of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Personen die bedreigd worden of een persoonlijk risico lopen worden voortaan afgeschermd in Kadaster. Dat meldt rijksoverheid in een persbericht. Er komt daarnaast een gedragslijn die moet voorkomen dat er onnodig privacygevoelige gegevens worden opgenomen in het Kadaster.

  Kadaster gaat bedreigde personen afschermen

  Personen die bedreigd worden of een persoonlijk risico lopen worden voortaan afgeschermd in Kadaster. Dat meldt rijksoverheid in een persbericht. Er komt daarnaast een gedragslijn die moet voorkomen dat er onnodig privacygevoelige gegevens worden opgenomen in het Kadaster.

 • Minister Wouter Koolmees erkende eerder dat de huidige aanpak niet werkt. Nieuwkomers moeten zelf een inburgeringscursus zoeken. ‘Dat lukt gewoon niet als je de taal nog niet spreekt’, constateert de minister, en maakt nieuwkomers een makkelijke prooi voor malafide bureaus. Het duurt verder te lang voordat inburgeraars het Nederlands machtig zijn en voordat ze zonder bijstandsuitkering kunnen.

  Inburgering nieuwkomers naar gemeenten

  1 reactie

  De inburgering van nieuwkomers gaat op de schop. Gemeenten krijgen vanaf 2020 de touwtjes weer in handen, zodat nieuwkomers niet meer zelf hun inburgering hoeven regelen. Daar staat tegenover dat hun sneller een straf boven het hoofd hangt als ze verzaken, schrijft minister Wouter Koolmees van Integratie.

 • De kerncentrale in het Belgische Doel

  Platform lokale politici tegen Belgische kerncentrales

  Reageer

  Tegenstanders van de omstreden Belgische kerncentrales in Doel (bij Antwerpen) en Tihange (bij Luik) willen volgende week de handen ineen slaan om samen te gaan strijden voor een snellere sluiting van de verouderde reactoren. 

 • ‘Het is kansloos om tegen het besluit in te gaan’, oordeelt hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga over het verzet van de PVV Limburg tegen het terugbetalen van verduisterd geld. Oud-fractievoorzitter Michael Heemels verduisterde 178 duizend euro aan partijvergoeding en het Limburgs Parlement besloot in december dat de PVV-fractie het geld moet terugbetalen. Volgens de hoogleraar is de jurisprudentie duidelijk: ‘De regel is dat als fractievergoeding niet is aangewend waar het voor is gegeven, het door de fractie moet worden terugbetaald. In dit geval is dat een beetje zuur.’

  'Aanvechten terugbetaling verduisterde geld is kansloos'

  ‘Het is kansloos om tegen het besluit in te gaan’, oordeelt hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga over het verzet van PVV Limburg tegen het terugbetalen van verduisterd geld. Oud-fractievoorzitter Michael Heemels verduisterde 178 duizend euro aan partijvergoeding en het Limburgs Parlement besloot in december dat de PVV-fractie het geld moet terugbetalen. Volgens de hoogleraar is de jurisprudentie duidelijk: ‘De regel is dat als fractievergoeding niet is aangewend waar het voor is gegeven, het door de fractie moet worden terugbetaald. In dit geval is dat een beetje zuur.’

 • Wethouders kunnen voortaan voor onbepaalde tijd ontheffing krijgen van de plicht om in de gemeente te wonen waarin zijn werken. Deze verspoeling geldt ook voor gedeputeerden. De Tweede Kamer gaat dinsdag akkoord met de wetswijizging die dit regelt.

  Woonplaatsvereiste wethouders van de baan

  Wethouders en gedeputeerden kunnen voor onbepaalde tijd ontheffing krijgen van de plicht om in de gemeente of provincie te wonen waarin zijn werken. De Tweede Kamer gaat akkoord met deze versoepeling. De stemming is volgende week, maar de coalitiepartijen en GroenLinks hebben deze week al hun steun uitgesproken voor de wetswijziging.

 • Haren en vier gemeenten in de Hoeksche Waard roepen de Eerste Kamer op niet in te stemmen met de wetsvoorstellen tot herindeling. De senaat behandelt de wetsvoorstellen naar verwachting op 10 juli.

  Laatste poging om aan herindeling te ontkomen

  Haren en de vier gemeenten in de Hoeksche Waard roepen – in een allerlaatste poging om aan fusie te ontkomen – de Eerste Kamer op niet in te stemmen met de wetsvoorstellen tot herindeling. De Hoeksche Waard hekelt met name de rol van de provincie. Volgens Haren is sprake van een geheime ‘politieke deal’.

 • De voormalig wethouder werd in 2015 gearresteerd en zat een paar dagen vast. Tielemans wordt ervan verdacht dat hij geld van zijn voormalige politieke partij heeft uitgegeven voor zichzelf. Bovendien zou hij steekpenningen hebben aangenomen. De strafzaak tegen hem begint volgende maand. De wethouder kreeg wachtgeld tot hij volledig arbeidsongeschikt raakte.

  Helmond moet uitkering verdachte ex-wethouder hervatten

  Reageer

  Helmond moet de uitkering aan de verdachte ex-wethouder Peter Tielemans hervatten. De rechter heeft dat bepaald in een kort geding dat Tielemans had aangespannen tegen de gemeente omdat de uitkering vanwege beschuldigingen over misbruik van gemeenschapsgeld in april is stopgezet.

 • Oppositiepartijen maken gehakt van de plannen waarmee de regering in 2030 een einde wil maken aan de gaswinning in het door aardbevingen geteisterde Groningen. Volgens de SP maakt het huidige wetsvoorstel van Groningers 'tweederangsburgers', terwijl die juist zekerheid en duidelijkheid nodig hebben.

  'Gaswet maakt Groningers tweederangs burgers'

  Reageer

  Oppositiepartijen maken gehakt van de plannen waarmee de regering in 2030 een einde wil maken aan de gaswinning in het door aardbevingen geteisterde Groningen. Volgens de SP maakt het huidige wetsvoorstel van Groningers 'tweederangsburgers', terwijl die juist zekerheid en duidelijkheid nodig hebben.

 • Het aantal vrouwelijke burgemeesters blijft stijgen. Vorig jaar telde Nederland 81 vrouwen in het hoogste gemeentelijke ambt. Het hoogste aantal ooit, had het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur uitgezocht. Nu zijn het er 99, blijkt uit een overzicht op de website van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Daarop staan alle burgemeesters, zowel vast als waarnemend. De lijst is actueel; ook Femke Halsema van Amsterdam staat er al bij.

  Aantal vrouwelijke burgemeesters stijgt

  Reageer

  Het aantal vrouwelijke burgemeesters blijft stijgen. Vorig jaar telde Nederland 81 vrouwen in het hoogste gemeentelijke ambt. Het hoogste aantal ooit, had Binnenlands Bestuur uitgezocht. Nu zijn het er 99, blijkt uit een overzicht op de website van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Daarop staan alle burgemeesters, zowel vast als waarnemend. De lijst is actueel; ook Femke Halsema van Amsterdam staat er al bij.

 • Bijstandsgerechtigden leven hun verplichtingen beter na als er op een flexibele manier met hen wordt omgegaan. Een handhavingsstijl waarbij de nadruk op fraude en bestraffing ligt werkt averechts, concludeert een team wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

  Uitkeringsgerechtigden overtuigen beter dan dreigen

  Bijstandsgerechtigden leven hun verplichtingen beter na als er op een flexibele manier met hen wordt omgegaan. Een handhavingsstijl waarbij de nadruk op fraude en bestraffing ligt werkt averechts, concludeert een team wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

 • De Amsterdamse gemeenteraad draagt Femke Halsema (52) voor als nieuwe burgemeester. Dat werd woensdagavond bekend.

  Amsterdamse raad wil Halsema als burgemeester

  7 reacties

  De gemeenteraad van Amsterdam draagt Femke Halsema voor als nieuwe burgemeester. Dat werd woensdagavond bekend nadat de raad achter gesloten deuren had vergaderd en gestemd. Voormalig GroenLinks-leider Halsema (52) volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober vorig jaar overleed.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers