of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeente Tilburg keert eenmalig 500 euro uit aan mensen die op de voormalig NS-werkplaats in de stad in contact zijn geweest met het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6.

  Extra geld voor Tilburgse gedupeerden chroom-6

  1 reactie

  De gemeente Tilburg keert eenmalig 500 euro uit aan mensen die op de voormalig NS-werkplaats in de stad in contact zijn geweest met het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6. De gemeente heeft dat besloten vanwege de voortdurende onzekerheid over de exacte oorzaak van hun gezondheidsklachten.

 • Het online platform ‘De Stem van West’ gaat uitbreiden. Met de online tool kunnen bewoners van Amsterdam West voorstellen of ideeën om hun eigen buurt te verbeteren direct indienen voor op de agenda van de deelraad. Op termijn krijgt ieder stadsdeel in Amsterdam een eigen versie van de tool. Inmiddels hebben ook andere gemeenten interesse, vertelt Jeroen van Berkel, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel West.

  Succesvolle online tool De Stem van West breidt uit

  Het online platform ‘De Stem van West’ gaat uitbreiden. Met de online tool kunnen bewoners van Amsterdam West voorstellen of ideeën om hun eigen buurt te verbeteren direct indienen voor op de agenda van de deelraad. Op termijn krijgt ieder stadsdeel in Amsterdam een eigen versie van de tool. Inmiddels hebben ook andere gemeenten interesse, vertelt Jeroen van Berkel, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel West.

 • De gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht stellen de bedrijven Chemours en DuPont aansprakelijk voor de gevolgen van de uitstoot van de stoffen PFOA en GenX. Ook worden ze aansprakelijk gesteld voor de schade die voortkomt uit de verontreiniging van bodem en oppervlaktewater in de omgeving van het bedrijfsterrein, waar de voormalige Dupont-fabriek stond.

  Gemeenten stellen Chemours en Dupont aansprakelijk

  Reageer

  De gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht stellen de bedrijven Chemours en DuPont aansprakelijk voor de gevolgen van de uitstoot van de stoffen PFOA en GenX. Hierover is door de gemeenten aan de bedrijven een brief gestuurd. Volgens de gemeenten moeten de bedrijven onder meer opdraaien voor de kosten van diverse gezondheidsonderzoeken.

 • Museum Arnhem is eind vorig jaar gesloten. Bijna twintig personeelsleden zijn ontslagen in de verwachting dat de renovatie dit voorjaar zou beginnen en eind 2019 klaar zou zijn. Nu er geen aannemer is gevonden, gaat de sluiting veel langer duren. Het onderzoek moet onder meer uitwijzen of er alternatieven zijn voor de voorgenomen verbouwing. Een mogelijkheid is nieuwbouw in het centrum van Arnhem, zo heeft verantwoordelijk wethouder Gerrie Elfrink toegezegd na kritische vragen uit de raad.

  Nieuwe gemeenteraad gaat beslissen over Museum Arnhem

  2 reacties

  De toekomst van Museum Arnhem ligt in handen van de nieuwe Arnhemse gemeenteraad, die aantreedt na de verkiezingen volgende maand. Dat is het gevolg van een onderzoek dat Arnhem laat doen naar het fiasco met de aanbesteding voor de verbouwing van het toonaangevende kunstmuseum. Vorige week bleek dat zich maar één aannemer had ingeschreven, die ook nog eens tien miljoen euro boven de kostenraming van vijftien miljoen euro zat.

 • Op 21 maart kan in 335 gemeenten een nieuwe gemeenteraad worden gekozen. Er zijn 7.979 raadszetels te verdelen. Na de verkiezingen telt Nederland 8.863 raadsleden; 40 meer dan nu.

  Verkiezingen in 335 gemeenten

  Op 21 maart kan in 335 gemeenten een nieuwe gemeenteraad worden gekozen. In 45 andere gemeenten gaan wel de stemlokalen open, maar alleen vanwege het referendum over de ‘sleepwet’; de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

 • Het aantal bezwaarschriften tegen de Participatiewet is sinds de invoering van die wet flink gedaald in de vier grootste gemeenten.

  Bezwaren bij sociale dienst fors gedaald

  Het aantal bezwaarschriften tegen de Participatiewet is sinds de invoering van die wet flink gedaald in de vier grootste gemeenten. In Amsterdam daalde het aantal tussen 2015 en 2017 met een derde naar 4.198 schriftelijke bezwaren. Een soortgelijke daling werd geconstateerd in Den Haag. In Utrecht halveerde het aantal bezwaarschriften bijna. 

 • De gemeente Amsterdam moet naast een nieuwe burgemeester ook een nieuwe gemeentesecretaris vinden. Onlangs maakte de Amsterdamse gemeentesecretaris Arjan van Gils bekend dat hij per 1 juli stopt. De ondernemingsraad liet ambtenaren zelf het profiel van hun nieuwe directeur invullen. Resultaat: 2400 reacties in drie dagen.

  Ambtenaren maken profiel gemeentesecretaris Amsterdam

  Onlangs maakte de Amsterdamse gemeentesecretaris Arjan van Gils bekend dat hij per 1 juli stopt. De gemeente moet dus naast een nieuwe burgemeester ook een nieuwe gemeentesecretaris vinden. De ondernemingsraad liet ambtenaren zelf het profiel van hun nieuwe directeur invullen. Resultaat: 2400 reacties in drie dagen.

 • De gemeenten Drimmelen, Ridderkerk, Barendrecht en Rotterdam werken samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan een pilot. Regelhulp moet gemeenten en ondernemers helpen bij evenementen met complexe lokale regelgeving.

  Nieuw hulpmiddel voor gemeentelijke evenementen

  De gemeenten Drimmelen, Ridderkerk, Barendrecht en Rotterdam werken samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan een pilot. Regelhulp moet gemeenten en ondernemers helpen bij evenementen met complexe lokale regelgeving.  

 • ‘Eigenlijk verandert er niet zoveel.’ Die zin komt vaak terug in gesprekken met experts en betrokkenen over de gevolgen van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) op de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren per 1 januari 2020. Materiële arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, eindejaarsuitkering en vakantie-uren, veranderen niet door de wet.

  Deur open voor meer eigen cao’s

  Met de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) mogen gemeenten een eigen cao afsluiten voor hun ambtenarenkorps. Vooralsnog laten ze dat over aan koepelorganisatie VNG. Of dat zo blijft? ‘Het kan zijn dat grotere gemeenten op den duur helemaal hun eigen koers gaan varen met eigen cao’s.’

 • © Nico Visscher

  Ambtenaar mentaal voorbereiden op de Big Bang

  Op 1 januari 2020 treedt de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren in werking. Nog maar 22 maanden te gaan dus, maar veel overheden blijken er nog niet mee bezig. Anton Revenboer, senior manager publieke sector bij BDO Advisory, waarschuwt dat gemeenten toch echt eens moeten beginnen met de voorbereidingen van de invoering van de Wnra. Hij heeft nog weinig echt concrete voorstellen gezien. Hij vreest dat bij gemeentesecretarissen nog weinig bekend is wat de nieuwe wet precies inhoudt. ‘2020 lijkt ver weg, maar dat is het niet’, zegt hij. 

 • Er is momenteel geen bewijs dat erop duidt dat criminelen in de aankomende verkiezingen het lokale bestuur willen infiltreren, zeggen emeritus-hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga en Guus Meershoek, lector aan de politieacademie.

  Infiltratie criminelen in gemeenteraden overdreven

  Er is momenteel geen bewijs dat erop duidt dat criminelen in de aankomende verkiezingen het lokale bestuur willen infiltreren, zeggen emeritus-hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga en Guus Meershoek, lector aan de politieacademie.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers