat het persoonlijk wordt. Het mag best wel eens knallen in de politiek maar kritiek moet gaan over de inhoud en niet over de persoon. Ook moet kritiek professioneel en niet persoonlijk worden opgevat.’ De cursus is onderdeel van een bredere aanpak  om integriteit en professionalisering beter te verankeren in de politieke cultuur in Brunssum. ‘Met procedures en papier ben je er nog niet’, aldus de woordvoerder. ‘Het moet ook tussen de oren zitten.’ Volgens hem hebben raad en wethouders positief gereageerd op de eerste bijeenkomst ondanks dat er aanvankelijk enige scepsis bestond. ‘Er staan voor de komende drie vier plenaire bijeenkomsten gepland. Op basis van de ervaringen wordt daarna gekeken of er deelonderwerpen zijn die meer aandacht behoeven.’  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Voor de politiek begint het al bij de verkiezingsprogramma's. Zaken, die je niet waar kunt maken, moet je ook niet aan kiezers beloven.
Bertus / Observant
En zaken die niet in het verkiezingsprogramma zijn opgenomen moeten met behulp van een referendum aan de bevolking worden voorgelegd (bijv. afschaffing dividendbelasting, vorming van een Europees leger)
Advertentie