of 58952 LinkedIn

Nieuws

 • Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers COA hoopt dat de gemeente Weert terugkomt op haar besluit het azc te sluiten. 'Anders hebben we een probleem, zeker gelet op de urgentie van de opvang van nieuwe asielzoekers', zei een woordvoerder van het COA woensdag.

  COA teleurgesteld in gemeente Weert

  6 reacties

  Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers COA is teleurgesteld in de door de gemeente aangekondigde sluiting van het azc in Weert. Het COA hoopt nog voor de zomer op nieuw overleg om te voorkomen dat het azc met zo'n duizend asielzoekers dichtgaat. 'Anders hebben we een probleem, zeker gelet op de urgentie van de opvang van nieuwe asielzoekers', zei een woordvoerder van het COA woensdag.

 • De inwoners van Grave mogen zich in een inwonersraadpleging uitspreken over herindeling of zelfstandigheid. Als de raad daarna uiteindelijk voor herindeling besluit, is het nog steeds ongewis of dat wel gaat lukken en vooral per wanneer. ‘Het is een black box’, stelt burgemeester Lex Roolvink.

  Bestuurlijke toekomst Grave ‘black box’

  Gravenaren mogen zich in een inwonersraadpleging uitspreken over herindeling of zelfstandigheid. De raad van Grave heeft met acht stemmen voor en zeven tegen een motie hiertoe aangenomen. Als de raad daarna uiteindelijk voor herindeling besluit, is het nog steeds ongewis of dat wel gaat lukken en vooral per wanneer. ‘Het is een black box’, stelt burgemeester Lex Roolvink. Uit onvrede over de gang van zaken is CDA-wethouder Ben Peters opgestapt.

 • Waarom geeft de gemeente Den Haag daklozen geld om te stad te verlaten? Dat wilde SP-Kamerlid Maarten Hijink weten van de minister van VWS.

  Haagse daklozen ‘over de schutting gegooid’

  Als Haagse daklozen elders in het land een woning willen zoeken, is de gemeente Den Haag bereid een handje te helpen met de verhuizing. Een goedbedoelde noodoplossing of ondoordacht paniekvoetbal van een gemeente die met de handen in het haar zit?

 • © Shutterstock

  Sekshotel in plaats van ramen op de Wallen

  Reageer

  De gemeente Amsterdam overweegt een prostitutiehotel of erotisch centrum als alternatief voor de raamprostitutie op de Wallen en elders in het stadscentrum. De twee opties komen met relatief de meeste voordelen uit een vergelijking, blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. Sekswerkers zijn daarover boos.

 • Het kabinet gaat steviger inzetten op het bijbouwen van woningen en hierbij gerichter kijken naar het type huizen waaraan behoefte is. 'De vrijblijvendheid van gestelde ambities en gemaakte afspraken moet eraf', schrijft minister Stientje van Veldhoven (Wonen) aan de Tweede Kamer.

  Minister wil 'actief' woningbouwlocaties aanwijzen

  6 reacties

  Het kabinet gaat steviger inzetten op het bijbouwen van woningen en hierbij gerichter kijken naar het type huizen waaraan behoefte is. 'De vrijblijvendheid van gestelde ambities en gemaakte afspraken moet eraf', schrijft minister Stientje van Veldhoven (Wonen) aan de Tweede Kamer.

 • Dat de politie op sommige plaatsen handen tekort komt, komt óók doordat agenten niet optimaal worden ingeroosterd. De landelijke politietop houdt te weinig rekening met agenten die 's nachts niet hoeven te werken of een vaste vrije dag hebben, tijdelijk bijspringen bij een ander team of gezakt zijn voor een opfriscursus of keuring. Dat overzicht heeft de korpsleiding niet, constateert de Algemene Rekenkamer.

  Rekenkamer: agenten niet optimaal ingeroosterd

  Reageer

  Dat de politie op sommige plaatsen handen tekort komt, komt óók doordat agenten niet optimaal worden ingeroosterd. De landelijke politietop houdt te weinig rekening met agenten die bijvoorbeeld 's nachts niet hoeven te werken of een vaste vrije dag hebben, tijdelijk bijspringen bij een ander team of gezakt zijn voor een opfriscursus of keuring. Dat overzicht heeft de korpsleiding simpelweg niet, constateert de Algemene Rekenkamer.

 • Door deskundige voorzitters van buiten raadscommissies te laten voorzitten kan er onafhankelijk voorzitterschap plaatsvinden en hebben raadsleden meer tijd voor raadswerk. Het wordt geregeld in een wetsvoorstel van VVD-Kamerlid Albert van den Bosch en CDA-Kamerlid Harry van der Molen.

  Verlichting voor overbelaste raadsleden

  Door deskundige voorzitters van buiten raadscommissies te laten voorzitten kan er onafhankelijk voorzitterschap plaatsvinden en hebben raadsleden meer tijd voor raadswerk. Het wordt geregeld in een wetsvoorstel van VVD-Kamerlid Albert van den Bosch en CDA-Kamerlid Harry van der Molen.

 • Het merendeel van de Wmo-zorg wordt via open house ingekocht, bij de jeugdzorg wordt vaker aanbesteed. Dat blijkt uit de Monitor gemeentelijke zorginkoop 2019 die onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd. De monitor is op verzoek van het ministerie van VWS uitgevoerd door PPRC.

  Open house bij Wmo blijkt populair

  Gemeenten kopen het merendeel van de Wmo-zorg via open house in, waarbij alle aanbieders worden gecontracteerd die aan de gestelde (kwaliteits)eisen voldoen. Bij de jeugdzorg wordt vaker aanbesteed. Het aantal gemeenten dat budgetplafonds hanteert, neemt (weer) toe.

 • De wegenbouw heeft nog altijd last van de restricties in het verplaatsen van grond door de PFAS-normen. De nieuwe, minder strenge norm biedt wel enige verlichting, maar de effecten van de eerdere stilval van het grondverzet, dreunen nog steeds na in de sector.

  Bouw heeft nog steeds last van PFAS

  De wegenbouw heeft nog altijd last van de restricties in het verplaatsen van grond door de PFAS-normen. De nieuwe, minder strenge norm biedt wel enige verlichting, maar de effecten van de eerdere stilval van het grondverzet, dreunen nog steeds na in de sector.

 • Ouders in Rotterdam van wie hun kind voor de tweede keer betrapt wordt met een mes op zak, moeten een boete van 2500 euro betalen. Dat zei de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, maandag bij Radio Rijnmond. Met de maatregel moet het 'messenprobleem' onder jongeren in Rotterdam worden aangepakt.

  Aboutaleb: beboet ouders als kind mes draagt

  2 reacties

  Ouders in Rotterdam van wie hun kind voor de tweede keer betrapt wordt met een mes op zak, moeten een boete van 2500 euro betalen. Dat zei de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, maandag bij Radio Rijnmond. Met de maatregel moet het 'messenprobleem' onder jongeren in Rotterdam worden aangepakt.

 • Regionale media suggereren dat het vandalistische gedrag van de jeugd mogelijk verband houdt met de sluiting van een aantal jongerenketen door de gemeente Urk.

  Vernielingen aan gemeentehuis Urk

  Reageer

  Een groep van ongeveer honderd jongeren heeft voor duizenden euro's schade aangericht aan en rond het gemeentehuis van Urk, maakte de politie maandag bekend. De politie zoekt getuigen van de vernielingen, die zaterdagavond plaatsvonden.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers