of 59345 LinkedIn

Nieuws

 • © Shutterstock

  ‘Houd een geheimhoudingsregister bij’

  Gemeenten worstelen steeds vaker met geheimhouding, ziet hoogleraar staatsrecht Solke Munneke. Uiteindelijk besluit de gemeenteraad over wat geheim moet blijven, maar daarmee kan het ook een politieke kwestie worden. ‘Geheimhouding heeft iets onsympathieks.’

 • Vakbond FNV wil dat de gemeente Rotterdam haast maakt met inperking van het aantal flexibele contracten. Zij boden hiertoe maandagavond een petitie aan de concerndirecteur van de dienst Werk & Inkomen aan. De Rotterdamse gemeenteraad nam in april j.l. een motie aan, waarin het college werd verzocht het aandeel externe inhuur in de organisatie voor 2023 te reduceren tot 10 procent.

  Flexwerkende ambtenaren Rotterdam willen zekerheid

  Vakbond FNV wil dat de gemeente Rotterdam haast maakt met inperking van het aantal flexibele contracten. Zij boden hiertoe maandagavond een petitie aan de concerndirecteur van de dienst Werk & Inkomen aan. De Rotterdamse gemeenteraad nam in april j.l. een motie aan, waarin het college werd verzocht het aandeel externe inhuur in de organisatie voor 2023 te reduceren tot 10 procent. 

 • In Amsterdam zouden jaarlijks honderden asielzoekers uit voornamelijk Ter Apel worden opgepakt voor criminele activiteiten aldaar. De Telegraaf zou hierover zorgen hebben ontvangen vanuit het Amsterdamse ‘zakkenrollersteam’ die dit jaar tot oktober al 750 arrestaties zou hebben verricht. Een substantieel deel daarvan zou bestaan uit asielzoekers die al dan niet georganiseerd op pad gaan.

  ‘We kunnen asielzoekers niet tegenhouden’

  In Amsterdam zouden jaarlijks honderden asielzoekers uit voornamelijk Ter Apel worden opgepakt voor criminele activiteiten aldaar. De Telegraaf zou hierover zorgen hebben ontvangen vanuit het Amsterdamse ‘zakkenrollersteam’ die dit jaar tot oktober al 750 arrestaties zou hebben verricht. Een substantieel deel daarvan zou bestaan uit asielzoekers die al dan niet georganiseerd op pad gaan.

 • Amsterdam mag op het Zeeburgereiland hoogbouw neerzetten. Dat zegt de Raad van State vandaag in een uitspraak over het bestemmingsplan voor de Sluisbuurt. Bewoners- en monumentenorganisaties hadden daartegen bezwaar gemaakt.

  Bezwaren hoogbouw Sluisbuurt van tafel

  Amsterdam mag op het Zeeburgereiland hoogbouw neerzetten. Dat zegt de Raad van State vandaag in een uitspraak over het bestemmingsplan voor de Sluisbuurt. Bewoners- en monumentenorganisaties hadden daartegen bezwaar gemaakt.

 • De gemeente Smallingerland is niet bevoegd om gaswinning te blokkeren, oordeelt de Raad van State.

  Gemeente mag gaswinning niet blokkeren

  Reageer

  De gemeente Smallingerland is niet bevoegd om gaswinning te blokkeren, oordeelt de Raad van State. De hoogste bestuursrechter vernietigt het bestemmingsplan waarmee de Friese gemeente van zo'n 56.000 inwoners het opsporen en winnen van aardgas op nieuwe plekken in het buitengebied hoopte tegen te houden. Het ministerie van Economische Zaken had de rechtszaak aangespannen.

 • Het speelveldje werd in juli van dit jaar ineens wereldnieuws, nadat de gemeente Nijmegen had gedreigd met een dwangsom van 10.000 euro als de school het trapveldje niet zou sluiten.

  Nijmegen zit klem om trapveld

  Reageer

  Het geluid van schreeuwende en spelende kinderen op een schoolterrein in Nijmegen, heeft de gemeente, de school, ouders en direct omwonenden volledig klemgezet. De bestuursrechter bekeek de situatie dinsdag ter plekke voorafgaand aan een kort geding diezelfde middag en moet nu een doorbraak forceren. Hij probeerde de partijen in de bomvolle rechtszaal in Nijmegen te verleiden tot mogelijke oplossingen, vergeefs.

 • Het aantal agressiemeldingen in 2018 door ambtenaren van de gemeente Eindhoven is ten opzichte van 2017 toegenomen met ruim 28 procent naar 109. Het aantal aangiften steeg met 62,5 procent naar 26. Persoonlijke bedreigingen nemen een vlucht. Die kwamen bijna 60 procent vaker voor in 2018 dan in 2017. Het aantal (non)verbale agressie-incidenten steeg zelfs met ruim 83 procent.

  Toename agressiemeldingen ambtenaren Eindhoven

  Het aantal agressiemeldingen in 2018 door ambtenaren van de gemeente Eindhoven is ten opzichte van 2017 toegenomen met ruim 28 procent naar 109. Het aantal aangiften steeg met 62,5 procent naar 26. Persoonlijke bedreigingen nemen een vlucht. Die kwamen bijna 60 procent vaker voor in 2018 dan in 2017. Het aantal (non)verbale agressie-incidenten steeg zelfs met ruim 83 procent.

 • Minister Grapperhaus wil een deel van de 110 miljoen euro tegen ondermijning besteden aan tegengaan van normalisering van drugsgebruik door er gemeenten mee te ondersteunen en voor ‘intensieve publiekscampagnes’. Machteld Busz, directeur van stichting Mainline en bestuurder van het Poppi Drugs Museum Amsterdam zet vraagtekens bij de effectiviteit en functionaliteit van dergelijke campagnes.

  Ondermijningsbeleid Grapperhaus ‘heel reactief’

  Minister Grapperhaus wil een deel van de beloofde (eenmalige) financiële injectie van 110 miljoen euro tegen ondermijning besteden aan het tegengaan van normalisering van drugsgebruik door er gemeenten mee te ondersteunen en voor ‘intensieve publiekscampagnes’. Machteld Busz, directeur van stichting Mainline en bestuurder van het Poppi Drugs Museum Amsterdam zet vraagtekens bij de effectiviteit en functionaliteit van dergelijke campagnes.

 • Dat geven leidinggevenden aan van de afdelingen Burgerzaken aan een in onderzoek dat door DUO Market Research is uitgevoerd in opdracht van het A&O fonds Gemeenten. Het onderzoek had als doel in kaart te brengen welke veranderingen bij Burgerzaken moeten worden ingezet om te kunnen voldoen aan de eisen voor de komende jaren.

  Motiveren ambtenaar Burgerzaken is probleem

  Het motiveren van het personeel Burgerzaken mee te gaan in de vereiste digitalisering van de dienstverlening vormt de komende jaren een grote uitdaging. Ruim één op de drie gemeenten heeft te maken met medewerkers die niet kunnen of willen meegaan in de noodzakelijke transformatie van Burgerzaken.

 • De NTR besloot in september dat er geen zwarte pieten meer bij de intocht zullen zijn. Daartegen kwamen in Apeldoorn twee bezwaren binnen.

  Gemeente Apeldoorn voor rechter gedaagd om pieten

  2 reacties

  De gemeente Apeldoorn is voor de rechter gedaagd vanwege de kleur van de pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas volgende week zaterdag. Een nog onbekende bezwaarmaker wil dat de vergunning voor de intocht wordt geschrapt omdat er alleen roetveegpieten te zien zullen zijn, aldus een woordvoerder van de gemeente. De rechtbank in Arnhem behandelt de zaak donderdag.

 • Gemeenten kunnen binnenkort geen gebruik meer maken van Whatsapp voor dienstverlening. Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat ongeveer 200 gemeenten dat nu nog wel doen en die missen binnenkort een communicatiekanaal. ‘Dat is best pittig.’

  Whatsapp niet meer te gebruiken voor dienstverlening

  Gemeenten kunnen binnenkort geen gebruik meer maken van Whatsapp voor dienstverlening. Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat ongeveer 200 gemeenten dat nu nog wel doen en die verliezen binnenkort een communicatiekanaal. ‘Dat is best pittig.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers